Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 805527 razy)

Offline ekoplaneta

• Weteran
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #210 dnia: Lutego 19, 2011, 19:23 »
Ciekawe czy obetną też fundusze na pensje dla kongresmenów, senatorów, gubernatorów. Przykład powinien iść od góry , no nie....? To samo bym proponował naszym posłom i senatorom.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #211 dnia: Lutego 19, 2011, 20:19 »
To samo bym proponował naszym posłom i senatorom.

Ci akurat chyba mieli ostatnio podwyżkę.. :P

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #212 dnia: Lutego 19, 2011, 20:20 »
Ci akurat chyba mieli ostatnio podwyżkę.. :P

Piszesz o polskich parlamentarzystach czy ich amerykańskich odpowiednikach?

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #213 dnia: Lutego 19, 2011, 21:52 »
Ciekawe czy obetną też fundusze na pensje dla kongresmenów, senatorów, gubernatorów. Przykład powinien iść od góry , no nie....? To samo bym proponował naszym posłom i senatorom.

To akurat by przyniosło naprawdę maciupcie oszczędności. Najwięcej w USA chowa się w wojsku i ochronie zdrowia - i możliwe, że będą tam szukać oszczędności.

Niemniej jednak warto zauważyć, że chyba każda amerykańska agencja i instytucja przeżywa w chwili obecnej kryzys finansowy. NASA i tak ma małe zmartwienie w porównaniu z innymi...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #213 dnia: Lutego 19, 2011, 21:52 »

axion

• Gość
« Odpowiedź #214 dnia: Lutego 19, 2011, 22:50 »
To nie miejsce na takie dyskusje, ale...

dlatego będe głosował ale na nowe partie

Chyba się Pan za dużo telewizji naoglądał. Jakie "nowe" partie? Niech się Pan nie daje nabierać na tanie chwyty marketingowe. Żaden Palikot, żaden PJN nic nie zmieni. I co do tego wszystkiego ma Smoleńsk? Oraz skąd twierdzenie że katastrofa miała kogokolwiek zjednoczyć? To czysta hipokryzja, udawanie. Każdy chyba widzi jak się rzeczy mają - czysta nieudolność państwa polskiego, partolenie roboty na każdym kroku i nie ma co dorabiać do tego specjalnej ideologii. Sam mam cholerny dylemat, bo jeśli zgadzam się z jakąś partią pod względem gospodarczym to znowu nie zgadzam pod względem światopoglądowym. Po prostu brakuje w polskiej polityce racjonalnych, zdroworozsądkowo myślących ludzi. Bo wybieramy między mafiami a sektami, każdy z polityków jest opętany jakąś szaloną ideologią...

Każdy potrafi powiedzieć że "trzeba robić tak żeby było dobrze". Ale co z tego wynika? Polityka to jedno, a społeczeństwo polskie to drugie. Dla mnie często nie ma żadnej różnicy między poruszaniem się wśród ludzi na ulicy a przechadzaniem się po zoo. Wszędzie króluje ten cholerny indywidualizm, szpanerstwo na fury, komóry, portfele - jak w stadzie małp. Za przeproszeniem - rzygać się chcę. Jak tacy ludzie mają zadbać o wybranie odpowiedniej osoby w wyborach demokratycznych? Wiele ludzi nie zdaje sobie nawet sprawy z tego że Ziemia jest okrągła, a co dopiero że żyjemy w Układzie Słonecznym. Różne strony zwalczają się za wszelką cenę jak ogień i woda - odwieczna walka socjalizm vs. kapitalizm.

Nic tylko budować statek i spieprzać w bezkresny, daleki, głęboki kosmos aby po pewnym czasie zginąć jak pingwin uciekający w głąb Antarktydy. Ewidentnie nasz Wszechświat stanowi jakiś obiekt zabaw doskonalszych istot, jesteśmy jakąś ich testową symulacją bo to chyba niemożliwe żeby takie durnoty jak w naszym świecie wynikały z perfekcyjnych praw fizyki które można opisać za pomocą wyrafinowanego aparatu matematycznego. A może to tylko nam wydaje się, że ten aparat jest "wyrafinowany"? W gruncie rzeczy są to prawdopodobnie "śmiecie" w jakimś "podprogramie" tego wielkiego cyrku w którym bierzemy udział.

