Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 805304 razy)

Offline Ulmar

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #345 dnia: Czerwca 03, 2011, 18:49 »
Jednorazówki są tańsze w każdym przypadku.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #346 dnia: Czerwca 03, 2011, 19:50 »

Powiedz to Muskowi i Virgin Galactic :)
Zapraszam na mój blog :)

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #347 dnia: Czerwca 03, 2011, 21:13 »

Można prosić o źródło?

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #348 dnia: Czerwca 04, 2011, 10:50 »
Posty, które lekko zboczyły z tematu zostały przeniesione na jeszcze nieokreślony czas do działu z off-topem.
« Ostatnia zmiana: Czerwca 05, 2011, 01:35 wysłana przez Matias »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #348 dnia: Czerwca 04, 2011, 10:50 »

velo

• Gość
« Odpowiedź #349 dnia: Czerwca 04, 2011, 12:43 »
Mała zapowiedź: dziś wieczorem ma być jakiś update odnośnie SLS. (Oczywiście na L2)

Czyli możemy spodziewać się wkrótce artykułu na NSF a potem na kosmonaucie ;)

Offline Ulmar

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #350 dnia: Czerwca 06, 2011, 14:58 »
Posty, które lekko zboczyły z tematu zostały przeniesione na jeszcze nieokreślony czas do działu z off-topem.

Zawsze jak pojawiaja się wypowiedzi niezgodne z ogólnym trendem reprezentowanym przez administratora.
Pojawia się cenzura nie żaden off-top. Piszmy po imieniu. Po co owijać w bawełnę

Borys

• Gość
« Odpowiedź #351 dnia: Czerwca 06, 2011, 16:10 »
Zawsze jak pojawiaja się wypowiedzi niezgodne z ogólnym trendem reprezentowanym przez administratora.
Pojawia się cenzura nie żaden off-top. Piszmy po imieniu. Po co owijać w bawełnę

Nie ma cenzury, na forum prezentowane jest całe spektrum poglądów. Co więcej, tolerancja dla niemerytorycznych, emocjonalnych wypowiedzi jest olbrzymia (IMO za duża).

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #352 dnia: Czerwca 06, 2011, 23:05 »

Akurat administratorzy ze względów "różnych" nie byli w stanie zapoznać się ze sprawą, a za całość tym razem ja odpowiadam. Zdecydowanie posty o prywatyzacji zawierające elementy wycieczek osobistych nie pasowały do trendu reprezentowanego przez wątek Flexible Path (posty nie zostały skasowane). Chyba nie ma tutaj nad czym polemizować, prawda?

O jakiej bawełnie rozmawiamy? :P I jaka cenzura skoro posty wciąż są widoczne tutaj (LINK). Mało tego - na dodatek wskazany wątek wciąż pozostaje otwarty i można tam pisać posty. Chyba Pan Kolega Ulmar musi się zapoznać się z definicją "cenzury"? Staramy się wszyscy trzymać tutaj pewien poziom, jeżeli ktoś się z nim nie zgadza, to zawsze pozostaje onet i możliwość przekrzykiwania pośród tysięcy/setek tysięcy idiotów o spiskach i smoleńskiej mgle :P

edit: posty nie na temat zostaną niebawem przeniesione do off-topicu.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #353 dnia: Czerwca 07, 2011, 15:31 »
Wygląda na to że nowy pojazd NASA będzie jednak trochę odstawał od pierwotnego projektu opierającego się na "resztkach" promu:
- zbiornik ET zostanie dość poważnie przeprojektowany w celu zapewnienia większej wytrzymałości - jedną z ciekawostek jest idea nowej "czapki" zbiornika zbudowanej z jednego kawałka aluminium (zamiast wielu spawanych jak dotychczas)
- rakiety boczne najprawdopodobniej zostaną zbudowane z wykorzystaniem nowego materiału pędnego, co wymagać będzie nowych obudów (z uwagi na znacznie większe ciśnienia). No i będą miały raczej 5 segmentów a nie cztery i najprawdopodobniej będą jednorazowe a nie wielokrotnego użycia
- silniki główne będą rozwojowymi wersjami SSME z promu - RS-25E - mają być tańsze w produkcji (a także zaprojektowane do wytrzymania jednego lotu).

Cóż, brzmi to wszystko coraz bardziej sensownie. Choć mam poważne podejrzenia że wcześniej czy później zabraknie pieniędzy na tą rakietę i nic z tego nie wyjdzie.

