Autor Wątek: Budżety NASA w kolejnych latach (+ polityka)  (Przeczytany 290607 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Budżety NASA w kolejnych latach (+ polityka)
« Odpowiedź #135 dnia: Grudnia 11, 2014, 18:48 »
Na blogu Marka Florydy ukazał się wyciąg z budżetu NASA na rok fiskalny 2015:

http://florydziak.blogspot.com/2014/12/budzet-nasa-na-rok-2015.html

Ciekawe czy ten zastrzyk gotówki uratuje planowany na koniec tej dekady start SLS przed opóźnieniem?  ::)

Tak sobie pomyśle, co mógłby wyprodukować SPACE X za pieniądze przeznaczone przez NASA na samą SLS? Nie wspominając już o Orionie.... ::)
No ale lepiej niech kasa idzie na drogie rakiety niż na kolejne wojenki  :P

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #136 dnia: Grudnia 11, 2014, 20:11 »
Hmm.  Zastanawiam się, czy ten wątek jest już odpowiedni na temat budżetowy, gdyż nieco czasu minęło od jego założenia... Może wątek o Flexible Path? :)

Offline Rakietowy Bogdan

• Pełny
« Odpowiedź #137 dnia: Grudnia 11, 2014, 20:13 »
Można zrobić z tego wątku miejsce do omawiania budżetów NASA w kolejnych latach. Mnie osobiście cieszy, że nie skąpią NASA pieniędzy na cele naukowe.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #138 dnia: Grudnia 11, 2014, 20:36 »
Albo wątki na kolejne lata? Może tak zrobić?

Generalnie budżety w USA to dość zawiła sprawa jak dla Europejczyków, zatem można z tego zrobić oddzielny wątek lub wątki. Ekoplaneto? :)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Grudnia 11, 2014, 20:36 »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #139 dnia: Lutego 02, 2015, 22:36 »
Cicho dziś na Forum, a tymczasem Bolden przedstawił propozycję budżetu NASA na rok fiskalny 2016:
The White House budget proposal for NASA in 2016 calls for a $500 million boost over the 2015 enacted budget and would keep NASA on its path to Mars, NASA chief Charles Bolden says.

The $18.5 billion budget request, presented by Bolden today (Feb. 2), includes funding for developing a mission to Jupiter's moon Europa, and the agency's asteroid redirect mission (ARM). Officials think ARM could help pave the way for crewed missions to the Red Planet by the 2030s.

http://www.space.com/28433-nasa-budget-request-2016-deep-space.html

W przyszłym roku mają być zakończone misje: Opportunity oraz LRO  :(
Officials with the space agency cited Opportunity's "signs of age, including recent problems with its flash memory," as cause for ending its operations. Opportunity has been roaming the surface of the Red Planet for more than 10 years.

Nieco niższy poziom finansowania Oriona i SLS: z 1,3 mld $ w tym roku spadek do 1,1 mld w przyszłym

Wzrost budżetu na komercyjne loty z 805 mln $ w 2015 do 1,2 mld $ w 2016  :D

1,36 mld % na badania planetarne w tym przygotowanie misji do jowiańskiej Europy

Niestety nie ma propozycji na inne misje do dalekiego Układu słonecznego: do Saturna, Urana i dalej. Nie ma propozycji misji do Wenus..... Ale są przewidziane pieniążki na misje klasy Discovery i New Frontiers.

Nowość  - jest propozycja pieniędzy na nowy, dużej mocy silnik elektryczny zasilany z energii słonecznej, oczywiście na potrzeby misji do planetoidy. Jeśli tak się stanie to wreszcie od lat NASA będzie testować i budować silnik z nowym napędem, no może nie nowym, ale za to z lepszym osiągiem, co może na pomóc w przyszłej bezzałogowej eksploracji Układu Słonecznego  :)

Skrócona prezentacja propozycji budzetu:
http://www.nasa.gov/sites/default/files/files/NASA_FY2016_Summary_Briefing.pdf

« Ostatnia zmiana: Lutego 02, 2015, 22:52 wysłana przez ekoplaneta »

