Autor Wątek: SpaceX  (Przeczytany 1815732 razy)

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
Odp: SpaceX
« Odpowiedź #3195 dnia: Września 28, 2016, 00:30 »
Ten basen to tylko taki obrazowy przykład - zamiast pływania mogą być wysokie podskoki w skafandrach - nieistotne. Do 10-ciu lat też się nie przywiązuję. Chodzi mi o to, że chcąc w ogóle myśląc o Marsie powinniśmy się najpierw zmierzyć z czymś podobnym ale dużo prostszym i tańszym. Tak aby sprawdzić w praktyce czy jest popyt na takie atrakcje i czy finansowanie jest możliwe. Szczerze, to wątpię czy coś poza czysto naukowa misją ma w ogóle szanse wypalić, a co tu gadać o jakichś koloniach mieszczących grube tysiące, o statkach wożących setki osób itd.
Generalnie to spodziewałem się, że Musk pokaże nam cos bardziej przyziemnego :)

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #3196 dnia: Września 28, 2016, 00:31 »
Pytania były bardzo słabe, szkoda że pytań nie zadawali fachowcy.

Co do idei, mam problem z założeniem numer 1 - że jeśli koszt spadnie do poziomu 100-200tyś dolarów, to znajdą się tłumy chętnych do kupienia biletu. Oczywiście fajnie by było polecieć na Marsa, ale kolonizować? Czy mieszkanie na Marsie byłoby w czymkolwiek lepsze? Europejczycy kolonizujący Amerykę mieli za oceanem dużą szansę na lepsze życie. Człowiekowi który ma w kieszeni 200tyś dolców raczej wiele do materialnego szczęścia nie brakuje, a Mars będzie się wiązał z olbrzymimi wyrzeczeniami. Przecież nie od razu zmieni się w błękitną planetę jak na prezentacji. Na początku jest oczywiście motywacja przygodowa, ale po kilkunastu misjach to odpada - świetnie by było być pierwszym człowiekiem na Marsie, ale tysiąc pierwszym?

Brakowało mi jeszcze jednej rzeczy - gdzie Ci ludzie będą mieszkać? Jak mają wyglądać habitaty? Brakło dowodu, że masa ładunku użytecznego wystarczy nie tylko na transport ludzi ale także na ich przetrwanie  ???

Offline KonradL

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3197 dnia: Września 28, 2016, 00:49 »
Identycznie na to patrzę.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3198 dnia: Września 28, 2016, 01:48 »
Hmm - może "za dużo" oczekiwaliśmy od Muska? On zaprezentował wstępną architekturę do lotów, które mogą pozwolić na przelot setki ludzi na Marsa. SpaceX nie musi budować marsjańskich miast - to może być zadanie dla kogoś innego.

Zakładam, że to co dziś zobaczyliśmy wielokrotnie zostanie zmodyfikowane w różnych szczegółach, wraz z dalszymi etapami prac.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3198 dnia: Września 28, 2016, 01:48 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3199 dnia: Września 28, 2016, 05:13 »
Moje najlepsze fotki Elona Muska z IAC 2016. Niestety silne punktowe światło + ciemność dookoła mocno psuło możliwość zrobienia fotek.

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #3200 dnia: Września 28, 2016, 07:52 »

Co do idei, mam problem z założeniem numer 1 - że jeśli koszt spadnie do poziomu 100-200tyś dolarów, to znajdą się tłumy chętnych do kupienia biletu. Oczywiście fajnie by było polecieć na Marsa, ale kolonizować? Czy mieszkanie na Marsie byłoby w czymkolwiek lepsze? Europejczycy kolonizujący Amerykę mieli za oceanem dużą szansę na lepsze życie. Człowiekowi który ma w kieszeni 200tyś dolców raczej wiele do materialnego szczęścia nie brakuje, a Mars będzie się wiązał z olbrzymimi wyrzeczeniami. Przecież nie od razu zmieni się w błękitną planetę jak na prezentacji. Na początku jest oczywiście motywacja przygodowa, ale po kilkunastu misjach to odpada - świetnie by było być pierwszym człowiekiem na Marsie, ale tysiąc pierwszym?

Brakowało mi jeszcze jednej rzeczy - gdzie Ci ludzie będą mieszkać? Jak mają wyglądać habitaty? Brakło dowodu, że masa ładunku użytecznego wystarczy nie tylko na transport ludzi ale także na ich przetrwanie  ???

