Autor Wątek: SpaceX  (Przeczytany 2106389 razy)

Offline maackn

• Pełny
  • OLX'em i metanem!
Odp: SpaceX
« Odpowiedź #4215 dnia: Stycznia 08, 2019, 22:18 »
Marek zamieścił u siebie posta z filmem na którym próbują łapać statkiem owiewki opadające na spadochronie w formie skrzydła. Obawiam się że warunki panujące nad oceanem mogą uniemożliwić precyzyjne sterowanie obiema obiektami. Takie skrzydła trzeba "czuć" a nie wiem na ile elektronika sobie z tym poradzi. Z drugiej strony czemu nie łapią tego w powietrzu przy użyciu helikoptera? Za tym statku zmieściłby się z pewnością. Amerykanie mają duże doświadczenie z "łapaniem" satelitów - np. projekt "Corona".

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4216 dnia: Stycznia 08, 2019, 23:04 »
Marek zamieścił u siebie posta z filmem na którym próbują łapać statkiem owiewki opadające na spadochronie w formie skrzydła. Obawiam się że warunki panujące nad oceanem mogą uniemożliwić precyzyjne sterowanie obiema obiektami. Takie skrzydła trzeba "czuć" a nie wiem na ile elektronika sobie z tym poradzi. Z drugiej strony czemu nie łapią tego w powietrzu przy użyciu helikoptera? Za tym statku zmieściłby się z pewnością. Amerykanie mają duże doświadczenie z "łapaniem" satelitów - np. projekt "Corona".

Koledze chodziło o to nagranie:
https://twitter.com/SpaceX/status/1082469132291923968

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4217 dnia: Stycznia 12, 2019, 14:53 »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #4218 dnia: Stycznia 12, 2019, 16:13 »
SpaceX redukuje zatrudnienie o 10%: https://twitter.com/SciGuySpace/status/1083873374261125120, dyskusja na Reddicie: https://www.reddit.com/r/spacex/comments/af1n7f/spacex_will_reduce_its_workforce_by_10_percent/
Dzięki Adamie za zwrócenie na to uwagi.
         ... dobra, ale czemu zawsze ja musze podawac wszelkie hiobowe wiadomosci?;-)
Podejrzewam, ze to na razie tylko zapowiedzi ... poczekajmy ... amerykanie maja tam u siebie
teraz male zamieszanie i chyba beda decydowac co dla nich wazne ... Z powazaniem
                         Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #4218 dnia: Stycznia 12, 2019, 16:13 »

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4219 dnia: Stycznia 12, 2019, 16:30 »
dobra, ale czemu zawsze ja musze podawac wszelkie hiobowe wiadomosci?;-)
A co tu jest "hiobowego"?

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4220 dnia: Stycznia 12, 2019, 16:41 »
Podobna redukcja u SX była chyba w 2014stym. Opinie na temat słuszności tej decyzji i jak rzutowała na możliwości firmy są dość rozbieżne.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4221 dnia: Stycznia 12, 2019, 16:45 »
Podobna redukcja u SX była chyba w 2014stym. Opinie na temat słuszności tej decyzji i jak rzutowała na możliwości firmy są dość rozbieżne.

Przecież to całkiem normalne - czasem redukcja, czasem poszerzenie kadry, a potem znów redukcja, a potem określenie co można zrobić efektywniej. Nikt nie trzyma non stop tego samego stanu kadry oraz nikt nie będzie non-stop zatrudniać...

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4222 dnia: Stycznia 12, 2019, 16:52 »
Chyba SX normalnie zwalniał miedzy 3-5% pracowników na podstawie oceny wydajności.
Zwnolnienia dotyczą chyba tylko Kalifornii. Oferty pracy (około 400) wciąż są zamieszczone na stronie SX. 10% załogi to obecnie u SX jakieś 600-700 osób. Wplyw na to zapewne miała zmiana planów odnośnie BFR (przejście z kompozytów na metal), "zamrożenie" Falcona 9, udane demo FH i być może przeciągająca się (obecnie chyba głownie przez Gov Shutdown) certyfikacja załogowa.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4223 dnia: Stycznia 12, 2019, 17:13 »
Oferty pracy zawsze mogą być w innych sekcjach niż te, w których planowana jest redukcja.
Wydaje mi się,że raczej gov shutdown nie jest tutaj za to odpowiedzialny - za wcześnie na takie kroki. Chociaż - można by zakładać, że nawet jeśli "jutro" się zakończy gov shutdown, to NASA będzie mieć kilka miesięcy "nieogaru" związanego z utraconym czasem i wznowieniem kontraktów. Czyli wówczas zwolnienie części kadry już może być wymagane.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #4224 dnia: Stycznia 12, 2019, 17:17 »
Od jakiegoś czasu chodziły pogłoski, że SpaceX nie zarabia kokosów na Falconach. Nie udało się też zebrać wystarczających funduszy na planowane prace badawczo-rozwojowe, dlatego trzeba było odpuścić odzysk górnego stopnia F9 i kompozyty w BFR. Produkcja Falconów również spada (przez odzysk), więc zwolnienia nie powinny dziwić.