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #140 dnia: Lutego 02, 2015, 23:08 »
Jak to silnik? Silniki jonowe sa caly czas testowane, amerykanom idfzie w tej materii calkiem dobrze, patrz misja Dawn. A jeszcze wieksze silniki, niz tej sondzie, sa juz testowane od dawna. Wyglada jednak na to, ze w tym wypadku chodzi o jakas form sprzwdzenia tych silnikow w kosmosie. Mozliwe, ze duza efektywnmosc baterii slonecznych jakie mamy aktualnei dostepne uzmozliwi w koncu zrobienie odpowiedniego zasialania do tych silnikow. Patrz tutaj: http://www.prnewswire.com/news-releases/atk-demonstrates-high-power-megaflex-solar-array-for-nasa-241276261.html Z powazaniem
                                                                                                               Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #141 dnia: Lutego 02, 2015, 23:14 »
To niech to ustrojstwo wreszcie poleci w kosmos np. w ramach misji do Europy  :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #142 dnia: Lutego 02, 2015, 23:16 »
Dokładnie to Obama (Biały Dom) zaproponował, a Bolden przedstawił.

Jest to pierwszy krok w ustaleniu nowego budżetu NASA na 2016 rok fiskalny. Potem idzie to do kongresowych/senackich komisji, przechodzi przez głosowania i jest podpisywane przez prezydenta. Wszystko powinno zakończyć się przed 1 września 2015.

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #143 dnia: Lutego 02, 2015, 23:16 »
Jak to silnik? Silniki jonowe sa caly czas testowane, amerykanom idfzie w tej materii calkiem dobrze, patrz misja Dawn. A jeszcze wieksze silniki, niz tej sondzie, sa juz testowane od dawna. Wyglada jednak na to, ze w tym wypadku chodzi o jakas form sprzwdzenia tych silnikow w kosmosie. Mozliwe, ze duza efektywnmosc baterii slonecznych jakie mamy aktualnei dostepne uzmozliwi w koncu zrobienie odpowiedniego zasialania do tych silnikow. [...]

A może tu chodzi o testy w kosmosie silnika VASIMR ?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #144 dnia: Lutego 02, 2015, 23:28 »
Ekoplaneto, chyba nowy wątek w tym temacie, a nie kontynuacja tego z 2012 roku?

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #145 dnia: Lutego 02, 2015, 23:46 »
W przyszłym roku mają być zakończone misje: Opportunity

:( Mam nadzieję, że któraś z wypraw Marsjańskich przywiezie Opportunity do domu!

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #146 dnia: Lutego 02, 2015, 23:51 »

Co roku nowe wątki budżetowe zakładać? Przecieś w tytule wątku jest: Budżet NASA na 2012 rok i dalej. To dalej to obecny 2015 i przyszły 2016. Jeśli już to mozna nazwe wątka zmienić np. na Budżet NASA itp. Co Ty na to?

A, że to pierwsza przymiarka do przyszłorocznego budżetu to dokładnie wiem/wiemy  :) Ubiegłe lata pokazują, że budżet może być zmodyfikowany, czasem znacznie. W 2010 Biały Dom proponował Oriona zmienić na kapsułę przy ISS  :P a program ciężkiej rakiety w ogóle skasować. Dzięki postawie Kongresu Orion jest dalej statkiem załogowym a SLS rozpoczęła swój debiut nie w 2015 jak przewidywał, któryś z budżetów lat poprzednich a w 2012  :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #147 dnia: Lutego 03, 2015, 00:11 »
W przyszłym roku mają być zakończone misje: Opportunity

:( Mam nadzieję, że któraś z wypraw Marsjańskich przywiezie Opportunity do domu!

Proponuję ten obrazek przenieść do wątku o Oppy OK? Obrazek świetny choć w dzisiejszej sytuacji smutny  ::)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #148 dnia: Lutego 03, 2015, 08:11 »

Co roku nowe wątki budżetowe zakładać? Przecieś w tytule wątku jest: Budżet NASA na 2012 rok i dalej. To dalej to obecny 2015 i przyszły 2016. Jeśli już to mozna nazwe wątka zmienić np. na Budżet NASA itp. Co Ty na to?

No właśnie to jest tradycyjne pytanie, na które chyba jeszcze nie uzyskaliśmy odpowiedzi - czy oddzielne wątki czy też jeden o nazwie "Budżet NASA". To drugie może stać się naprawdę wielkie...

Prosze o szybkie głosy - będę przesuwać/modyfikować!

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 03, 2015, 10:21 »
Ja bym zostawił tutaj, będzie to czytelniejsze.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Lutego 03, 2015, 10:21 »