Autor Wątek: Sojuz TMA-M  (Przeczytany 38036 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mss

• Moderator Globalny
  • he/him
    • Astronauci i ich loty...
Odp: Sojuz TMA-M
« Odpowiedź #90 dnia: Marca 18, 2011, 21:44 »
Oto interesujący film z przywitania na lotnisku Kustanaj w Kazachstanie i na lotnisku Czkałowskij nieopodal Gwiezdnego miasteczka oraz wywiad ze Scottem po wylądowaniu!

Warto nadmienić, że Scott Kelly został przetransportowany (po raz 4-ty w historii)  samolotem 992 Gulfstream-III do Houston (z 2. przystankami na tankowanie)!

"Mathematics is the language in which God has written the universe." - Galileo Galilei (1564 - 1642)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #91 dnia: Marca 18, 2011, 21:56 »
Nagranie świetne. W szczególności facet, który poprawiał Kelly'emu czapeczkę. Któż z nas nie chciałby tak samo zrobić? :D

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #92 dnia: Marca 19, 2011, 01:21 »
Nagranie świetne. W szczególności facet, który poprawiał Kelly'emu czapeczkę. Któż z nas nie chciałby tak samo zrobić? :D

Mocne hehe ;)

Mnie zaciekawiło to co Kelly opowiadał podczas wywiadu o lądowaniu Sojuzem, że jest to dość "wyboisty" powrót, ale także niesamowite uczucie kiedy otwierany jest właz kapsuły i do środka wpada świeże, ziemskie powietrze.

Jestem zdziwiony jak dobrze się trzymają na nogach po ponad 5 miesiącach na orbicie. Nagranie jest z dnia lądowania..

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #92 dnia: Marca 19, 2011, 01:21 »