Autor Wątek: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)  (Przeczytany 87713 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #165 dnia: Maja 16, 2011, 15:30 »
Przy okazji dzisiejszego startu promu Endeavour miał miejsce amatorski lot balonowy. Widać, że nieźle kierunki wiatrów potrafią zakręcić. Zakręt miał miejsce na około 17-19 km.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #166 dnia: Maja 16, 2011, 15:49 »
Balon maksymalnie osiągnął ponad 28 km. Następnie zaczął się spadek - spada naprawdę szybko.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #167 dnia: Maja 16, 2011, 16:49 »
Ostatni sygnał (sprzed 30 minut) z gondoli z 376 metrów. Niżej już nic nie zarejestrowało.  Czy to dość przykładowa wartość?

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #168 dnia: Maja 16, 2011, 16:54 »
To zależy od odległości.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #168 dnia: Maja 16, 2011, 16:54 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #169 dnia: Maja 16, 2011, 20:22 »
To zależy od odległości.

No ba!

Offline kurier

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #170 dnia: Maja 17, 2011, 16:27 »
Znalazłem Ciekawy filmik widziałem początek bo nie miałem czasu ale pomyślałem że muszę dać linka, są to zawody konstruktorów rakiet, może będzie coś ciekawego co będziecie mogli wykorzystać w drugiej misji Hevelius2    www.filmy-dokumentalne.pl/zrob-sobie-rakiete.html

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #171 dnia: Czerwca 10, 2011, 00:14 »
Żeby nikt nie sądził, że się nic nie dzieje! Ostatnie dni to szalone próby zakupu sprzętu od różnych dostawców.

Jednocześnie Maquis pracuje nad gondolą - dziś go odwiedziłem i muszę przyznać, że są niezłe postępy! Expect the unexpected soon! :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #172 dnia: Czerwca 13, 2011, 20:31 »
Oto najnowszy tekst o misji balonowej ScopeDome Hevelius 2:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Ludzie/Inicjatywy-amatorskie/2011-06-13-h2.html

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #173 dnia: Czerwca 15, 2011, 21:51 »
Aby cokolwiek rozruszać towarzystwo, pozwolę sobie napisać co nieco o moim szalonym pomyśle, który mi chodził po głowie w ciągu ostatnich kilku tygodni.

Pewnego dnia trafiłem na kilka papierów, z których wynika, że balony stratosferyczne to świetna i tania platforma do badań w mikrograwitacji. Wszystko się dzieje tuż po uwolnieniu gondoli od balonu. Odpowiednie (aerodynamiczne) konstrukcje są w stanie dostarczyć kilkadziesiąt sekund mikrograwitacji, która jest w wartościach rzędu 10-3 g. Ponoć 'niższe' (np loty paraboliczne czy zrzuty z wież) metody uzyskiwania mikrograwitacji nie

Pomyślałem sobie, czy nie mielibyśmy szansy sprawdzić tego samemu w ramach misji Hevelius 2. Można zakładać, że dostaniemy kilkanaście sekund mikrograwitacji, którą da się zmierzyć przy pomocy akcelerometrów. Możemy też jeszcze wcisnąć mały demonstrator, który by nagrał, co się działo - oczywiście jeśli budżet masowy na to pozwoli.

I oto jest mój pomysł - zbudować pudełko, wyłożone ciemnym materiałem wewnątrz, wsadzić do niego kulki (choć zastanawiam się nad cieczą jeszcze), kamerę, oświetlenie LED (pewnie 3 małe diody wystarczą) i puścić wszystko w niebo. Wszystko by łącznie ważyło około 150-200 gram maksymalnie.

Sprzęt jest dość prosty - mam telefon komórkowy ZTE model Rome, podłej jakości (ponoć szybko się rozwali), ale z jedną zaletą - jego aparat może nagrywać do około 2 godzin i 20 minut filmu i spokojnie można go zapisać nawet kilka godzin po lądowaniu (czyli jest niskie ryzyko utraty). Ten telefon ma także 'flight mode', czyli nie łączy się z żadną siecią i na dodatek waży tylko 80 gram.

