Autor Wątek: Bigelow Aerospace  (Przeczytany 224639 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline JSz

• Weteran
Odp: Bigelow Aerospace
« Odpowiedź #270 dnia: Kwietnia 24, 2013, 22:34 »
Adamie, jesteś niereformowalny...  :(

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #271 dnia: Kwietnia 24, 2013, 23:26 »
Adamie, jesteś niereformowalny...  :(
             ... ale zawsze chetny na jakies konkretne argumenta;-) I na jakas nowatorska technologie, ktorej nikt inny nie proboje skopiowac, lub juz nie skopiowal;-)
Z powazaniem
                                                                                             Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Stazx

• Pełny
  • Arkady Darell
« Odpowiedź #272 dnia: Kwietnia 25, 2013, 02:30 »
Szczerze mówiąc ja bym całkiem chętnie kontynuował dyskusję, ale nie chcę robić większego off-topu. Czy któryś z moderatorów mógłby przenieść nasze posty do bardziej przystającego do tematu dyskusji wątku? Na przykład tutaj: http://www.kosmonauta.net/forum/index.php?topic=15.0

Proszę o usunięcie tego posta po skończonej operacji, albo jeżeli uznacie że nie warto niczego przenosić ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #273 dnia: Maja 03, 2013, 11:55 »

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #274 dnia: Maja 03, 2013, 12:45 »
http://www.businessweek.com/articles/2013-05-02/robert-bigelow-plans-a-real-estate-empire-in-space#p1
Ano imponująco wygląda ten projektowany habitat Olympus o objętości ponad dwukrotnie większej niż objętość sumaryczna modułów stacji ISS. Aż 5 pokładów w jednym module !

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #275 dnia: Maja 03, 2013, 12:54 »
Tak, też mi się to podoba. Bigelow fajne ma te swoje makiety :D

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #276 dnia: Maja 03, 2013, 13:03 »
A co miałby mieć? Gotowe rozwiązania na orbicie?

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #277 dnia: Maja 03, 2013, 13:07 »
Ależ ja ich nie skrytykowałem. Może ten uśmiech na końcu to zasugerował.
Uważam, że makieta jest znacznie ciekawsza i lepiej przemawia do wyobraźni niż obrazek zrobiony w PS.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #278 dnia: Maja 03, 2013, 13:11 »
Bigelow przynajmniej oficjalnie z tych planów się wycofał. Na swojej stronie pozostawił tylko BA-330 i BEAM - reszta poszła do szuflady. Jeśli sytuacja się zmieni, pewno wyciągnie je znowu, ale na razie wygląda to kiepsko, przede wszystkim z powodu opóźnień w programie CCP (komercyjny załogowy). A istnienie takich statków stanowi podstawę do wszelkich działań Bigelowa.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #279 dnia: Maja 03, 2013, 14:58 »
Bigelow przynajmniej oficjalnie z tych planów się wycofał. Na swojej stronie pozostawił tylko BA-330 i BEAM - reszta poszła do szuflady. Jeśli sytuacja się zmieni, pewno wyciągnie je znowu, ale na razie wygląda to kiepsko, przede wszystkim z powodu opóźnień w programie CCP (komercyjny załogowy). A istnienie takich statków stanowi podstawę do wszelkich działań Bigelowa.
             ... tak sie zastanawiam czy taki falcon wystarczy aby zawiesc BA-330 do L1/L2 czy na Ksiezyc, chyba nie? Nawet ten ciezki falcon. Cos mi sie kojarzy ze Bigelow wypowiadal sie o SLS, ale moge sie mylic. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                                 Adam Przybyla
« Ostatnia zmiana: Maja 03, 2013, 15:59 wysłana przez Adam.Przybyla »

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #280 dnia: Maja 08, 2013, 03:27 »
Tak jak napisalem na blogu, wczoraj usłyszałem z bardzo pewnego źródła ciekawą plotkę - NASA upoważniła Bigelowa do szukania komercyjnych klientów na księżycową bazę. Czyżby jednak eksploatacja księżyca była bliżej niz myślimy?
Zapraszam na mój blog :)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #281 dnia: Maja 08, 2013, 08:06 »
Tak jak napisalem na blogu, wczoraj usłyszałem z bardzo pewnego źródła ciekawą plotkę - NASA upoważniła Bigelowa do szukania komercyjnych klientów na księżycową bazę. Czyżby jednak eksploatacja księżyca była bliżej niz myślimy?
:P

Hmm. Dla mnie ta plotka brzmi niewiarygodnie. Otóż najpierw trzeba tam dolecieć a potem komercyjnie zarabiać na bazie księżycowej. Inna sprawa jakby regularne loty już dziś odbywały się ku Księżycowi.
Hmm Jak ci komercyjni klienci mają dostać się na Księżyc, skoro nie ma nas tam jako ludzi od ponad 40 lat?  Na czym mają tam zarabiać, skoro jeszcze nie mamy opracowanej opłacalnej technologii reaktorów termojądrowych?
Inna sprawa jakby chodziło coś w rodzaju konkurencji dla inicjatywy Golden Spike, jako przygotowanie do wyjścia w przestrzeń, poza LEO...

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #282 dnia: Maja 08, 2013, 08:43 »

Pewno chodzi o to, co dyskutowaliśmy dość obszernie od tego mniej więcej postu:
http://www.kosmonauta.net/forum/index.php?topic=134.msg52389#msg52389

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #283 dnia: Maja 08, 2013, 09:36 »

Pewno chodzi o to, co dyskutowaliśmy dość obszernie od tego mniej więcej postu:
http://www.kosmonauta.net/forum/index.php?topic=134.msg52389#msg52389
             ... dobra, przyblize problem biznesowy, przywiezienie teraz jednego kilograma z Ksiezyca to okolo 6 milionow dolarow. A teraz znadzcie mi materialy, ktore warto przywozic za taka cene. Dowolne ... Z powazaniem
                                                                                                         Adam Przybyla

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #284 dnia: Maja 08, 2013, 10:17 »
             ... dobra, przyblize problem biznesowy, przywiezienie teraz jednego kilograma z Ksiezyca to okolo 6 milionow dolarow. A teraz znadzcie mi materialy, ktore warto przywozic za taka cene. Dowolne ... Z powazaniem
                                                                                                         Adam Przybyla
A może wcale tu nie chodzi o przywożenie jakichkolwiek materiałów z Księżyca. Może np. NASA che organizować swój załogowy program księżycowy ale dla obniżenia kosztów chce go połączyć z turystyką kosmiczną organizowaną przez Bigelow Aerospace i ewentualnie w powiązaniu lotami na Księżyc organizowanymi dla innych agencji kosmicznych i jakiś programów naukowych innych państw ? Poza tym może NASA się obawia że jeśli nie podejmie współpracy z Bigelow Aerospace to ta firma podejmie współpracę z Chińską Narodową Agencją Kosmiczną ?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #284 dnia: Maja 08, 2013, 10:17 »