Autor Wątek: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)  (Przeczytany 87433 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #180 dnia: Lipca 05, 2011, 09:41 »
Tak a propos - planujemy wsadzić zapasowy telefon (najlepiej jakiś stary, do którego można doczepić zewnętrzną antenę) , który by nadawał w usłudze gdziejestdziecko.pl ? 

To może być dobry pomysł na dodatkową rezerwę.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #181 dnia: Lipca 05, 2011, 10:55 »
A szło by, tylko koniecznie z zewnętrzną anteną (już widzę mine Maquisa-choć widziałem go tylko na zjdeciach z H1 - jak usłyszy o kolejnej dziurze w gondoli) ;)
A ja zamowilem w koncu ten aparacik eazzzy. Tylko zapomnialem okreslic kolor, wiec pewnie dostanę różowy... już sie ciesze ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #182 dnia: Lipca 05, 2011, 11:01 »
A może zupełnie na zewnątrz gondoli? Oblepić taśmą, jakąś gąbką i mieć nadzieję, że da radę. :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #183 dnia: Lipca 05, 2011, 11:18 »
No teraz jeszcze wyraźniej widze mine Maquisa ;)
Zobaczymy na ile moj sprzet sie sprawdzi. Mysle ze 3 komorki nie trzebabedzie dawac... Mam zamiar porzadnie go przetestowac przed oddaniem do uzytku...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #183 dnia: Lipca 05, 2011, 11:18 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #184 dnia: Lipca 05, 2011, 15:07 »
W razie czego tę opcję mamy pod ręką i na jakiś miesiąc przed planowanym startem powinna zapaść ostateczna decyzja w tej sprawie.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #185 dnia: Lipca 05, 2011, 21:41 »
No wlasnie

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #186 dnia: Lipca 11, 2011, 22:04 »
Pytanko z innej beczki, jak najwyzej da sie poleciec balonem? I drugie, co zrobic zeby poleciec wyzej?
To wprawdzie nie dotyczy H2 bo mamy inne cele, ale w przyszlosci, jakby tak cos odczepic od balonu, co by mogło poleciec znacznie wyzej (wiecej niz kilometr, powiedzmy 10..20?), już nawet nie mowie żeby to odzyskac, ale żeby np. drogą radiową przekazywało to głównej gondoli jakies tam informacje.
Tylko pytanie co by to mialo byc i jak to wyslac?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #187 dnia: Lipca 11, 2011, 22:29 »
W zasadzie sprowadza się to do różnicy ciśnień pomiędzy otaczającą atmosferą a ciśnieniem wewnątrz balonu.
Im więcej gazu władujemy do balonu, tym szybciej balon pęknie.

Sprowadza się to zatem do maksymalnie okrojonego ładunku i najlżejszej możliwie gondoli.

Tak czy inaczej pewnie maksimum dla balonów to nie więcej niż 38-43 km. Tak przynajmniej zgaduję.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #188 dnia: Lipca 21, 2011, 12:30 »
Teoretyczne maksimum to podobno okolice 40 km.

