Autor Wątek: Całkowite zaćmienie Słońca - 12.08.2026  (Przeczytany 21793 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline pogrzex

• Weteran
Odp: Całkowite zaćmienie Słońca - 12.08.2026
« Odpowiedź #15 dnia: Stycznia 10, 2026, 18:16 »
Wiem, że to ryzykowne i cały czas się waham, ale życie mnie nauczyło że bez ryzyka nigdy nie ma szampana ;)
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #16 dnia: Stycznia 11, 2026, 11:57 »
A pytanie, czy ktoś z Was nie jest chętny się zgrać wspólnie na ten wypad? Szukam 2-3 osób. Można by wspólnie auto nająć, wyskoczyć jeszcze wcześniej może w Pireneje do Pic du Midi itp. ;)

Powiem ci że jak ty chcesz w góry, to nawet na terenie Hiszpanii, na tych wysokościach będzie +10 stopni, albo i mniej, a to dla mnie za zimno, w końcu nie dość że zaćmienie będzie nisko nad horyzontem, to jeszcze bym obserwował całość w zimnie! i z mojej strony to nie o to chodzi, bo płacąc za taką wycieczke kilka tysięcy, to jednak bym wymagał, jakiegoś luksusu.
W mojej ocenie najlepsze miejsce to okolice miasta "La Coruña" na północy Hiszpanii, wtedy zaćmienie będzie najlepiej widoczne, Słońce będzie nieco wyżej niż na Majorce, wiec mogłoby być ok, i  to bym jeszcze dał radę, google mówi, że samochodem w jedną strone jest prawie 30 godzin jazdy, więc chyba trzeba zrobić jakąś przerwe po drodze, bo za jednym zamachem to by było ciężko zrobić na raz 3tyś.km, i niech by czas tej wycieczki był 4 dni, to by mi pasowało, no ale widze że ty chcesz inaczej, po drodze byś zwiedzał Hiszpanie może nawet Francje, tutaj wycieczka by była na tydzień może i dwa, co mi za specjalnie nie odpowiada, już nawet mniejsza o koszty, ale jakoś nie jestem zbyt rozochocony na takie podróże, na pewno nie na tak długie,  na pewno w żadne góry sie nie wybieram, to nie moje klimaty.
I tutaj też trzeba by ustalić koszty tego wszystkiego? ile by wyszło tym wynajętym autem zrobić 6 tyś.km? musze wiedzieć ile tej kasy szykować.

Offline pogrzex

• Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Stycznia 11, 2026, 16:34 »
Ja nie planuję jechać tam autem. Auto myślę wynająć na miejscu albo we Francji albo w Hiszpanii. Nie patrzę ani na koszty ani na temperatury ;) Zaćmienie to coś na tyle wyjątkowego, że dla mnie inne rzeczy nie mają znaczenia tu :)
'pierd.... Aphopis czy inny dziad i wała bedzieta mieli ze swoich grubych portfeli'

Offline Robek

• Senior
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 11, 2026, 22:42 »
Ja nie planuję jechać tam autem. Auto myślę wynająć na miejscu albo we Francji albo w Hiszpanii. Nie patrzę ani na koszty ani na temperatury ;) Zaćmienie to coś na tyle wyjątkowego, że dla mnie inne rzeczy nie mają znaczenia tu :)

Troche dziwnie sie wypowiedziałeś, bo niby na co mamy wspólnie wynajmować tam auto? oszczędności jakiś większych nie będzie, więc na co tutaj kombinować? przecież i tak najpierw samolotem, a później na miejscu skombinować sobie samochód, i w tej sytuacji czy robić to razem czy osobno, koszty wyjdą w miare podobnie, więce nie wiem gdzie to ma jakiś większy sens? już nie mówiąc że konieczne by były zimowe ubrania, a to przecież Hiszpania w połowie sierpnia.
I tobie nie robi różnicy, czy na szczycie góry z której będziesz obserwował zaćmienie, będzie plus 20 czy minus 15, a mi jednak robi różnice, w życiu bym sie na takie coś nie zdecydował, nie przetrzymam takiego zimna, to nie na mój charakter, już nawet wole Majorke, tam przynajmniej będzie ciepło.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Stycznia 11, 2026, 22:42 »

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #19 dnia: Wczoraj o 21:08 »
Wizualizacja pasa zaćmienia.
NASA przygotowuje się do obserwacji zaćmienia.
NASA Solar System @NASASolarSystem 8:07 PM · Jul 27, 2026
On Aug. 12, a total solar eclipse will cross Greenland, Iceland, and Spain — and NASA science will be there! ☀️🌑🔭
We're flying high-altitude jets and launching scientific balloons to study the Sun and the eclipse's effects on us: http://go.nasa.gov/4x5qvqP
📸: NASA/Ernie Wright
https://twitter.com/NASASolarSystem/status/2081803694480261151

NASA Science Soars During August Total Solar Eclipse
Vanessa Thomas Jul 27, 2026

(...) Soaring in the nose cone of NASA’s WB-57 high-altitude research aircraft is a suite of four cameras to take high-resolution images of the corona in several different wavelengths of visible and infrared light. Part of an instrument developed by the NASA Scientifically Calibrated In-Flight Imagery (SCIFLI) team at NASA’s Langley Research Center in Hampton, Virginia, the cameras will capture at least 20 images per second, recording structures, outflows, and rapid changes in the corona during the total solar eclipse. (...)

The NASA-supported Nationwide Eclipse Ballooning Project, led by Angela Des Jardins at Montana State University, is sending students from several U.S. universities to Iceland and Spain to launch scientific balloons before, during, and after the eclipse to better understand those changes.

In Iceland, two teams will launch a total of 80 balloons starting 18 hours before the eclipse until eight hours afterward to study how the eclipse affects Earth’s “boundary layer,” the part of the atmosphere that touches the ground. The thickness of the boundary layer changes depending on factors such as surface temperature and moisture in the air. (...)

In Spain, three balloon teams will launch a total of six balloons with 360-degree cameras to image the eclipse shadow from above. These balloons also will include instruments designed to measure levels of ozone in the atmosphere, which requires sunlight to form. (...)
https://science.nasa.gov/science-research/heliophysics/nasa-science-soars-during-august-total-solar-eclipse/
« Ostatnia zmiana: Wczoraj o 21:58 wysłana przez Orionid »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #19 dnia: Wczoraj o 21:08 »