Autor Wątek: SPD1 / Program Artemis  (Przeczytany 495340 razy)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: SPD1 / Program Artemis
« Odpowiedź #495 dnia: Maja 20, 2019, 16:46 »
OSIRIS-REx już leci po swój kawał kosmicznej, co prawda z wysięgnikiem, no ale po co komplikować rzeczy proste :)
Co do żagli w czerwcu leci Light Sail 2.
            ... bylem ciekawy czy ktos poda jakies inne jeszcze przyklady i jeszcez bardziej ciekawy, czy
amerykanom sie uda. BTW, oba projekty jednak subtelnie ale jednak pozostaja za japonczykami;-)
Z powazaniem
                                                                                                                    Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Aga Bej

• Weteran
  • Kim jest John Gald?
« Odpowiedź #496 dnia: Maja 20, 2019, 17:07 »
To ja niesubtelnie powiem, że amerykanie latają od korony słonecznej po Pas Kuipera. Japończycy ze swoim dłubaniem skałek i prawie działająca sondą na Wenus mogą im no cóż... skoczyć. 

Osobiście jestem ciekaw jak pójdzie Chińczykom misja z ich łazikiem na Marsa. Jeśli im się uda, no to będzie faktycznie coś.
Podbój kosmosu jest zbyt poważną sprawą by zostawić go w rękach państwowych agencji.

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #497 dnia: Maja 20, 2019, 20:08 »
Ambitny plan Programu Artemis - 37 startów, 5 załogowych lądowań i rozpoczęcie budowy bazy na powierzchni Księżyca!  :D
Pożyjemy - zobaczymy (nadal brak budżetu, odpowiedniego poparcia politycznego i tysiąca innych rzeczy)

https://arstechnica.com/science/2019/05/nasas-full-artemis-plan-revealed-37-launches-and-a-lunar-outpost/

Offline ah

• Weteran
« Odpowiedź #498 dnia: Maja 20, 2019, 20:36 »
...a z drugiej strony Boeing i Northrop Grumman naciskają na jak najszybsze zamówienie u nich elementów Gateway (https://spacenews.com/industry-wants-nasa-to-move-ahead-quickly-on-gateway-module/)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #498 dnia: Maja 20, 2019, 20:36 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #499 dnia: Maja 20, 2019, 20:43 »
To ja niesubtelnie powiem, że amerykanie latają od korony słonecznej po Pas Kuipera. Japończycy ze swoim dłubaniem skałek i prawie działająca sondą na Wenus mogą im no cóż... skoczyć. 

Osobiście jestem ciekaw jak pójdzie Chińczykom misja z ich łazikiem na Marsa. Jeśli im się uda, no to będzie faktycznie coś.
              ... laziki chinczykow, japonczykow  i europejczykow maja male szanse na sukces, musimy to powiedziec od razu.
Oczywiscie na 100% mocno zmienilyby to kwestie lidera w kosmosie, ale nie liczylbym na to w pierszym locie.
W perspektywie kilku kolejnych lat bedzie to jednak pewne, ze te laziki wyladuja.
Z powazaniem
                                                                                     Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2019, 21:08 wysłana przez Adam.Przybyla »
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #500 dnia: Maja 20, 2019, 21:36 »
Ambitny plan Programu Artemis - 37 startów, 5 załogowych lądowań i rozpoczęcie budowy bazy na powierzchni Księżyca!  :D
Pożyjemy - zobaczymy (nadal brak budżetu, odpowiedniego poparcia politycznego i tysiąca innych rzeczy)

https://arstechnica.com/science/2019/05/nasas-full-artemis-plan-revealed-37-launches-and-a-lunar-outpost/

[ZIEW]
....i kolejna...A jak.... graficzka o wszystkim i o niczym. Pojdzie za rok do kosza,  jak wszystkie przed nią. Wielkie, papierowe manifesty,  papierowe eksploracje. :)  Sprawdzony pomysł by przepekac kolejne lata i przejesc comiesięczne wynagrodzenia wizjonerow.
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2019, 21:43 wysłana przez station »
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #501 dnia: Maja 20, 2019, 21:44 »

