Autor Wątek: Komercyjny lot wokół księżyca ...  (Przeczytany 73860 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Komercyjny lot wokół księżyca ...
« Odpowiedź #75 dnia: Lutego 03, 2012, 22:37 »
Tego nie wiem. Musiałbym pogrzebać w źródłach...

Może gdzieś rdzewieją na stepie, jak to było prototypami rosyjskich wahadłowców  :P Albo miejscowi rozkradli je na złom  ;)

Scorus

• Gość
« Odpowiedź #76 dnia: Lutego 04, 2012, 02:30 »
Kiedyś gdzieś widziałem, że ze stopnia N1 zrobili chlewnię ;D

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #77 dnia: Lutego 04, 2012, 11:05 »
Ciekawe jak taki powrót na Ziemię by wyglądał. Czy miałby to być skip-reentry z lądowaniem w Kazachstanie (coś mi się wydaje, że nie uda się tak daleko polecieć 'na kaczce' spod okolic Antarktydy)
Z tego co pamiętam Zondowi 7 się udało.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 04, 2012, 11:49 »
Ciekawe jak taki powrót na Ziemię by wyglądał. Czy miałby to być skip-reentry z lądowaniem w Kazachstanie (coś mi się wydaje, że nie uda się tak daleko polecieć 'na kaczce' spod okolic Antarktydy)

Rzeczywiście - zatem to technicznie jest możliwe.  :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #78 dnia: Lutego 04, 2012, 11:49 »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #79 dnia: Lutego 04, 2012, 12:10 »

Wg Wiki z czterech Zond, które obleciały Księżyc (bo więcej Zond niestety nie przeżyło awarii rakiet nośnych podczas startu), trzy pomyślnie powróciły: Zond 5, 7 i 8. Nawet zwierzątka - jakieś żółwie, przeżyły. Tylko Zond 6 miał bardzo poważne kłopoty z dehermetyzacją i złym zadziałaniem spadochronów.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #80 dnia: Lutego 04, 2012, 12:31 »
Piątka i ósemka wodowały w Oceanie Indyjskim.

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #81 dnia: Czerwca 05, 2012, 20:55 »
ja osobiście nie mogę się doczekać takiego lotu, mam nadzieję, że odbędzie się on jak najszybciej i że będzie ich więcej:)
Moje nastawienie do tego pomysłu jest identyczne. Uważam że taki lot ( gdyby się go udało wkrótce zrealizować ) bardzo by przyspieszył rozwój turystyki kosmicznej i to nawet tej poza orbitę Ziemi. Gdyby się to Rosjanom udało to i inne firmy prywatne musiałyby podążyć także w tym kierunku ze swoją ofertą. To pewnie bardzo by się przyczyniło do rozwoju technologii umożliwiających niezbyt drogie załogowe loty na orbitę Księżyca, a w przyszłości także z lądowaniem na nim. Zresztą w kontekście dalekosiężnych marsjańskich planów SpaceX i Mars One ten pomysł na pewno nie wydaje się być nierealny. Oczywiście jest tu na razie masa wątpliwości odnośnie kosztów takiego lotu i możliwości przystosowania statku Sojuz. No ale gdyby takie loty zdobyły popularność, to kwestia powstania na Księżycu  hoteli dla turystów  byłaby tylko kwestią wcale nie tak odległego czasu  :) A wraz z tym to już eksploracja księżycowych minerałów i budowa elektrowni słonecznych na powierzchni Księżyca przestałaby być dużym problemem  :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #82 dnia: Maja 30, 2014, 16:08 »
Baaardzo stary watek! Ale pojawiła się informacja, która uzasadnia jego reaktywację:

Tom Shelley, president of Space Adventures, [...] said during his presentation that his company had signed up the two clients it needs to fund a manned lunar flyby. The mission, which is expected to cost at least $150 million per seat and is set to launch in 2017 or 2018.

Dalej:

... it will use Russian-built hardware and will be commanded by a professional cosmonaut. Shelley told me after his presentation that his customers prefer not to be publicly identified until closer to launch date.

Czyli jest drugi klient! Ewentualny start 2017-2018. Rozumiem z tego, że załoga 3-osobowa: profesjonalny dowódca + 2 turystów.

Informacja pochodzi z jakiegoś spotkania 13 prywatnych firm kosmicznych, które odbyło się 1 maja w Nowym Jorku. Źródło: http://m.technologyreview.com/news/527131/intergalactic-entrepreneurs-prepare-for-blast-off/

velo

• Gość
« Odpowiedź #83 dnia: Maja 30, 2014, 22:03 »
Wow! Aż dziwne, że główne fora i media kosmiczne tego nie podchwyciły

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #84 dnia: Maja 30, 2014, 23:14 »
Też się dziwię, dlatego z rezerwą podchodzę do tej informacji. Tylko Parabolic Arc o tym wspomniał, ale niejako przy okazji. Stąd o tym wiem...

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #85 dnia: Maja 31, 2014, 23:50 »
No dobrze, no świetnie, ale... czy Space Adventures nie planuje najpierw jakiejś misji testowej? Czy tak po prostu na zasadzie hip-hip hurra wystrzelą dwóch turystów i jednego kosmonautę bez przynajmniej jednego lotu testowego ?
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #86 dnia: Czerwca 01, 2014, 13:33 »
No dobrze, no świetnie, ale... czy Space Adventures nie planuje najpierw jakiejś misji testowej? Czy tak po prostu na zasadzie hip-hip hurra wystrzelą dwóch turystów i jednego kosmonautę bez przynajmniej jednego lotu testowego ?

A kto za to zapłaci? Choć ja też wolałbym lot testowy. M.in. byłoby więcej o jeden lot powodów do kibicowania  ;)

Offline eRKa

• Pełny
  • Windą do nieba :)
« Odpowiedź #87 dnia: Czerwca 01, 2014, 17:49 »

Rosjanie nigdy tak daleko załogowo nie podróżowali. Lot byłby baaardzo ryzykowny nawet dla doświadczonych kosmonautów.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #88 dnia: Czerwca 01, 2014, 17:59 »

Rosjanie nigdy tak daleko załogowo nie podróżowali. Lot byłby baaardzo ryzykowny nawet dla doświadczonych kosmonautów.

Dla niektórych ryzyko to część zabawy;)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 01, 2014, 18:15 »
Velo, na Twój post na NSF zareagowano obojętnie, a co najmniej sceptycznie :). Informacja rzeczywiście sprawia wrażenie mało wiarygodnej. Inna sprawa, że strona Space Adventures też nie jest dobrym źródłem informacji (chociaż niedawno trochę ją uaktualnili)...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #89 dnia: Czerwca 01, 2014, 18:15 »