Oto wyniki pierwszych testów A495:
- aparat jest rzeczywiście malutki i leciutki
- zdjęcia można wykonać w 10 megapix, 6 megapix, 4 megapix, 2 megapix, 0,3 megapix i formacie szerokim 3648x2048.
- zdjęcia z 10 megapix zgrywają się baaaardzo długo - czasem nawet i 5 sekund. To to może oznaczać potencjalne problemy, gdybyśmy chcieli zrobić serię np 3 fotek co kilkanaście sekund. Tutaj dodam, że używałem kart SDHC.
- możliwe jest nagranie 3 typów filmików o takim łącznym zapisie na 8 gigową kartę - 640x480 30fps (65 minut 17 sekund), 640x480 30fp long play (126 min, 31 sek) oraz 320x240 30 fps (184 min 32 sek). To ostatnie to więcej niż planowana przez nas misja. Co ciekawe - wcześniej czytałem, że te aparaty mają ograniczenie w nagrywaniu do 4 giga pojemności - wygląda na to, że tak nie jest, bo 4 gigowa karta ma miejsce na połowę krótsze filmiki. Sprawdzę tę możliwość w najbliższym czasie.
- zrobiłem nagranie 30 minutowe w 320x240. Całkiem przyzwoicie wyszło - pomimo mocnego słonecznego światła. Postaram się wrzucić kawałek na youtube.
- CHDK - tutaj małe zaskoczenie. Okazuje się, że są problemy z kartami powyżej 4giga i trzeba bawić się w partycje. Jeszcze się tym zajmę. Wgranie CHDK na 4gigową kartę (kupiłem takową) nastąpiło bez problemów - tak samo jak dodanie przykładowych skryptów.
- 4 gigowa karta pozwala na zapisanie około 1450 zdjęć, co powinno by w zupełności wystarczyć dla naszej misji.
- test fotek sekwencyjnych z włączonym lcd - poszło jedynie 350 zdjęć. Teraz czas na zdjęcia bez lcd.
- fotki pod auto często się gubią i nawet przeskakują w tryb makro. Pod trybem P jest już lepiej - jakoś co 10 fotka się gubi (w normalnych warunkach).
To wstępny raport - jak na razie wyniki są zachęcające!
PS. Dzięki Matias za załatwienie aparatu!