Ludzie którzy jechali kolonizować Amerykę też nie jechali na lepsze, przynajmniej nie odrazu, bardzo często po dostaniu się do koloni amerykańskich kilka lat pracowali prawie jak nieniewolony. Sama podróż z europy też była niebezpieczna, a na pograniczu amerykańskim mogłeś zostać oskalpowany przez jakiegoś Indianina. Warunki były trudne ale ludzie jechali.
Osoby dobrze usytuowane też przecież migrują, jacyś fachowcy w danej dziedzinie też zmieniają kraje zamieszkania, pomimo, że żyje im się dobrze. Po prostu chcą coś przeżyć, przecież taka przeprowadzka np z europy do Australii to jest taka mała przygoda, nowi ludzie, otoczenie, trzeba się sprawdzić w nowych warunkach.

Offline deathrider

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3201 dnia: Września 28, 2016, 08:17 »
I tak chyba pierwsza grupa (grupy) to będą fachowcy i inżynierzy, potrzebni do zbudowania wszystkiego na miejscu.

Offline MtK

• LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3202 dnia: Września 28, 2016, 08:24 »
4. Jak Elon chce rozwiązać problem braku ciążenia i promieniowania podczas podróży na Marsa? Na podanych podczas prezentacji filmikach i informacjach niestety nie znalazłem odpowiedzi na to pytanie. Nie widać też żadnych zabezpieczeń dla załogi przed tymi zagrożeniami. Samo powiedzenie, że promieniowanie na Marsie jest małe nie wystarczy  :( Poza tym nawet w ciągu krótkiego przelotu na Marsa może się zdarzyć wybuch na Słońcu..... I co wtedy z setką osób w statku?

Czy same zbiorniki paliwa i odpowiednie ustawienie statku nie zapewniały by wystarczającej ochrony przed rozbłyskami dla pasażerów?

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #3203 dnia: Września 28, 2016, 08:47 »
Ale kiedy miałby MCT wystartować po raz pierwszy? Rozumiem że pierwszy lot będzie przy pomocy zwykłego dragona, czy tak?

Offline Tomasz Noga

• Senior
« Odpowiedź #3204 dnia: Września 28, 2016, 09:29 »

Ludzie którzy jechali kolonizować Amerykę też nie jechali na lepsze, przynajmniej nie odrazu, bardzo często po dostaniu się do koloni amerykańskich kilka lat pracowali prawie jak nieniewolony. Sama podróż z europy też była niebezpieczna, a na pograniczu amerykańskim mogłeś zostać oskalpowany przez jakiegoś Indianina. Warunki były trudne ale ludzie jechali.
Osoby dobrze usytuowane też przecież migrują, jacyś fachowcy w danej dziedzinie też zmieniają kraje zamieszkania, pomimo, że żyje im się dobrze. Po prostu chcą coś przeżyć, przecież taka przeprowadzka np z europy do Australii to jest taka mała przygoda, nowi ludzie, otoczenie, trzeba się sprawdzić w nowych warunkach.

Pozostanie na miejscu w tamtych czasach też było niebezpieczne. W czasach kolonizacji Europa wstrząsana była wojnami, epidemiami, a większość ludzi żyła w nędzy. Popłynięcie z ocean z nadzieją, że jak nie mi to lepiej będzie dzieciom miała sens. Teraz Musk chce by relatywnie bogaty człowiek żyjący bezpiecznie człowiek dom i poleciał żyć na pustynnej planecie gdzie będzie musiał siedzieć w środku małego budynku a wyjść na spacer tylko w specjalnym skafandrze... i tak przez całe życie.

Ale może i na to znajdą się chętni, w końcu ludzi na Ziemi jest bardzo dużo ;)

Offline sivasu

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3205 dnia: Września 28, 2016, 09:41 »
Moje najlepsze fotki Elona Muska z IAC 2016. Niestety silne punktowe światło + ciemność dookoła mocno psuło możliwość zrobienia fotek.
Wow, byłeś na miejscu. Super! Podziwiam i zazdroszczę.

Co do samej prezentacji - się dzieje. Więc Mr E. I SpaceX jednak chcą iść na całość. Z rozmachem przy którym Apollo wydaje się być spacerem po parku.

Jedno jest pewne, czytanie wszelakich komentarzy i prasy na ten temat przez najbliższe dni będzie ciekawym zajęciem!

