Autor Wątek: Inteligentne życie na oceanicznych planetach  (Przeczytany 76731 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline sp3uca

• Junior
  • **
  • Patrzę w niebo.
Odp: Inteligentne życie na oceanicznych planetach
« Odpowiedź #45 dnia: Lipca 30, 2015, 11:34 »
Wszystko ok ale co z cywilizacją na dnie oceanu Europy ? Tam jest odwrotnie , nie powstali na małych głębokościach i próbują nurkować do kominów tylko przy kominach na głębokości 200km się rozwinęli. Postać np. kraba , wykorzystują inne organizmy do pracy, mają miasta z materiału skalnego, hierarchię społeczną , królów poddanych. Walczą z innymi miastami kominami. Dzięki odpowiedniemu doborowi zasadzeń kolonii bakterii wyodrębniają z strumieni geotermalnych metale.  Dobry miecz dla króla narasta kilka okresów. Wszystko u góry to tajemnica. Najwięksi śmiałkowie łapią czasami dziwne istoty ze światełkiem i podczepiając się ryzykując pęknięcie odlatują do góry. Do bóstw.  Miasta-kominy mają mędrców którzy umieją się komunikować z innymi zaprzyjaźnionymi miastami. Królowie często z tego korzystają. Mędrcy szarpią wielkie rozpięte na kościach błony wycięte z płaszczek i nikt nie wie dlaczego ale te drgania daleko się rozchodzą w ciemności. Zdarza się że czasem z góry z nicości odzywają się bóstwa. Mędrcy czytają z tych odgłosów proroctwa dla króla. Czasami starsi rodu opowiadają że tam u góry pojawiał się wielki stworzyciel. Robiło się jasno jakby eony istot świetlistych w jednym miejscu. Potem bóstwa dawały plemieniu takie duże kamienie które opadały obok miasta. Prawie nikt w to nie wierzy. No bo skąd jeśli kamienie są tylko tu ?

Pojechałem co nie ?  ;-) 

Andrzej

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #46 dnia: Lipca 30, 2015, 12:02 »
czytam czytam i nie mam pojęcia o co Ci chodzi  ;D

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #47 dnia: Lipca 30, 2015, 12:29 »

To wstęp do powieści autorstwa sp3uca. :)

A na poważnie - na 200 km pod wodą raczej nie sądzę, by była jakakolwiek ciecz i mogły się utrzymać jakiekolwiek kraby. Raczej będzie to jakaś egzotyczna forma lodu... Ciśnienie jest za duże.

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #48 dnia: Lipca 30, 2015, 12:47 »
Tak duże ciśnienie pozwoliłoby na życie tylko prokariontom lubujących się w ekstremalnych warunkach, chociaż i tak nie sądzę...  ???
A hipoteza o społeczeństwie krabów z krabim królem na czele i tak nie ma sensu bo jeżeli mówimy o takich krabach jakie znamy na ziemi to niestety ale te organizmy nie mogłyby tworzyć takiej kultury ze względu na ich ograniczenia intelektualne a raczej ich brak, tak proste organizmy maja słabo rozwinięty mózg i nie mogą osiągnąć świadomości, przecież na ziemi organizmy o których możemy powiedzieć że są świadome swojego istnienia możemy policzyć na palcach jednej ręki. Społeczność tych organizmów wyglądałaby raczej tak jak społeczność wielu owadów na naszej planecie(mrówek, pszczół itp.)  ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #48 dnia: Lipca 30, 2015, 12:47 »

Offline tisher

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
    • Blog o rowerach elektrycznych
« Odpowiedź #49 dnia: Lipca 30, 2015, 12:49 »
Wedle wikipedii w naszym ciążeniu granica przejścia w formę lodu VII to 410.000m słupa wody, na Europie przy mniejszym ciążeniu woda mogłaby być wodą nawet głębiej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/L%C3%B3d_VII

Mój blog o rowerach elektrycznych: Ebike Blog

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #50 dnia: Lipca 30, 2015, 13:09 »
A ktoś wie jakie temperatury mogłyby panować na takich głębokościach?
Bo z tymi prokariontami to w sumie się trochę rozpędziłem, znamy przecież organizmy wielokomórkowe które mogą przetrać w najbardziej beznadziejnej sytuacji, mówię oczywiście o niesporczakach które mogą wytrzymać ciśnienie dochodzące do 6000 atmosfer, ale wtedy pojawia się problem z niską temperaturą bo w niej zaczyna zamarzać woda w komórkach, tworzą się kryształki lodu które rozrywają komórkę i to jest koniec życia.  ::)
Niesporczaki radzą sobie z tym wchodząc w stan anabiozy, podobnie jak niektóre prokarionty które tworzą endospory, ale problem jest taki żeby ''wybudzić'' się z anabiozy potrzeba poprawy warunków a my mówimy o normalnym życiu w takich warunkach...  ???

