Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 805518 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #240 dnia: Marca 27, 2011, 16:19 »
Hmm Byko jako zwolennik Constellation wyżej pisał negatywnie o Jupiterze C. Hmm dla mnie Jupiter C to szansa na uratowanie resztek Constellation i programu lotów beyond LEO właśnie. Przecież jeśli ta rakietka powstanie, będzie można ją następnie zwiększyć do uźwigu Saturna V.
Inna sprawa, że może prywaciarze zrobiliby taką taniej, jeśli im dać na to czas i kasę.
Mnie Jupiter C bardziej się podoba niż Ares 1
Zawsze można Oriona lub inną kapsułę wysłać rakietą mniejszą i dolecieć do np. EDS (wysłanego Jupiterem) czekającego na LEO i wojla na orbitę Księżyca lub do NEO
A po dorobieniu kolejnego stopnia to i na Marsa można wysyłać ładunki rządu do 40 ton sprzętu lądującego na jego powierzchni.
Jak HLV teraz nie powstanie, to kiedy będzie następna okazja?

A propos wizji Busza. Busz Jr nie powiedział, ze lecimy na Marsa, lecz że do 2020 na Księżyc a potem na Marsa. przy czym ten Mars na moje czucie był na przyczepkę.....  :P
Jestem zwolennikiem lotów na Marsa i dobrze pamiętam tamte czasy, gdy pokazywano rendery różnych statków na Księżyc. O Marsie było wspominane przy testowaniu ich technologii, która może się dopiero na Czerwonego przydać.

A propos poprzednich preziów. Jak układał się budżet NASA za czasów Clintona? Mi się wydaje, że to były raczej dobre czasy dla NASA. Właśnie dzięki Clintonowi doszło do wybudowania ISS. Fakt, że drogiej ale zawsze coś nad nami coś lata  ;)

O SEI dobrze pamiętam!!! Wychowałem się na ,,Czasie Marsa" i wizjach z lat 90tych, więc Raport 90 dniowy trudno mi zapomnieć. Tym bardziej, że według jego harmonogramu powinnyśmy już hasać na Moonie i szykować się do lotu na Marsa
Ehm
A miało być tak pięknie......  :'(

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #241 dnia: Marca 27, 2011, 18:26 »
A ja myśle ze z tej wielkiej rakiety ktora chce kongres, to nic nie będzie. A Bolden dostanie kopa już w maju.
Zapraszam na mój blog :)

Borys

• Gość
« Odpowiedź #242 dnia: Marca 27, 2011, 19:36 »
A ja myśle ze z tej wielkiej rakiety ktora chce kongres, to nic nie będzie. A Bolden dostanie kopa już w maju.

IMHO bardzo prawdopodobny scenariusz.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #243 dnia: Marca 27, 2011, 19:47 »
To już zaczyna być nudne i aż za bardzo przewidywalne, nigdy niekończąca się opowieść w wydaniu nie tyle NASA co polityków i urzędników. A więc, kiedy wybory?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #243 dnia: Marca 27, 2011, 19:47 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #244 dnia: Marca 27, 2011, 20:27 »

A za co ma dostać kopa? Za to że nie jest kompromisowy czy wręcz odwrotnie? Czy rzeczywiście on odpowiada za cały ten bałagan?

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #245 dnia: Marca 27, 2011, 20:54 »
Za nie realizowanie zaleceń kongresu oraz nieumiejetnosc rozmnozenia 2 orbiterow dla 25 muzeów.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #246 dnia: Marca 27, 2011, 21:13 »
A za co ma dostać kopa? Za to że nie jest kompromisowy czy wręcz odwrotnie? Czy rzeczywiście on odpowiada za cały ten bałagan?

Już w zeszłym roku Biały Dom rozważał odwołanie Boldena. Teraz jeśli by tupnął za mocno nóżką, to mogłoby być podobnie.

Z drugiej strony może to oznaczać, że następnym administratorem byłby księgowy niż osoba z branży, bowiem teraz pewnie znaleźć chętnego na to stanowisko mogłoby być jeszcze trudniej...

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #247 dnia: Marca 27, 2011, 22:02 »
zalogowy Program kosmiczny NASA jest moim zdaniem skazany na wielka porażkę. Bo mamy trzech graczy (kongres, prezydenta i administratora NASA) którzy maja zupełnie inna wizje przyszłości. Jedyna nadzieja w wyborach prezydenckich 2012.

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #248 dnia: Marca 28, 2011, 13:01 »

a co to za kompromis, to raczej kompromitacja tłumaczyć że Orion nie może być wynoszony Aresem I bo "za drogo" a Jupiterem C już może chociaż z daleka czuć że to będzie jeszcze droższe - dlatego mi się nie podoba wynoszenie Oriona Jupiterem C bo jak sam napisałeś on jest dobry do wyniesienia EDSa a na Oriona potrzeba czegoś mniejszego - jeżeli nie Aresa I czy Liberty (podoba mi się jej pomysł bo J2X nie trzeba projektować) to przynajmniej Falcona 9 w wersji Heavy - tyle że z Falconem to kicha skoro przygotowania do jednegop startu trwają u nich pół roku.