Do tego krótka taśma LED (bawiłem się niedawno takimi taśmami z allegro - kupiłem pęczek za 1,40 zł za 5 cm :P), zwykła bateria 12 V (3,5 zł - dają 12 V ale mają małą pojemność - wystarczy na około 160-180 minut), zestaw kulek (dostałem małe i lekkie z labu medycznego - bez obaw - bez E. Coli na powierzchni :P ), jakieś pudełko małe i ciemny materiał.

Zalety moim zdaniem są takie, że będziemy mogli zademonstrować instalację niezależnego modułu wewnątrz gondoli, zademonstrować osiągnięcie mikrograwitacji przez nasz balon i mieć kolejne urozmaicenie naszej misji.

Potencjalne wady to fakt z telefonem, że trzeba będzie go odpalić pewnie tuż przed samym startem - tak by na ziemi nie stracić czasu na nagrania. Może to nam nieco skomplikować procedury przygotowawcze.

W załączniku telefon ZTE Rome oraz taśma LED jaką nabyłem. Na 5 cm są trzy diody, dające światło białe ciepłe (na załączniku zdjęcie dłuższego odcinka).

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #174 dnia: Czerwca 17, 2011, 11:00 »
Też się ostatnio bawiłem taśmami z diodami LED. Syn kręcił jakiś film i potrzebował oświetlenia tancerki, które byłoby przymocowane do jej stroju. Miałem w sumie około 1,5 metra taśmy (czyli 90 LED-ów) w kilku odcinkach polutowane do jednego zasilania. Zasilałem zestawem 6 baterii litowych AA 1,5V (9V), bo taki miałem pojemnik na baterie wyciągnięty z teleskopu ETX-70. Połączenie było na złączkę, taką jaka jest przy bateriach 9V. Do tego dorobiłem jeszcze wyłącznik.
No i te 90 LED-ów bez problemu świeciły bardzo jasnym światłem na 9. woltowym zasilaniu bateryjnym przez kilka godzin. Dodam, że baterie były wcześniej używane przez kilka godzin w ETX-ie. Światło było naprawdę jasne. Zatem bez problemu diody można zasilać 9 woltami. Być może wystarczająca byłaby jakaś lepsza bateria litowa 9V (ER9V). Widzę, że one mają 1200mAh, co by z zapasem wystarczyło nawet na więcej LED-ów.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #175 dnia: Czerwca 18, 2011, 13:47 »
Sądzę, że test z 9V będzie też można zrobić i porównać wyniki. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #176 dnia: Czerwca 19, 2011, 01:28 »
Robię właśnie pierwszy test z małą baterią 12 V. Zacząłem o 21:40 CEST. Spodziewałem się, że bateria wytrzyma coś koło 160-180 minut. Jak na razie świeci dalej - ale chyba niebawem padną.

A komórka nagrała 3 godziny i 30 minut filmu. Na nagraniu widać, że diody stopniowo coraz słabiej świecą, ale to nie jest wielka różnica. Dopiero od niedawna diody zaczynają wyraźnie słabiej świecić.

W najbliższym czasie dokonam kolejnego testu z 9 V baterią - zobaczę jak to długo wytrzyma.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #177 dnia: Czerwca 19, 2011, 14:09 »
Test z baterią 12 V wypadł naprawdę pozytywnie - trzymała aż do ranka (oczywiście słabiej świeciła, ale było to też całkiem dobrze).

Oznacza to, że zasilanie można by włączyć do tych diod wcześniej, przed startem.

Sprawdzę jeszcze baterię 9V - jak kupię oczywiście. :)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #178 dnia: Czerwca 21, 2011, 10:07 »
A to ci niespodzianka - napisali o nas na PAPie!

http://tnij.org/mcig

Offline skrzyp

• Weteran
« Ostatnia zmiana: Czerwca 21, 2011, 15:20 wysłana przez skrzyp »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #179 dnia: Czerwca 21, 2011, 11:24 »