Wreszcie jakieś nowe ładne rendery  ;D Ło! - W 2023 krewniak Curiosity i Mars Rover 2020 leci na Księżyc! Dziwna jest ta luka w 2021 i 2023 roku. Z wyjątkiem bezzałogowców nic nam nie leci na Księżyc a w 2024 jak Filip z konopii wyskakuje nam wyprawa załogowa na orbitę oraz powierzchnię Księżyca, bez wcześniejszych testów lądownika choćby na LEO!  :o Mogliby sobie odpuścić tę Gateway i plan by się znacznie uprościł! No i te trzy starty na jedną misję lądownika  :o Apollo czy Constellation to był prosty plan! Szkoda, że na grafice nie widać Falcona Heavy. Czyżby NASA go nie planowała do startów na Księżyc?
« Ostatnia zmiana: Maja 20, 2019, 21:55 wysłana przez ekoplaneta »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #502 dnia: Maja 20, 2019, 21:59 »
Dość dziwna ta grafika... Pierwsze lądowanie od razu, bez testów w stylu Apollo 10... (Choć może by były one na ISS?)
Ten łazik w stylu Curiosity to tylko zakładam, że jest to grafika przykładowa. :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #503 dnia: Maja 20, 2019, 22:15 »
Dość dziwna ta grafika... Pierwsze lądowanie od razu, bez testów w stylu Apollo 10... (Choć może by były one na ISS?)
Ten łazik w stylu Curiosity to tylko zakładam, że jest to grafika przykładowa. :)

Łazik to zapewne grafika przykładowa. Ale skoro mają już przetestowaną konstrukcję to mogliby już odpuścić sobie robienie od zera nowego łazika. Oczywiście trzeba uwzględnić w jego konstrukcji różnicę pomiędzy środowiskiem marsjańskim a Księżycowym. Zwłaszcza półmiesięczne okresy nocy księżycowej. I jak mam nadzieję, będzie od zasilany RTG  :D

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #504 dnia: Maja 20, 2019, 23:55 »
Widzicie sami gdzie jesteśmy. Nasa publikuje kolejną rysunkową, totalną bzdurę, a my próbujemy analizować co tam te bzdetne grafiki obrazują, jak daleko są od rzeczywistości. Równie dobrze możemy wspólnie poopowiadać sobie o przygodach Kapitana Ameryki w dowolnym komiksie Marvela.... Czy nie zauważyliście, że to jest po prostu robienie sobie kpin z ludzi? Do niedawna mogło to wszystko jeszcze bawić czy nużyć, ale teraz naprawdę zaczyna to być irytujące. Wyobrażacie sobie lądowanie bez lotu testowego? Albo - wcześniej - ładowanie ludzi do EM bez faktycznego przetestowania SLS? Przecież to zwykłe kuszenie złego losu, tylko po to by na siłę próbować zaoszczędzic, tudzież przyspieszyć potencjalny program?
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #505 dnia: Maja 23, 2019, 20:10 »
Chyba czas na zmianę nazwę wątku na Artemis, skoro sama NASA nazwę już przyjęła?  :)

Na tłicie NASA pojawił się ładny obrazeczek pokazujący plan pierwszych lotów w ramach EM/Artemis:

Artemis 1 - bezzałogowy lot Oriona wokół Księżyca

Artemis 2 - załogowy oblot Księżyca

Artemis 3 - cumowanie załogi Oriona do stacji Gateway oraz załogowe lądowanie na powierzchni Księżyca

https://twitter.com/NASASpaceflight
« Ostatnia zmiana: Maja 23, 2019, 21:24 wysłana przez ekoplaneta »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #506 dnia: Maja 23, 2019, 20:49 »
Ależ skąd! Artemis 3 to misja także na powierzchnię Księżyca! Grafika nie pokazuje misji Artemis 4...

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #507 dnia: Maja 23, 2019, 21:24 »
Ależ skąd! Artemis 3 to misja także na powierzchnię Księżyca! Grafika nie pokazuje misji Artemis 4...

Łojeju ale byka popełniłem  :o Już poprawiłem błąd i dziękuję za jego wskazanie!  :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #508 dnia: Maja 23, 2019, 21:26 »
Weselej by było, gdyby NASA tak mówiła, przy okazji prezentując różne grafiki. ;)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #509 dnia: Maja 29, 2019, 18:07 »
Japonia przedsięwzięła szeroką współpracę nad powrotem ludzi na Księżyc. Niestety szczegółów nie znamy:

WASHINGTON — The governments of the United States and Japan have agreed to further cooperation in space which could include flying Japanese astronauts to the moon.

At a joint press conference in Tokyo May 27 with Prime Minister Shinzo Abe, President Donald Trump mentioned cooperation in space exploration as one outcome of their meetings during the president’s visit to the country.

"I am pleased to confirm that Prime Minister Abe and I have agreed to dramatically expand our nations’ cooperation in human space exploration," Trump said. "Japan will join our mission to send U.S. astronauts to space. We'll be going to the moon. We'll be going to Mars very soon. It's very exciting."

https://www.space.com/us-japan-cooperation-moon-return.html

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #509 dnia: Maja 29, 2019, 18:07 »