Autor Wątek: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)  (Przeczytany 84395 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #30 dnia: Kwietnia 20, 2011, 00:28 »
Skrzypie - możesz napisać co nieco więcej na temat wysyłki danych na serwer www? Jak to technicznie by wyglądało i w czym by konkretnie pomogło? Mam tu na myśli gorącą gonitwę za balonem...

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #31 dnia: Kwietnia 20, 2011, 08:41 »
Hmm, wolałbym jednak rozwinąć "kanapkę"  ;)

Oczywiście, ja tylko mówiłem o tym żeby nie zmieniać procesora i przynajmniej większości peryferiów. Płytki wręcz wymagają przeprojektowania.

Skrzypie - możesz napisać co nieco więcej na temat wysyłki danych na serwer www? Jak to technicznie by wyglądało i w czym by konkretnie pomogło? Mam tu na myśli gorącą gonitwę za balonem...

Główna zaleta takiego rozwiązania jest taka, że ktoś inny siedzący nawet kilkaset km od balonu poprawia dane odebrane przez kilka odbiorników. A grupa pościgowa zajmuje się tylko trzymaniem anteny i kierownicy :)

Ja to widzę jakoś tak (zakladam ze nie zawsze będzie dostęp do neta):

1) program zbiera dane RAW i zapisuje do pliku txt
2) jak jest net, cały plik jest wysyłany na serwer (Maquis mówł żeby wysyłał tylko po naciśnieciu przycisku - sprawa do dogadania)
3) tworzy nowy plik i goto 1
4) Na żądanie pobiera poprawione dane z serwera i wyswietla pozycje na mapie.

Tyle program, teraz co na serwerze:

1) Serwer odbiera plik
2) Analizuje go na ile umie, na mapie wyświetla lokalizacje i inne informacje wysyłane w ramkach
3) W tym samym czasie jakiś ludź ;) siedzi przed kompem i ma przed oczami wszystkie ramki RAW, tego czego nie poprawił serwer, próbuje sam poskładać. Dostęp ofcoz na hasło.

Jeszcze tak się zastanawiałem nad przesylaniem czasu w ramce (umożliwi to posortowanie danych z kilku odbiorników i znacznie ułatwi poprawianie danych). Nie wiem czy nie lepiej by było nadawać numer paczki zamiast czasu - po prostu krótsze.
Teraz zrobilem tak, że przez ok minutę były wysyłane te same ramki, później 10 sek przerwy. Zrobiłbym to tak samo, tyle że każda taka paczka ramek miała by ten sam numer ramki, zwiększany o 1 po wysłaniu każdej paczki.
Łatwo policzyć,że zamiast wysyłania minimum 6 cyfr odpowiadających godzinie, minucie i sekundzie, będziemy wysyłać max 3 cyfry dla misji o czasie trwania ponad 16 godzin. A tak długa misja chyba nam nie grozi ;)
Ewentualnie w celach informacyjnych możemy na stronie określić czas startu i na podstawie numeru ramki możemy poźniej wyliczyć jej czas wysłania.

Na serwerze byłaby strona dostępna publicznie, wyświetlająca mapę z naniesionymi punktami oraz strona dostępna po podaniu hasła, która umożliwiała by podgląd danych raw i ich poprawianie. Do tego myślę spokojnie wystarczyła by 1 góra 2 osoby.

