Autor Wątek: Misja Międzygwiezdna sond Voyager, czyli "Voyager Interstellar Mission" (VIM)  (Przeczytany 182603 razy)

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
Swoją drogą będziemy mieli mały dylemat jak Voyager oficjalnie opuści Układ Słoneczny, trzeba będzie wątek przenieść do innego działu (Zewnętrzny US to już nie będzie) :)
Czytałem że Voyagerom wystarczy energii na działanie do około 2020 roku. Do tego czasu za bardzo się od naszego Układu nie oddalą, a później to i tak nic więcej nie będziemy wiedzieć o ich dalszej podróży :D

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
I nagranie z NASA odnośnie ostatnich wydarzeń:

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Dalej dzieje się u Voyagera-1! Porównanie wykresów ilości zarejestrowanych wysokoenergetycznych cząstek z czerwca i z dziś - dwa miesiące odstępu i wyraźny dalszy wzrost.

Dane pochodzą z http://voyager.gsfc.nasa.gov/heliopause/heliopause/recenthist.html

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Dodam jeszcze wyniki z detektora cząstek niskoenergetycznych, czyli tych pochodzących od Słońca. 28 lipca zarejestrowano wyraźny spadek ilości niskoenergetycznych cząstek - około 50% mniej. Trzy dni później wszystko wróciło do normy.

Najnowsze dane z Voyagera (paczaj załącznik) sugerują, że takie hop się właśnie po raz kolejny odbywa. Bardzo ciekawa obserwacja! Czyżby Voyager właśnie pokazywał swój paszport celnikom na granicy Układu Słonecznego i przestrzeni międzygwiezdnej? Możliwe, że już niebawem się dowiemy! :)

Polskie Forum Astronautyczne

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
Moja ulubiona sonda nadal zachwyca :). Te ogromne spadki bardzo mnie ciekawią.

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
Jest też już artykuł na kosmonauta.net na ten temat:
Voyager 1 - wydarzenia z 28 lipca i 15 sierpnia 2012
http://www.kosmonauta.net/index.php/Misje-bezzalogowe/Uklad-Sloneczny/2012-08-17-voy-1.html

Według naukowców są trzy parametry, które pozwolą określić, czy Voyager 1 już przekroczył granicę Układu Słonecznego. Dwa parametry to ilość wysoko i niskoenergetycznych cząstek - te pierwsze pochodzą od różnych źródeł w naszej Galaktyce, te drugie pochodzą od naszego Słońca. Zatem wyraźny spadek niskoenergetycznych cząstek przy jednoczesnym wzroście tych wysokoenergetycznych może być częściowym dowodem na przekroczenie granicy Układu Słonecznego.
Trzecim parametrem jest pole magnetyczne. Gdy nastąpi zmiana orientacji linii pola magnetycznego z "wschód-zachód" (Układ Słoneczny) na "północ-południe" (Droga Mleczna), to pewne będzie, że Voyager 1 opuścił nasz Układ Słoneczny.[...]

Ponadto, gdy Voyager 1 wreszcie przekroczy tę granicę - co może być sprawą najbliższych tygodni lub miesięcy - po raz pierwszy ludzkość bezpośrednio dokona pomiarów przestrzeni międzygwiezdnej.
Ponoć gdzieś do roku 2020 będziemy mogli te pomiary robić. Później sygnał będzie już zbyt słaby...
No i ciekawe czy na przekroczenie tej granicy poczekamy tygodnie czy jeszcze miesiące.

Offline Matias

• Moderator Globalny
Kwestia tego jak skwapliwie ci celnicy na wylocie z Układu Słonecznego sprawdzają paszporty ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
Kwestia tego jak skwapliwie ci celnicy na wylocie z Układu Słonecznego sprawdzają paszporty ;)

Właśnie sam się zastanawiam, bo...

Najnowszy wykres z danych z niskoenergetycznych cząstek zmierzonych przez V1. Jest ich jeszcze mniej niż poprzednio. Czyżby Voyager przejechał przez pierwszą bramkę na granicy US, a teraz pokazywał paszport przy drugiej?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
A może i jeszcze nie? :) Niewątpliwie Voyager I przechodzi przez naprawdę ciekawy obszar Układu Słonecznego!

Offline Radek68

• Moderator Globalny
  • "Jutro to dziś, tyle że jutro" Sławomir Mrożek
Faktycznie szybkie i bardzo ciekawe zmiany.
The Dark Side of the Moon

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
I kolejny, jeszcze mocniejszy spadek. Naprawdę ciekawie się robi! Jednocześnie rośnie ilość wysokoenergetycznych cząstek.

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
I kolejny, jeszcze mocniejszy spadek. Naprawdę ciekawie się robi! Jednocześnie rośnie ilość wysokoenergetycznych cząstek.
W kolejną bramkę już nie uwierzę! :P Bardzo jestem ciekaw czym spowodowane są te spadki.

Scorus

• Gość
Chwilowe wzrosty pewnie zależą od aktywności słonecznej.

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
W kolejną bramkę już nie uwierzę! :P Bardzo jestem ciekaw czym spowodowane są te spadki.

Wygląda to chyba tak jak powinno, tak mi się wydaje. Czoło faluje.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
I jeszcze niżej. To nowy rekord!

Polskie Forum Astronautyczne