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #189 dnia: Lipca 27, 2011, 01:36 »
Rzadko zaglądałem na forum,z racji braku czasu i urlopowego wyjazdu. Mam takie małe pytanie/uwagę. Dotyczy kwestii zdublowania lokalizacji przez GSM. O ile dobrze pamiętam, podobnie było w misji Hevelius-1, prawda? Trochę nurtuje mnie niepokój, czy przypadkiem wzajemne zakłócenia nie mogły być jedną z przyczyn braku łączności tuż przed lądowaniem. Opieram się wyłącznie na praktycznej obserwacji efektu zakłócania 1 telefonu przez 2 w górach.
 Sytuacja typu: 2 użytkowników odległych od siebie o kilka-kilkanaście m włącza niemal jednocześnie telefony, które logują się do sieci, po czym obaj próbują dzwonić lub wysyłać SMS-y. Odległość od BTS prawdopodobnie rzędu kilkunastu km, urozmaicony teren, las itp., ogólnie poziom sygnału dosyć słaby, ale pozwalajacy na głosowe połaczenie. Często drugi telefon traci raptownie zasięg [przynajmniej na jakiś czas albo do ponownego włączenia], gdy pierwszy nawiązuje połączenie.  Nie ma znaczenia, czy oba telefony należą do sieci jednego operatora, czy nie.
 Zastanawiam się zatem, czy jednoczesne umieszczenie dwóch urządzeń GSM w gondoli balonu nie naraża ich na wzajemne zakłócenia, biorąc pod uwagę warunki pracy [słaby sygnał, krótki czas na zalogowanie do sieci, znikoma separacja obu systemów]. Czy braliście ten problem pod uwagę? Pytam, bo sam nie zetknąłem się w opisach innych misji balonowych z dublowaniem w gondoli lokalizatora wykorzystujacego GSM [co nie znaczy, że ktoś poza zespołem Heveliusa tego nie robił]. Zwykle albo był to system krótkofalarski [APRS lub inny] + GSM, albo sam GSM, ale nie 2x GSM.
 Oczywiście, mogliście tę kwestię poruszać w wewnętrznych dyskusjach poza forum, ale z ciekawości i dla pewności pytam.
Pozdrawiam
-J.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #190 dnia: Lipca 27, 2011, 06:45 »
Teraz beda moduły GSM a nie telefony.
Transmisje przewidziałem tylko na zmianę, raz jednym raz drugim. Już pomijając interferencje radiowe głównym powodem było "oszczędzanie" baterii. Taki moduł przy nadawaniu szarpie 2A, gdyby nadawać razem to już 4A, tego baterie litowe by nie zniosły oraz samo prowadzenie zasilania było by kłopotliwe. Moduły wykrywaja spadek napięcia zasilania większy niż kilkadziesiąt mV i wylaczają się w takiej sytuacji.
Poza tym moduł APRS oraz prawdopodobnie oddzielny nadajnik na 868MHz. Tylko APRS będzie mógł nadawać równolegle z czymkolwiek innym, ponieważ ma własne zasilanie.

Aha, jeszcze co do GSM. Anteny będą umieszczone jedna na dole druga na górze gondoli. To na wpadek naprawdę niekorzystnego lądowania.
« Ostatnia zmiana: Lipca 27, 2011, 06:49 wysłana przez skrzyp »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #191 dnia: Sierpnia 04, 2011, 16:14 »
Lądowanie, które raczej powinno przebiegać normalnie, ponieważ sonda jest tak zbudowana, żeby zminimalizować przewrotkę (jest stosunkowo płaska).

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #192 dnia: Sierpnia 06, 2011, 21:22 »
Też mam taką nadzieję że lądowanie będzie bezproblemowe. Z 2 strony antena GSM z dołu może mieć minimalnie większe szanse załapać szybciej sygnał z jakiegoś przekaźnika. Sam jestem ciekaw jak to wyjdzie.

Offline Jarek

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #193 dnia: Sierpnia 16, 2011, 22:15 »
Teraz beda moduły GSM a nie telefony.
Transmisje przewidziałem tylko na zmianę, raz jednym raz drugim. Już pomijając interferencje radiowe głównym powodem było "oszczędzanie" baterii.[...]
Aha, jeszcze co do GSM. Anteny będą umieszczone jedna na dole druga na górze gondoli. To na wpadek naprawdę niekorzystnego lądowania.
Powiecie,że się czepiam, tym bardziej, że w temacie elektroniki i radiotechniki jestem faktycznie laikiem. Ale... Nie wiem, czy uruchamianie modułów GSM naprzemiennie ratuje sprawę, jeśli chodzi o nawiązanie łączności. Problem w zasadzie by nie istniał, gdyby przyjać założenie,ze liczymy tylko na łączność PO przyziemieniu. We wczesnej dyskusji przed H-1 sugerowałem stworzenie takich warunków pracy lokalizatora, aby prawdopodobnym było odebranie SMS z pozycją tuż PRZED lądowaniem -pozwala to uniknąć syndromu utraty sygnału na dnie jakiegoś rowu czy studni, pozwala też na otworzenie losu gondoli nawet w razie utopienia jej w stawie itp. Problemem jest krótki czas przebywania gondoli w powietrzu w zasięgu sieci GSM -od niecałej minuty do 2-3 w optymalnych warunkach. Moduł/telefon musi w tym czasie zalogować się do sieci, złapać fix z GPS-a i nadać komunikat. Przełączanie 2 modułow GSM raczej nie zwiększy marginesu czasu. Ja bym dał 1, za to sprawdzony w konfiguracji takiej jak do lotu [zamontowany w gondoli, antena itp.] w teście naziemnym w rejonie ze słabym sygnałem sieci GSM.
Pozdrawiam
-J.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #194 dnia: Sierpnia 17, 2011, 17:00 »
GPSy mają fixa niezależnie od modułów GSM.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #194 dnia: Sierpnia 17, 2011, 17:00 »