Zastanawiam się tylko jak sensownie łączyć na serwerze ramki które zawierały by głównie śmieci. Właściwie głównym problemem jest jak sensownie wyświetlić odebrane dane na serwerze z kilku odbiorników no i algorytm automatycznej korekty błędów. Samo stworzenie strony to pryszcz :)
Na pewno do każdego wysyłanego pliku z programu do serwera dodam nagłówek z czasem pierwszego zapisu (przy kilku stacjach nasluchujących konieczna by byla synchronizacja czasu komputerów przed startem).
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2011, 08:49 wysłana przez skrzyp »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #32 dnia: Kwietnia 20, 2011, 10:11 »
Dokładnie. Wpadliśmy na ten pomysł przy okazji omawiania rozwiązań na potrzeby Heveliusa 2. Chodzi o to, że nawet jeśli trafiąsię jakieś stosunkowo nieduże błędy (na przykład brakujący znak lub kilka znaków), ale zachowa się marker końca (i jednocześnie początku) ramki, to najprawdopodobniej błędy tego typu będą miały charakter przypadkowy. Z tego wniosek, że przy powtarzaniu tej samej ramki możliwe jej jej złożenie w jeden prawidłowy ciąg poprzez zwykłe nałożenie danych. Dodatkowo porównanie może być wykonywane zdalnie - na serwerze - przez dodatkowe osoby. Miałoby to zastosowanie w przypadku większej ilości grup ścigających. Można założyć, że błędy transmisji spowodowane zakłóceniami zewnętrznymi będą różnić się między sobą dla poszczególnych grup. To znaczy, że przesłanie takich wadliwych ramek na serwer pozwoli na sprawdzenie ich korelacji w większym zakresie (czy wręcz umożliwi uzyskanie danych z innej grupy w razie utraty kontaktu) i zrekonstruowanie prawidłowej ramki z kilku źródeł. Nie muszę chyba mówić, że im więcej odbiorników tym lepiej ;)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 20, 2011, 10:45 »
Aha, jakby nie było to przed lotem koniecznie trzeba zestroic wszystkie PMRy. Nie wiem czy ja je bede kupować, czy ktoś inny, bo i gniazdo anteny trzeba dorobić. Ale tak czy siak trzeba o tym pamiętać. Mało przyjemne zajęcie, ale nie ma innego wyjścia.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #33 dnia: Kwietnia 20, 2011, 10:45 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #34 dnia: Kwietnia 20, 2011, 10:54 »
Dokładnie.
Chyba, żeby użyć lepszego odbiornika zdolnego do odbioru szerszego pasma? W końcu on nie leci, więc nie ma ryzyka, że go stracimy.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #35 dnia: Kwietnia 20, 2011, 11:08 »
Te lepsze odbiorniki to koszt rzędu 400zł.
Tak naprawdę z tego co widzę rozkręcając PMRy to na ich zasięg wpływ ma tylko jedno - antena. Niektóre PMRy o deklarowanym większym zasięgu mają je po prostu dłuższe.
A poza tym są bajery w stylu kodów CTCSS różnych dzwonków itd.
Tak jak mówiłem wcześniej, mniej rozbudowane bez bajerów PMRy okazały się lepsze od droższego modelu.

Aha, ale nawet mając lepszy odbiornik i tak nadajniki trzeba do niego dostroić.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #36 dnia: Kwietnia 20, 2011, 11:10 »
Tak jak mówiłem wcześniej, mniej rozbudowane bez bajerów PMRy okazały się lepsze od droższego modelu.

Możesz podać zakres kosztów w tym przypadku?
Warto szukać czegoś używanego może z allezło?

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #37 dnia: Kwietnia 20, 2011, 11:24 »
To leciało:

http://allegro.pl/krotkofalowki-brondi-fx-4-zasieg-do-5-km-fx4-i1568687017.html

To tez mam i nie jestem zadowolony (te juz maja bajery, bardziej szumi, nie powiedzialbym zeby zasieg byl wiekszy, a nawet mniejszy):

http://allegro.pl/krotkofalowki-silvercrest-nowe-i1568841670.html

Widziałem na zdjeciach ze tez mieliscie jakies PMRy, jak one dzialaly?

Pytanie ile cos takiego jest warte: http://allegro.pl/krotkofalowki-350-zasieg-10km-gratis-sluchawki-i1561133297.html

Czy to tylko ladny wyswietlacz czy cos wiecej...

A to sa naprawde dobre radyjka:
http://allegro.pl/pmr-4040d-profesjonalny-intek-mt-4040-kurier-i1558936122.html
http://allegro.pl/profesjonalny-pmr-intek-mt-5050-mt5050-mt-5050-i1550922692.html
(da sie nawet zwiekszyc moc)
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2011, 11:38 wysłana przez skrzyp »

