Autor Wątek: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)  (Przeczytany 87515 razy)

Offline skrzyp

• Weteran
Odp: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #195 dnia: Sierpnia 17, 2011, 18:05 »
GPSy do wyczerpania głównych baterii będą pracować nonstop. Czyli jakies 4-5h. Potem nazmiane.
GSMy bedą pracować naprzemiennie, przy czym preferowany podczas lotu będzie ten z anteną na dole. Po wylądowaniu ten na górze (jeszcze nie wiem na czym będzie polegać preferowanie ale pewnie na dłuższych próbach nawiązania połączenia). Choć to może się zmienić.
Właściwie to będą akcelerometry to się dowiem która antena będzie na górze, a która wbije się w ziemię.
Anteny to nie będą komórkowe zawijaski tylko przyzwoite 1/4L lub 5/8L okaże się w praniu. Mam nadzieję że to wystarczy. A przede wszystkim APRS.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2011, 18:22 wysłana przez skrzyp »

Offline Szaniu

• Weteran
  • Szepty Ziemi.
« Odpowiedź #196 dnia: Października 17, 2011, 14:21 »
W nowym wątku chyba nie mogę pisać więc jestem tutaj. Gratuluję przede wszystkim kolejnej misji! Ale w listopadzie jesień kładzie... Czy jakoś specjalnie przygotowaliście sprzęt na chłodne warunki? Jak bardzo może przeszkodzić lekki deszczyk lub śnieg? Powodzenia!

EDIT: Rozmowy na ten tematu już były.. Przepraszam, że nie sprawdziłem przed napisaniem tego postu :P!
« Ostatnia zmiana: Października 17, 2011, 14:36 wysłana przez Szaniu »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #197 dnia: Października 17, 2011, 15:56 »
W nowym wątku chyba nie mogę pisać więc jestem tutaj. Gratuluję przede wszystkim kolejnej misji! Ale w listopadzie jesień kładzie... Czy jakoś specjalnie przygotowaliście sprzęt na chłodne warunki? Jak bardzo może przeszkodzić lekki deszczyk lub śnieg? Powodzenia!

Generalnie problemem jest wilgoć, która może nam przeszkodzić przy naziemnych przygotowaniach (szczególnie elektronika i nasze laptopy). Na szczęście organizatorzy w CBK mają specjalne pomieszczenie, w którym możemy przygotować cały sprzęt zanim zostanie wystawiony na warunki zewnętrzne.

Jak balon już wystartuje, to w zasadzie deszczyk czy śnieg nie powinien przeszkadzać - co widać na przykładzie brytyjskich startów przy kiepskich warunkach. Oczywiście, jak by miało naprawdę mocno wiać albo padać, to już zupełnie inny problem.

Chłodek raczej nie będzie problemem - tam na górze jest jeszcze chłodniej... :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #198 dnia: Października 21, 2011, 09:45 »
Przypominam o starcie misji ScopeDome Hevelius 2 (19 listopada, teren CBK w Warszawie)! Wszyscy zainteresowani - proszę się zgłaszać. :)
W przyszłym tygodniu prawdopodobnie pojawi się więcej informacji na ten temat.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #198 dnia: Października 21, 2011, 09:45 »

velo

• Gość
« Odpowiedź #199 dnia: Października 24, 2011, 23:52 »
Ja będę!

Im więcej forumowiczów się zjedzie tym lepiej :-)
Obaczymy się i może jakieś piwo lub inną herbatę wypijemy

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #200 dnia: Marca 26, 2012, 23:25 »
Skrót najważniejszych informacji po kilku miesiącach:

- Skrzyp naprawdę dokonał niezłej pracy przy poszukiwaniu błędów z kompem i systemem APRS
- w zasadzie na początku marca udało się zakończyć prace - potem trwały testy
- jutro komputer pokładowy i APRS jadą kurierem do Maquisa
- Maquis przez następne kilkanaście dni będzie testować komp, by sie z nim na 100% zaznajomić. Później i ja pomęczę komputer pokładowy i APRS.
- ja w międzyczasie dokonałem testów małej kamerki, która będzie patrzeć do góry w trakcie lotu
- zaczynamy rozmawiać na temat startu - kwiecień z Torunia. Toruń jest dla naszej ekipy bardzo wygodny do startu z uwagi na względną bliskość z Trójmiasta i strategiczne położenie z dala od granic Polski oraz Bałtyku.
- tydzień temu wysłałem podanie na pozwolenie na start a dziś miałem rozmowę telefoniczną z ludźmi z PAŻP. Na 99,99% już mamy pozwolenie, ale trzeba poczekać na oficjalne potwierdzenie.
- jutro zamawiam hel do misji. :)