Borys

• Gość
« Odpowiedź #51 dnia: Lipca 30, 2015, 13:14 »
Wedle wikipedii w naszym ciążeniu granica przejścia w formę lodu VII to 410.000m słupa wody, na Europie przy mniejszym ciążeniu woda mogłaby być wodą nawet głębiej.
https://pl.wikipedia.org/wiki/L%C3%B3d_VII

200 km na Europie to z grubsza 25 km na Ziemi, czyli jakieś 2.5 kbar.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #52 dnia: Lipca 30, 2015, 13:19 »
O! Dzięki! Tej informacji szukałem a powinienem zajrzeć na Wikipedię.

Natomiast na Keplerze-452 b ciążenie to pewnie coś koło 2 g.

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #53 dnia: Lipca 30, 2015, 13:20 »
dobrze licze że 2,5 kbar. to niecałe 2500 atmosfer?  :D

Borys

• Gość
« Odpowiedź #54 dnia: Lipca 30, 2015, 13:51 »
dobrze licze że 2,5 kbar. to niecałe 2500 atmosfer?  :D

Nie bardzo widzę, co tutaj liczysz, ale masz rację - jeden bar to z grubsza jedna atmosfera (różnica między nimi jest rzędu 2%).

Offline tisher

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
    • Blog o rowerach elektrycznych
« Odpowiedź #55 dnia: Lipca 30, 2015, 13:53 »
nalazłem na wiki fajny diagram:

Tak wygląda zakres warunków środowiskowych występowania ciekłej wody.

Chyba można przyjąć, że w normalnej temp dla życia do 1Gpa można mówić o środowisku wodnym :)
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2015, 13:57 wysłana przez tisher »
Mój blog o rowerach elektrycznych: Ebike Blog

Borys

• Gość
« Odpowiedź #56 dnia: Lipca 30, 2015, 13:56 »
Natomiast na Keplerze-452 b ciążenie to pewnie coś koło 2 g.

Póki nie znamy gęstości globu, możemy tylko spekulować. Zasadniczo może być nawet niższe od ziemskiego.

Offline sp3uca

• Junior
  • **
  • Patrzę w niebo.
« Odpowiedź #57 dnia: Lipca 30, 2015, 14:07 »

To wstęp do powieści autorstwa sp3uca. :)

A na poważnie - na 200 km pod wodą raczej nie sądzę, by była jakakolwiek ciecz i mogły się utrzymać jakiekolwiek kraby. Raczej będzie to jakaś egzotyczna forma lodu... Ciśnienie jest za duże.

Spearhead  trochę wyobraźni ! ;-))
Kanarek - tak myślałem o tym ale jest sporo trudności z opisaniem innej rzeczywistości ludzkim "powietrznym" językiem.
Kraby w moim wpisie są tylko przykładem, nazwą , ewolucja jakiej nie znamy może być zaskakująca. Owady mają królowe i walczą ze sobą. (mrowiska, ule, termity). Rozmyślając wnieśmy się poza utarte schematy.

Andrzej
« Ostatnia zmiana: Lipca 30, 2015, 14:13 wysłana przez sp3uca »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #58 dnia: Lipca 30, 2015, 20:07 »
Jeszcze jedno!
Czytam teraz Odyseję kosmiczną 2010 Artura Clarka, gdzie jest wizja wielokomórkowego życia w oceanie Europy.
Jest tylko jeden sęk w tej wizji. Otóż pomyślcie, czemu na Ziemi wielokomórkowe życie bujnie zaczęło się rozwijać dopiero w późnym prekambrze? Kto odpowie na to pytanie ma u mnie dużego plusa  8)
Pytanie powyższe jest jak najbardziej związane z tematem wątku, choć może nie bezpośrednio  :)

Offline Spearhead

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 30, 2015, 21:21 »
Nie jestem pewien czy o to Ci chodzi ale istnieje hipoteza mówiąca że w późnym prekambrze nastąpiło całkowite zlodowacenie planety(było u nas dokładnie tak ja teraz na Europie tylko że my mamy lądy które całkowicie zmieniły się lód)
co wywołało zwiększenie tzw. presji ewolucyjnej, głównym źródłem energii w łańcuchu pokarmowym stały się organizmy chemosyntezujące, które przetwarzały związki siarki i żelaza w procesach metabolicznych. Na końcu łańcucha pokarmowego znajdowały się pra-ryby i pra-krewetki które mogły się spokojnie rozwijać, rozwijały się też prostsze organizmy właśnie przez presję ewolucyjną. Wielkie zlodowacenie zakończyło się i nastała eksplozja kambryjska, warunki stały się cieplarniane dzięki czemu organizmy wielokomórkowe zaczęły się jeszcze efektywniej rozwijać, wtedy też chyba zaczęła się bujnie rozwijać roślinność na lądach :)

Mogłem coś przekręcić bo to jeszcze tematy ze studiów :D jednak coś w głowie zostało  ::)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #59 dnia: Lipca 30, 2015, 21:21 »