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #38 dnia: Kwietnia 20, 2011, 11:38 »
Ja się oczywiście również piszę na ciąg dalszy.
Co do pomysłów na H2.
Na pewno większa liczba osób z laptopami odbierających sygnał byłaby pożądana. Warto też moim zdaniem zastanowić się nad wysłaniem jednego samochodu przechwytującego w kierunku przewidywanego lotu jeszcze przed startem. Ma to sens szczególnie wtedy, gdy warunki atmosferyczne będą dosyć stabilne. Zdaje się, że tak było przy H1, gdzie trajektoria była bardzo zbieżna z przewidywaniami. No i trzecia sprawa, to próby namierzania w terenie. Warto by sprawdzić, jaki jest rzeczywisty zasięg łączności przy różnych układach pokrycia terenu i położeniu konkretnej skonstruowanej przez zespół gondoli.
Nie znam się na PMR-ach i łączności radiowej, ale czy nie lepszy i większy zasięg nie ma CB Radio? Przy CB jest niższa częstotliwość, więc pewnie antena nadawcza musiałaby być dużo większa (może ją mocować razem z linką). Nie wiem czy baloniarze stosują gdzieś CB? Okiem laika wydaje mi się, że CB miałoby większy zasięg z poziomu gruntu, bo przy częstotliwościach używanych przez CB możliwe jest odbieranie sygnałów odbitych od jonosfery.
Naprostujcie mnie, jeśli błądzę.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #39 dnia: Kwietnia 20, 2011, 11:44 »
Tak, tylko jak gondola wyląduje to antenka na lince pięknie się położy plackiem na ziemi i kicha z tego będzie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #40 dnia: Kwietnia 20, 2011, 11:48 »
No to pytanie - co z namierzaniem podczas spadania, szczególnie na małych wysokościach? Jest szansa, żeby cokolwiek złapać, czy też prędkość opadania od razu wprowadza tak duże szumy, że się nie da?

Jeśli byśmy mieli ograniczony obszar, gdzie gondola wylądowała, to wtedy łatwiej biegać i poszukiwać sprzętu...

Offline Lampka

• Pełny
« Odpowiedź #41 dnia: Kwietnia 20, 2011, 11:50 »
Tak, tylko jak gondola wyląduje to antenka na lince pięknie się położy plackiem na ziemi i kicha z tego będzie.
Jasne, ale transmisja w górę w stronę jonosfery będzie chyba wtedy jeszcze lepsza. A o to tu głównie mi chodzi, że horyzont dla takiej leżącej anteny jest mizerny i dla CB i dla PMR, za to CB daje odbicie od jonosfery.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #42 dnia: Kwietnia 20, 2011, 11:53 »
Ja bym nie liczył wogóle na radio na ostatnich kilkuset metrach. Dlatego tak szukam anten dla GSM, żeby się dało odebrać nawet tam gdzie nie ma zasięgu.
Nadajnik GSM ma 2...3W, w połączeniu z anteną o zysku 5...7dB to jest potęga. SMSy powinny chodzić.
Ja już Maquisowi pisałem, że obawiam się, że nasza gondola tak walnęła o ziemię że tam nie ma co zbierać. Jak zobaczylem te majtki w kropki na zdjęciach to już wszystko wiedziałem. ZA MAŁY spadochron. On przecie był chyba 2x wiekszy od gondoli. Tyle co  nic. Szkoda że tego przez kamere UMK nie było widać bo bym wam marudził ;)

Z tego co mi się wydaje że wiem, to od jonosfery nie tylko na CB się komunikują. Zresztą komunikują się nawet wykorzystując odbicia od tego co powstało po roju meteorów.
Wg mnie antena rozłożona na ziemi jak długa raczej prawie wogóle nie będzie działać.
« Ostatnia zmiana: Kwietnia 20, 2011, 11:56 wysłana przez skrzyp »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #43 dnia: Kwietnia 20, 2011, 12:16 »
Dlatego tak szukam anten dla GSM, żeby się dało odebrać nawet tam gdzie nie ma zasięgu.
Nadajnik GSM ma 2...3W, w połączeniu z anteną o zysku 5...7dB to jest potęga. SMSy powinny chodzić.

Swego czasu telefony poprzednich generacji, których na allegro pewnie zatrzęsienie były wyposażane w wejście na zewnętrzną antenę. Może tędy droga? :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 20, 2011, 12:27 »
Tak, ale masz kolejnego duzego grata na pokładzie. Ja nawet sam chciałem wpakować mojego siemensa. Ale... znznów trzeba czarować z włączaniem, pilnowaniem czy włączony, modyfikacją softu w telefonie itd. Zobacz w temacie o rejestratorze V2, tam dalem linka do modułu GSM. Kontrolujesz w nim prawie wszystko przez rs232 a jest tylko nieco większy od modułu GPS.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #44 dnia: Kwietnia 20, 2011, 12:27 »