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Offline eRKa

• Pełny
  • Windą do nieba :)
« Odpowiedź #3206 dnia: Września 28, 2016, 09:58 »
O kurcze  :o, nie chcę tu pisać, że Musk trochę "odleciał" ale tak po prawdzie to komentarz Zubrina wydaje mi się bardziej realny niż wizja Elona.
42 silniki w pierwszym stopniu? N1 miał ich 30 i wszyscy wiedzą jak się to skończyło (a szkoda bo rakieta była piękna i wyścig byłby ciekawszy).
Reszty nie komentuje bo to na razie mega SF z terraformowaniem planety na czele. Mam wrażenie że ta cała wizja kolonizacji Marsa zakłada, że na Marsie już jest "prawie jak na Ziemi".
Moim zdaniem najbardziej realne jest nadal "dopieszczanie" F9/FH aby zbliżyć udźwig FH do STS oraz wysyłanie gdzie popadnie Dragona lub zestawu dwóch Dragonów jak najmniejszym możliwym kosztem.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #3207 dnia: Września 28, 2016, 10:00 »
Co do samej prezentacji - się dzieje. Więc Mr E. I SpaceX jednak chcą iść na całość. Z rozmachem przy którym Apollo wydaje się być spacerem po parku.

Obawiam się tego, co będzie teraz. Apollo był programem narodowym, na które poszły ogromne pieniądze podatników, był więc pod kontrolą. Zaś SpaceX nie musi przed nikim się tłumaczyć, skoro ma dać na to swoje pieniądze.

No ale właśnie, czy swoje? Skąd je weźmie, czy z zysków z F9 i FH? Obawiam się, że - jak wcześniej przewidywał Borys - pomysłem Muska jest wyciąganie pieniędzy podatników poprzez NASA. Czyli poprzez wpływanie na opinię publiczną, a za ich pośrednictwem na polityków, bo oni decydują, na co NASA ma przeznaczyć pieniądze. Wystarczy przekonać ich, że ITS jest lepszy/efektywniejszy/tańszy niż SLS. Oczywiście SpaceX nie dostanie kilkudziesięciu mld USD rocznie, a tyle byłoby potrzebne do realizacji jego wizji, ale na powolne klepanie latami BSR i utrzymanie wystarczy.

Offline sivasu

• Junior
  • **
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3208 dnia: Września 28, 2016, 11:46 »

Obawiam się tego, co będzie teraz. Apollo był programem narodowym, na które poszły ogromne pieniądze podatników, był więc pod kontrolą. Zaś SpaceX nie musi przed nikim się tłumaczyć, skoro ma dać na to swoje pieniądze.

No ale właśnie, czy swoje? Skąd je weźmie, czy z zysków z F9 i FH? Obawiam się, że - jak wcześniej przewidywał Borys - pomysłem Muska jest wyciąganie pieniędzy podatników poprzez NASA. Czyli poprzez wpływanie na opinię publiczną, a za ich pośrednictwem na polityków, bo oni decydują, na co NASA ma przeznaczyć pieniądze. Wystarczy przekonać ich, że ITS jest lepszy/efektywniejszy/tańszy niż SLS. Oczywiście SpaceX nie dostanie kilkudziesięciu mld USD rocznie, a tyle byłoby potrzebne do realizacji jego wizji, ale na powolne klepanie latami BSR i utrzymanie wystarczy.

Czemu zaraz wyciąganie pieniędzy? Nikt tu nikomu nic z kieszeni nie wyciąga ani do niczego nie zmusza.
Wydaje mi się, że na prezentacji Mr E. Rzucił kwotę $10 mld.

Sent from my Nexus 6 using Tapatalk

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #3209 dnia: Września 28, 2016, 11:49 »
Wczoraj odbyła się też konferencja Muska dla mediów, co ciekawsze tweety od Jeff Foust:

Musk: we’ll demonstrate fully autonomous docking capability next year. Once you have that, gives you on-orbit refueling ability.

Musk: you don’t want to travel to Mars in a Dragon. Volume like that of a car.

Musk: “optimistic” schedule calls for first crew launch in late 2024 and arrival in 2025. won’t be much later.

Musk: F9 anomaly investigation still top priority; “most vexing and difficult thing.” Ruled out all the obvious possibilities.

Musk: in the future there may be a NASA contract to support this,may not; would be a good thing if there was.

Musk: wouldn’t give high odds for the first Red Dragon landing on Mars:maybe 50%.

Musk: one goal for the Red Dragon missions is to find out what are the best ways to access Martian water.

Musk: we do have plans for a satellite constellation that could help to fund Mars; now is not the time to talk about it.

Musk: not too concerned about planetary protection; no sign of life on Martian surface. Planet we need to protect is Earth.

Musk: spaceship can serve as own abort system from booster, but on Mars, either you’re taking off or you’re not.

Musk: only have 3 grid fins and landing legs on booster for landing; that all you need. (Falcon 9 has 4)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3209 dnia: Września 28, 2016, 11:49 »