Zatem - już niebawem będzie wielkie tada i oficjalne ogłoszenie startu. Wypatrujcie wiadomości! :)

Być może jeszcze większe tada związane z tym lotem się później wykluje, ale to dopiero około 10 kwietnia będziemy wiedzieć. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #201 dnia: Marca 30, 2012, 23:55 »
Tajny przeciek z naszej strony - Maquis już dostał komputer pokładowy i go testuje. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #202 dnia: Kwietnia 02, 2012, 23:15 »
I jeszcze jeden tajny przeciek - jutro lub pojutrze odbędę kolejną rozmowę z Polską Agencją Żeglugi Powietrznej w sprawie szczegółów lotu balonowego. Po tym otrzymamy pozwolenie na start.  Zatem czuj duch! :)

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #203 dnia: Kwietnia 05, 2012, 02:15 »
Można dodać, że prognozy pogody dotyczące obydwóch okienek startowych są na razie dość "mokre", aczkolwiek z takim wyprzedzeniem wiadomo, że może być różnie. Co najważniejsze nie ma żadnych większych jetów nad miejsce startu 15 kwietnia.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #204 dnia: Kwietnia 05, 2012, 22:49 »
Oczekujcie w ciągu najbliższych kilkunastu godzin oficjalnej informacji o starcie! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #205 dnia: Kwietnia 08, 2012, 09:34 »
Mała plotka z naszej strony - mamy pewne niespodziewane problemy techniczne. Dziś testujemy możliwą formę zabezpieczenia się przed nimi. Dlatego oficjalna informacja o starcie jeszcze nie została opublikowana.  :-X

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #206 dnia: Kwietnia 10, 2012, 23:47 »
Tajna plotka z naszej strony numer 8937028372 - jutro test całościowy komputera pokładowego i systemu APRS. Jak się uda - oficjalnie piszemy o starcie! :) Trzymajcie kciuki za nas!

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #207 dnia: Kwietnia 12, 2012, 09:20 »
Ech, no i niestety. Testy całościowe się nie udały. APRS nadaje, ale nic dookoła ich poprawnie nie odbiera. Zupełnie nie wiemy jak to się dzieje.

Zadecydowaliśmy o odwołaniu startu. Mieliśmy już gotowe terminy, miejsce startu i pozwolenia. A teraz będziemy całość odwoływać. :(

Offline Trafiony

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #208 dnia: Kwietnia 22, 2012, 12:29 »
Ech, no i niestety. Testy całościowe się nie udały. APRS nadaje, ale nic dookoła ich poprawnie nie odbiera. Zupełnie nie wiemy jak to się dzieje.

Zadecydowaliśmy o odwołaniu startu. Mieliśmy już gotowe terminy, miejsce startu i pozwolenia. A teraz będziemy całość odwoływać. :(

Coś mi się zdaje, że potwierdza się teoria głoszona przez różnych "szaleńców" że prawdziwa wiedza o tym jak to działa, to nie jest ta z podręczników, tylko ta którą posiadają wielkie korporacje. Inna niż ta z podręczników.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #209 dnia: Kwietnia 22, 2012, 20:53 »
No tu raczej problemem jest to, że komp do tej pory był testowany bez gondoli. Zupełnie inaczej zachowuje się bez niej niż w niej.
Odpowiem od razu na kolejne pytanie które zapewne by padło, dlaczego był testowany bez gondoli?
Ano dlatego że ja mieszkam w woj. śląskim, koledzy w pomorskim, a jednego nawet wywiało za granicę, co dość skutecznie jak widać utrudnia składanie wszystkiego do kupy.

Za niedlugo komp z gondola wyladuje u mnie i postaram sie to doprowadzic do porzadku. Koledzy tak właściwie już doszli do dość dobrego ekranowania, jednak nadal coś tam nam harcowalo stąd decyzja o odwołaniu lotu.
Kolejna sprawa to problemy z APRSem. Ja niestety mieszkam ok 100km od najbliższego odbiornika, co dość utrudnia testowanie nadajnika. Mam kilka pomysłów o co może chodzić i te jeszcze zostaną sprawdzone przed wysłaniem kompa do mnie niemal pod wieżą digipeatera.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 22, 2012, 21:02 wysłana przez skrzyp »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #209 dnia: Kwietnia 22, 2012, 20:53 »