Offline byko

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #249 dnia: Marca 28, 2011, 13:03 »
zalogowy Program kosmiczny NASA jest moim zdaniem skazany na wielka porażkę. Bo mamy trzech graczy (kongres, prezydenta i administratora NASA) którzy maja zupełnie inna wizje przyszłości. Jedyna nadzieja w wyborach prezydenckich 2012.

no i właśnie niestety pod tą opinią mogę się podpisać obiema rękami - a wcale bym nie chciał;-(

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #250 dnia: Marca 28, 2011, 13:16 »
Byko, ale przecież z Aresem I był problem, że był 'za słaby' na wyniesienie Oriona, przez co rezygnowano z wielu elementów tej kapsuły - np lądowania na ziemi, a nie wodowania.

Przykład z Liberty pokazuje, że rzeczywiście osiągi są za niskie do wyniesienia Oriona. 20,2 tony w kierunku ISS. A Ares I miał wynosić 25,4 tony.*
http://www.kosmonauta.net/index.php/Przyszlosc/Sektor-prywatny/2011-02-08-rakieta-liberty.html
Na przykładzie Liberty widać, że wyszło "szydło z worka".

*Wiki podaje 22 tony na LEO (pewnie niższa inklinacja). To wciąż może być za mało na Oriona "pełną gębą".
« Ostatnia zmiana: Marca 28, 2011, 13:31 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #251 dnia: Marca 28, 2011, 14:24 »
Przykład z Liberty pokazuje, że rzeczywiście osiągi są za niskie do wyniesienia Oriona.

Tyle że Liberty nie była planowana do wynoszenia Oriona, ale lżejszej/tańszej kapsuły-taksówki. Zresztą Orion też podlega zmianom - przede wszystkim z uwagi na zmiany widzimisię Obamy - z statku który miał stanowić podstawę lotów w daleki kosmos do kapsuły-taksówki. Ta ostatnia jest oczywiscie znacznie lżejsza. W sobotę popełniłem taki tekst o bałaganie w USA:
http://florydziak.blogspot.com/2011/03/lecimy-do-nikad.html

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #252 dnia: Marca 28, 2011, 15:17 »
a co to za kompromis, to raczej kompromitacja tłumaczyć że Orion nie może być wynoszony Aresem I bo "za drogo" a Jupiterem C już może chociaż z daleka czuć że to będzie jeszcze droższe - dlatego mi się nie podoba wynoszenie Oriona Jupiterem C bo jak sam napisałeś on jest dobry do wyniesienia EDSa a na Oriona potrzeba czegoś mniejszego - jeżeli nie Aresa I czy Liberty (podoba mi się jej pomysł bo J2X nie trzeba projektować) to przynajmniej Falcona 9 w wersji Heavy - tyle że z Falconem to kicha skoro przygotowania do jednegop startu trwają u nich pół roku.

Nie wiem szczerze mówiąc co tam mówił Bolden. Ale robienie Aresa 1 tylko po to by wynosić statki klasy Orion to dla mnie przesada, skoro można go wynieść taniej innymi istniejącymi już rakietami.
Ale Jupiter C nie ma odpowiednika w swej klasie wśród istniejących rakiet. Gdy powstanie wówczas pomoże nam w organizowaniu
lotów BEO, wynosząc choćby Earth Departure Stage z paliwem dla dolotu na Księżyc lub NEO. Można też sobie wyobrazić też wynoszenie w przyszłości lądownika ksieżycowego w 1 rakiecie, zaś Oriona + EADS w drugim starcie. To wszystko połączone na LEO leci na Ksieżyc.
Dla mnie Jupiter C ma szansę bytu, bo nie ma zamienników, zaś Ares 1 ma!!!! Dlatego wg mnie jest on za drogi.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #253 dnia: Marca 28, 2011, 17:30 »
Jupiter jest też rozwojową rakietę, co lansuje Bolden. Modularność zresztą jest wielką zaletą, skoro potrzeby będą się zmieniać na przestrzeni lat.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #254 dnia: Marca 28, 2011, 18:24 »
Tyle że Liberty nie była planowana do wynoszenia Oriona, ale lżejszej/tańszej kapsuły-taksówki. Zresztą Orion też podlega zmianom - przede wszystkim z uwagi na zmiany widzimisię Obamy - z statku który miał stanowić podstawę lotów w daleki kosmos do kapsuły-taksówki. Ta ostatnia jest oczywiscie znacznie lżejsza.
A na czym niby polegają te zmiany, które mają uczynić z Oriona "Taxi na LEO"? Bo szczerze to nie słyszałem aby dokonano jakiś zmian konstrukcyjnych. Za to w ramach Constellation miały być dwie konfiguracje (inna ilość paliwa i załogi) do lotów na ISS i Księżyc. Przypomnę ten pdf:
http://www.nasa.gov/pdf/306407main_orion_crew%20_expl_vehicle.pdf
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #254 dnia: Marca 28, 2011, 18:24 »