Offline jmvh

• Weteran
« Odpowiedź #354 dnia: Czerwca 07, 2011, 15:59 »
jedną z ciekawostek jest idea nowej "czapki" zbiornika zbudowanej z jednego kawałka aluminium (zamiast wielu spawanych jak dotychczas)

Jakiś czas temu była mowa o demonstracji nowej metody wytwarzania zakończeń zbiorników na paliwo w wykonaniu NASA, mianowicie polegało to na spawaniu tarciowym dwóch komercyjnie dostępnych kawałków blach aluminiowo-litowych i późniejszym odkształcaniu ich w obrotowej formie, co skutkowało zmniejszeniem stopnia skomplikowania i masy takiego elementu.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #355 dnia: Czerwca 07, 2011, 16:02 »
Cóż, brzmi to wszystko coraz bardziej sensownie. Choć mam poważne podejrzenia że wcześniej czy później zabraknie pieniędzy na tą rakietę i nic z tego nie wyjdzie.

To cały czas ten sam kotlet, odgrzewany po raz kolejny. NASA nie jest w stanie ograniczyć w ten sposób wydatków, ale też nie o to chodzi (samo opracowanie nowego silnika pochłonie miliardy, po to tylko, by zdublować sprawdzony RS-68). Najwyraźniej administracja liczy na zmianę rozkładu sił w następnych wyborach, co umożliwiłoby powrót do pierwotnego planu.

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #356 dnia: Czerwca 07, 2011, 16:51 »

To cały czas ten sam kotlet, odgrzewany po raz kolejny. NASA nie jest w stanie ograniczyć w ten sposób wydatków, ale też nie o to chodzi (samo opracowanie nowego silnika pochłonie miliardy, po to tylko, by zdublować sprawdzony RS-68). Najwyraźniej administracja liczy na zmianę rozkładu sił w następnych wyborach, co umożliwiłoby powrót do pierwotnego planu.

Przecież nie chodzi wcale o ograniczenie kosztów, ale o zaspokojenie wymagań różnych senatorów i kongresmenów na miejsca pracy i inwestycje w ich okręgach.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #357 dnia: Czerwca 07, 2011, 18:17 »
Czyli Ares-V powraca pod zmienioną nazwą 8) Brakuje jeszcze tylko rakiety Liberty i będziemy mieli Constellation w nowym wydaniu :P

Btw. czy zamiana RS-68 na silniki SSME nie rozwiązują przypadkiem problemów z wzajemnym nagrzewaniem się silników podczas startu. Pamiętam, że w przypadku Aresa-V były takie problemy, lecz nie wiem czy udało się to jakoś rozwiązać.

"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #358 dnia: Czerwca 07, 2011, 19:04 »

Macie rację Borysie i Marku z Florydy. Ta nowa rakieta to stary HLV Ares  ;) Tylko sam nie wiem czy z tego się cieszyć czy smucić. Nośność rakiety i jej przewidywane parametry podobają mi się. Tylko, jeśli NASA znowu zacznie znowu robić potwory rakietowe, to znowu może jej braknąć na to i na inne pożyteczne rzeczy pieniędzy, jak to było z Constellation. Żałuję, że rząd amerykański nie zleci takiej roboty komercji. Bo tak starymi sposobami znowu kuuuupa kasy pójdzie na takie sobie projekciki, z których nie wiadomo czy cokolwiek tego formatu wystartuje? Za tą kasę planowaną na HLV można by zrobić masę konkursów w stylu COTS i CCDEV 2 na elementy nowego odpowiednika Constellation (HLV, kapsuła do lotów BEO, lądownik księżycowy/marsjański) ale w wydaniu komercyjnym.  :'(
A tak powstanie tylko za to 1 rakieta, i kto wie czy tylko na papierze......

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
« Odpowiedź #359 dnia: Czerwca 07, 2011, 19:44 »
Na NSF jest także dyskusja o rozwiązaniu o swojskiej (dla miłośników sprzątania w domu) nazwie AJAX - rakiecie składającej się z zbiornika ET-podobnego z silnikami RS-25 + odpowiedniej ilości CCB z Atlas V poprzymocowywanych po bokach. Taka rakieta mogła by teoretycznie dać wymarzone 130 ton udźwigu.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #359 dnia: Czerwca 07, 2011, 19:44 »