Autor Wątek: SpaceX Dragon V2  (Przeczytany 23320 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
Odp: SpaceX Dragon V2
« Odpowiedź #45 dnia: Maja 30, 2014, 11:01 »
Ładny ten stateczek ze smoczej stajni Elona :) I kolejna różnica: osłona (nose cone) w przeciwieństwie do towarowego Dragona nie jest odłączana w czasie wzlotu, a jedynie otwiera się przed połączeniem ze stacją i zamyka po odcumowaniu.
GG 8698011

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #46 dnia: Maja 30, 2014, 12:01 »
Która rakieta będzie go wynosić w lotach załogowych?
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #47 dnia: Maja 30, 2014, 12:39 »
Pewnie docelowo F9R.

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #48 dnia: Maja 30, 2014, 13:55 »
Pytanie tylko, czy te przedpotopowe sprzęty są koniecznie lepsze od nowych? Dla mnie niekoniecznie. Silny wybuch na Słońcu unieruchomi elektronikę na Ziemi, zaś stare sprzęty oparte na układach mechanicznych będą działać.

Nasz postęp techniczny zdąża do tego by ludzkość coraz gorzej znosiła żywioły przyrody, w tym i te, które kilkaset lat temu nawet nie zauważylibyśmy (no może z wyjątkiem odznak w postaci zorzy polarnej.... )  :(

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Maja 30, 2014, 13:55 »

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #49 dnia: Maja 30, 2014, 16:14 »
Być może po to, by ustabilizować Falcona 9 podczas lotu na orbitę - te kieszenie na silniki mogą tworzyć turbulencje.
Albo podczas abortu tak jak MLAS:
http://en.wikipedia.org/wiki/Max_Launch_Abort_System

Pytanie tylko, czy te przedpotopowe sprzęty są koniecznie lepsze od nowych? Dla mnie niekoniecznie. Silny wybuch na Słońcu unieruchomi elektronikę na Ziemi, zaś stare sprzęty oparte na układach mechanicznych będą działać.
Za to całość jest lekka i zajmuje mało miejsca, a zastosowanie ekranów dotykowych zwiększa możliwości lepszej prezentacji danych i interakcji załogi z systemami statku.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #50 dnia: Maja 30, 2014, 16:41 »
Dziwne trochę , że wnętrze Dragona V2 jest strasznie "surowe" ( tzn ściany są bez żadnych okładzin?)
Nic w tym dziwnego nie ma. Owszem tapicerki pewnie upiększają wnętrze i dają więcej komfortu ale w razie awarii i pożaru albo się palą albo przynajmniej w wysokiej temperaturze wydzielają toksyczne substancje. Poza tym w razie awarii jakiegoś urządzenia mogą utrudniać dostęp i naprawę. A tak w ogóle to spodziewałem się że ten statek będzie miał rozbudowany kokpit sterujący i duże monitory ze sterowaniem dotykowym. Podoba mi się to i dzięki temu wygląda naprawdę bardzo nowocześnie  :)

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #52 dnia: Maja 30, 2014, 17:45 »
Ta fotka ukazująca dokładnie fotele bardzo mi się podoba  :)

A tu jest jeszcze więcej fotek Dragona:
http://nt.interia.pl/raport-kosmos/misje/news-spacex-dragon-v2-rewolucja-w-zalogowych-lotach-w-kosmos,nId,1435696

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #53 dnia: Maja 30, 2014, 17:59 »
Hmmm na surowo wydaje się być dużo miejsca w kapsule :D
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #54 dnia: Maja 30, 2014, 18:00 »
Hmmm na surowo wydaje się być dużo miejsca w kapsule :D

Zdjęcie chyba celowo zrobiono szerokokątnym obiektywem, by przestrzeni wydawało się, że jest więcej niż w rzeczywistości...

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #55 dnia: Maja 30, 2014, 18:13 »
Pamiętacie film "Kontakt" i wnętrze kapsuły w której podróżowała Jodie Foster? 
Moje pierwsze skojarzenie poszło właśnie w tym kierunku, może przez tą surowość wnętrza.
Rosyjska PTK kojarzy mi się Kubrickowo.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #56 dnia: Maja 30, 2014, 18:26 »
O wiele bardziej odpowiada ma taka elegancka stylistyka w ciepłych tonacjach, niż blado-błękitne wnętrza PTK czy CST-100. Oczywiście - inna sprawa jak to wszystko będzie wyglądało w lotnych statkach.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #57 dnia: Maja 30, 2014, 18:33 »

Nie da się latać w kosmos w statkach sterowanych kołami zębatymi. Da się z kolei zbudować elektronikę zdecydowanie trwalszą od wkładki mięsnej.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #58 dnia: Maja 30, 2014, 18:37 »
Dziwne trochę , że wnętrze Dragona V2 jest strasznie "surowe" ( tzn ściany są bez żadnych okładzin?)

Nie sądzę, by był to w pełni wykończony pojazd. Jakaś warstwa izolacji termicznej (chociażby farby...) między metalowym kadłubem a wnętrzem statku na pewno się jeszcze pojawi.

Offline mars76

• Weteran
  • MARS - Zmień swoje miejsce zamieszkania!
« Odpowiedź #59 dnia: Maja 30, 2014, 19:38 »
Okna też większe -cała trójka wygląda o wiele solidniej w porównaniu z pierwszymi okienkami w pierwszych lotach dragona z serem ( load secret)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Maja 30, 2014, 19:38 »