Autor Wątek: SpaceX  (Przeczytany 1973056 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: SpaceX
« Odpowiedź #4005 dnia: Marca 12, 2018, 19:14 »

Offline Dawid213

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4006 dnia: Marca 13, 2018, 09:45 »
https://www.nasa.gov/sites/default/files/atoms/files/public_summary_nasa_irt_spacex_crs-7_final.pdf

Pojawił się raport z eksplozji CRS7. Florydziak streszcza jego zawartość i pisze o ciekawych wnioskach. Niemniej jednak warto go przeanalizować także u nas na forum.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4007 dnia: Marca 13, 2018, 10:41 »
A mnie naszła ostatnio pewna myśl - czy SpaceX by nie zbudowało w najbliższych latach rakiety "Falcon 10".

Mam tu na myśli rakietę, która by zastąpiła Falcona 9 i być może Falcona Heavy, jednocześnie by wypełniła "lukę", jeśli okazałoby się, że prace nad BFR będą dłuższe.

Jak uważacie? Falcon 9 w obecnej konfiguracji to nowoczesna konstrukcja, ale czy taka będzie jak wejdzie New Glenn czy Vulcan albo Ariane 6? Może pojawi się miejsce na usprawnienia? :)

uze

• Gość
« Odpowiedź #4008 dnia: Marca 13, 2018, 10:48 »
Wydaje mi się że poza rakietą od Blue Origin (od początku projektowana do wielokrotnego użytku i w elastycznych konfiguracjach transportowych), to Falcon 9 nadal będzie poza konkurencją w porównaniu do reszty. Prace rozwojowe pośredniej rakiety między rodziną Falcon 9/FH a BFR to według mnie ślepa uliczka odsuwająca w czasie główny cel jaki przyświecał stworzeniu SpaceX. Rodzina obecnych Falconów będzie jeszcze długo konkurencyjna, więc moim zdaniem nie ma miejsca na Falcon 10.

Wysłane z mojego XT1650 przy użyciu Tapatalka
« Ostatnia zmiana: Marca 13, 2018, 10:54 wysłana przez uze »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #4008 dnia: Marca 13, 2018, 10:48 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #4009 dnia: Marca 13, 2018, 11:00 »
A mnie naszła ostatnio pewna myśl - czy SpaceX by nie zbudowało w najbliższych latach rakiety "Falcon 10".

Mam tu na myśli rakietę, która by zastąpiła Falcona 9 i być może Falcona Heavy, jednocześnie by wypełniła "lukę", jeśli okazałoby się, że prace nad BFR będą dłuższe.

Jak uważacie? Falcon 9 w obecnej konfiguracji to nowoczesna konstrukcja, ale czy taka będzie jak wejdzie New Glenn czy Vulcan albo Ariane 6? Może pojawi się miejsce na usprawnienia? :)

A jaką nośność miałby mieć ten Falcon 10? Jakby miał by być zbudowany?  ;)
Poza tym zgadzam się z tym co napisał powyżej uze  :)

uze

• Gość
« Odpowiedź #4010 dnia: Marca 13, 2018, 11:03 »
Dla Falconów wystarczy zaprojektować nowy drugi stopień, bazujący na Raptorze jeśli będzie taka potrzeba. Skomplikuje to trochę projekt, bo będzie do S2 tankowane inne paliwo, ale to nie jest wielki problem, skoro i tak docelowo mają zamiar latać na metanie. To byłoby znacznie tańsze i mniej pracochłonne niż projektowanie nowej rakiety.

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4011 dnia: Marca 13, 2018, 11:08 »
Teoretycznie mogliby zrobić nowy szerszy (5 metrowy) i dłuższy booster w którym zmieściłoby się kilka dodatkowych Merlinów i podwójny Merlin Vacuum w górnym stopniu ale jak to wtedy transportować.

uze

• Gość
« Odpowiedź #4012 dnia: Marca 13, 2018, 11:11 »
Konstrukcja Falcona Heavy była w teorii nawet prostsza a ile problemów przy tym było, to wszyscy wiedzą. Szerszą rakietę od biedy mogliby jeszcze transportować, ale to pewnie byłoby jak z FH. W teorii  prosta sprawa, a praktycznie zupełnie nowy projekt.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #4013 dnia: Marca 13, 2018, 11:30 »
Teoretycznie mogliby zrobić nowy szerszy (5 metrowy) i dłuższy booster w którym zmieściłoby się kilka dodatkowych Merlinów i podwójny Merlin Vacuum w górnym stopniu ale jak to wtedy transportować.

Może wyjście jet takie, żeby każdy człon transportować oddzielnie  ;) Fajny byłby wówczas widok, trzy ciężarówki z rakietami jadą gęsiego  8)

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4014 dnia: Marca 13, 2018, 11:53 »
Nie da się 5m członu transportować drogami gdzie wiadukty wiszą na wysokości ok 4.7 m nad jezdnią(taka jest u nas skrajnia pionowa nad autostradami,w Stanach pewnie podobnie).

uze

• Gość
« Odpowiedź #4015 dnia: Marca 13, 2018, 12:09 »
Nie da się 5m członu transportować drogami gdzie wiadukty wiszą na wysokości ok 4.7 m nad jezdnią(taka jest u nas skrajnia pionowa nad autostradami,w Stanach pewnie podobnie).
Gdyby nie nie nieszczęśliwa lokalizacja fabryki i centrum testowego to problem transportu by nie istniał. Więc to tylko dodatkowo przekreśla sens budowy rakiety pośredniej. Chyba że powstanie wzorem BO fabryka w Cape Canaveral. Kiedyś pewnie będzie musiała powstać, bo w końcu BFR ma mieć 9m średnicy a raczej teleportować się nie będzie.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #4016 dnia: Marca 13, 2018, 12:17 »
Jednak jest jedna zaleta, że fabryka Falconów i BFR jest daleko od Cape Canaveral. Jak wiemy nad Florydą często przechodzą huragany i cyklony. W przypadku zniszczenia części kosmodromu fabryka ocaleje gdyż jest w innym miejscu USA :) Jest taka zasada, żeby wszystkich złotych jajek nie trzymać w jednym koszu. Więc nie polecałbym budować całej infrastruktury  jednym miejscu, zwłaszcza na Canaveral bo to obszar narażony jak już wspomniałem na huragany oraz w przyszłości na podwyższający się poziom wód morskich. Szkoda gdyby kiedyś za jednym razem została zniszczona cała infrastruktura kosmiczna danej firmy  :(

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #4017 dnia: Marca 13, 2018, 22:06 »
Jak wiemy nad Florydą często przechodzą huragany i cyklony.
Tymczasem w Kalifornii, gdzie znajduje się fabryka Spacex występują trzęsienia ziemi  ;)
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4018 dnia: Marca 14, 2018, 11:23 »
Fabryka powstała w Kalifornii głównie ze względu na dostęp do wykwalifikowanych pracowników, zwłaszcza w IT.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4019 dnia: Marca 14, 2018, 11:25 »
Jak wiemy nad Florydą często przechodzą huragany i cyklony.
Tymczasem w Kalifornii, gdzie znajduje się fabryka Spacex występują trzęsienia ziemi  ;)

A było jakieś tam trzęsienie ziemi? konkretnie tam?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #4019 dnia: Marca 14, 2018, 11:25 »