Offline alnitak

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #4225 dnia: Stycznia 12, 2019, 17:27 »
Skoro mogą zrobić to samo mniejszą załogą to chyba dobrze?Znaczy że rakiety wielokrotnego użytku spełniają oczekiwania a zatrudnienie w SpaceX jest ofiarą własnego sukcesu.Serio chcielibyście żeby poszli w ślady rosyjskich państwowych spółek kosmicznych zatrudniających po 20-30tys ludzi,spadających zamówień i braku innowacyjności?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #4226 dnia: Stycznia 13, 2019, 13:15 »
Dla mnie ta sytuacja jest bardzo niejednoznaczna. No bo jak firma, która przeprowadziła aż 21 startów w ubiegłym roku - i wszystkie udane, czyli najwięcej na świecie (poza chińskimi CZ, ale to państwowy moloch) - może mało zarabiać?

Odpowiedź: albo stosuje ceny dumpingowe by zdobyć klientów, co zresztą zarzuca jej Rosja, albo przepuszcza za dużo pieniędzy np. na nadmierne zatrudnienie albo na prace R&D (np. na BSR). Wszystkie te opcje są niepokojące, choć w rożnym stopniu.

Owszem, pojedyncze zwolnienie, nawet tak duże jak 10%, nie oznacza jeszcze, że zbliża się bankructwo. Ale jest sygnałem, który nieraz bankructwo zwiastował. SpaceX ma oczywiście spore pole do manewru - poza zwolnieniami może podwyższyć ceny F9, bo i tak będzie jeszcze konkurencyjny, albo bardzo spowolnić czy wręcz zamrozić prace nad Raptorem i BSR.

Offline Tantal

• Kościoła Latających Bojlerów
  • Weteran
  • per aspera ad astra
« Odpowiedź #4227 dnia: Stycznia 13, 2019, 13:53 »
Bankructwa raczej nie ma co przewidywać, ale może rzeczywiście stwierdzili, że za dużo gotówki przepalają na rzeczy, które nie dadzą w przewidywalnej przyszłości zysków.

Powoli rośnie "reusability" i przy względnie stabilnej ilości startów nie trzeba aż tylu nowych rakiet. Na pewno trzeba załogę ograniczyć.

O tym, czy ma to z kolei związek z kosztami B + R moglibyśmy się dowiedzieć tylko wtedy, jeśli byłoby jasne z jakich działów zwalniają.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #4228 dnia: Stycznia 13, 2019, 14:05 »
Patrząc na reddit (wypowiadało się tam kilka zwolnionych osób) to trochę wygląda, że zwalniają z różnych działów. Wygląda to raczej na typowe "odchudzenie" i jeżeli tak jest faktycznie to raczej pozytywna wiadomość. Wiadomo, że osoby zwolnione są złe i nie są zadowolone z takiej decyzji, ale SpaceX to w końcu firma prywatna, nie może kogoś trzymać tylko dlatego, że szkoda go zwolnić. Według różnych obliczeń zwolnienie tych 700 osób to jakieś 100-200mln dolarów oszczędności rocznie co nie jest taką małą kwotą. Podsumowując zwolnienia nie muszą być oznaką czegoś złego, mogą być własnie efektem dbania o stan firmy. Jak jest faktycznie to pewnie wie tylko księgowy:P

EDIT: Zwolnienia mogą być także związane ze zmianami jakie zajdą w SpeceX w najbliższym czasie. Kończy się rozwój F9, Dragona 2. FH tez raczej już się zbytnio nie zmieni. Za to zaczynają się prace nad Starshipem, Super Heavy i chyba jeszcze w tym roku powinni zacząć wystrzeliwać Starlinka. To wszystko to duże projekty, które są bardzo ważne dla firmy i na pewno będą wymagać zatrudnienia nowych ludzi. Być może robią miejsce dla tych nowych;)
« Ostatnia zmiana: Stycznia 13, 2019, 14:12 wysłana przez wini »

Borys

• Gość
« Odpowiedź #4229 dnia: Stycznia 13, 2019, 15:31 »
Dla mnie ta sytuacja jest bardzo niejednoznaczna. No bo jak firma, która przeprowadziła aż 21 startów w ubiegłym roku - i wszystkie udane, czyli najwięcej na świecie (poza chińskimi CZ, ale to państwowy moloch) - może mało zarabiać?

Dwadzieścia startów po 50 mln to miliard dolarów, z czego czysty zysk dla firmy, po opłaceniu kosztów własnych, spłaceniu kredytów na R&D, podzieleniu się z fiskusem itp, stanowi pewnie 10-30% tej sumy. Samo opracowanie BFR ma kosztować jakieś 5G$.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #4229 dnia: Stycznia 13, 2019, 15:31 »