Przepraszam za mój pseudofilozoficzny bełkot i za off-top.
« Ostatnia zmiana: Lutego 19, 2011, 22:53 wysłana przez axion »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #215 dnia: Lutego 19, 2011, 23:19 »
Tak czy inaczej proponowałbym na tym zakończyć rozmowę na temat "Flexible Path a sprawa polityki polskiej". Jak wiemy - nie te dwie sprawy nie mają nic wspólnego ze sobą. :P

Offline Jake_Suly

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #216 dnia: Lutego 19, 2011, 23:49 »
racja

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #217 dnia: Lutego 27, 2011, 12:34 »
Jeszcze tydzień (niecały) pracy NASA w trybie budżetowym Continuing Resolution.
GG 8698011

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #218 dnia: Marca 01, 2011, 00:21 »
Tutaj na zdjęciu wykonanym przed startem STS-133 w oddali widać stanowisko startowe LC-39B:
http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/shuttle/sts-133/hires/sts133-s-012.jpg
wygląda, że spora ilość elementów z ruchomej platformy RSS została już zdemontowana.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #219 dnia: Marca 01, 2011, 09:46 »
Tutaj na zdjęciu wykonanym przed startem STS-133 w oddali widać stanowisko startowe LC-39B:
http://spaceflight.nasa.gov/gallery/images/shuttle/sts-133/hires/sts133-s-012.jpg
wygląda, że spora ilość elementów z ruchomej platformy RSS została już zdemontowana.

Tak, rozbiórka postępuje. Pracami zajmuje się jakiś wykonawca. Ostatnio czytałem, że NASA zostawiła sobie (na części zapasowe) ramię GOX Vent Arm i Ramię Dostępu do Wahadłowca (OAA). Będą one trzymane do końca programu, a potem mają być wystawione na widok publiczny jak shuttle.

Firma Pasco ma przetopić ponad 408 tysięcy ton żelastwa z LC-39B - LINK.

Offline glimpse

• Pełny
« Odpowiedź #220 dnia: Marca 02, 2011, 09:57 »
Nie ma o czym gadać...

NASA - 18,7 mld USD na rok 2011
Operacja "Enduring Freedom" w Afganistanie - 107,0 mld USD na rok 2011

Porównanie:) No chyba, że źle odczytałem to co jest napisane u nich w budżecie.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #221 dnia: Marca 02, 2011, 10:14 »
Jeśli chcecie się jeszcze bardziej zaskoczyć, to możliwe jest... zamknięcie amerykańskiego rządu.
Jeśli nie dojdzie do kompromisu w sprawie CR, amerykański rząd zostanie 'zamknięty', co oznacza brak działania we wszystkich sprawach które nie są uważane za 'essential', czyli istotne dla funkcjonowania państwa.

W historii USA się to już kilka razy zdarzało:
http://en.wikipedia.org/wiki/Government_shutdown
ostatnim razem za administracji Clintona. Akurat prom kosmiczny był wtedy na orbicie. :P

Dla NASA to oczywiście oznacza więcej kłopotów...

velo

• Gość
« Odpowiedź #222 dnia: Marca 02, 2011, 16:14 »
właśnie na media channel naszej tv zaczął się congressional hearing z Boldenem, na razie typowe gadu gadu

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #223 dnia: Marca 03, 2011, 20:13 »
właśnie na media channel naszej tv zaczął się congressional hearing z Boldenem, na razie typowe gadu gadu

Dziś zmusiłem siebie do przesłuchania całości. Oto podsumowanie:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Przyszlosc/NASA/2011-03-03-nasa.html

W skrócie - Kongres i Senat jest nie przekonany, Bolden lepiej przygotowany. Przez kilka następnych miesięcy będzie trwać debata. Czyli - zabawa się zaczyna od nowa.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #224 dnia: Marca 06, 2011, 01:06 »

Dziś zmusiłem siebie do przesłuchania całości. Oto podsumowanie:
http://www.kosmonauta.net/index.php/Przyszlosc/NASA/2011-03-03-nasa.html

W skrócie - Kongres i Senat jest nie przekonany, Bolden lepiej przygotowany. Przez kilka następnych miesięcy będzie trwać debata. Czyli - zabawa się zaczyna od nowa.

A mamy teraz okres działania 'zamkniętego rządu'?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #224 dnia: Marca 06, 2011, 01:06 »