Autor Wątek: Bigelow Aerospace  (Przeczytany 224611 razy)

velo

• Gość
Odp: Bigelow Aerospace
« Odpowiedź #300 dnia: Maja 30, 2013, 21:11 »
Ciekawe jak się ma to do faktu, że NASA nie będzie szła w kierunku Księżyca.

Czyżby agencja sama nie robiła nic w kierunku lądowaniu - aaale będzie korzystać z połączonych usług Bigelow i np Golden Spike?
Za dużo niewiadomych jak dla mnie na razie

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #301 dnia: Maja 30, 2013, 21:21 »
Muszę przyznać, że ten ruch na linii Bigelow - NASA jest dość zaskakujący. Z drugiej strony - NASA tutaj nic nie finansuje, tak?

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #302 dnia: Maja 30, 2013, 22:27 »
Jest to zaskakujące. Zaskakujący jest też sposób, w jaki NASA się do tego zabrała. Otóż do rozpoznania możliwości producentów wybrała jednego z nich. Takiego, który zrobił to za darmo, ale wskazując oczywiście na siebie jako głównego aktora - bo czego innego można było się spodziewać.

Widzę kilka możliwych wytłumaczeń.

Może rzeczywiście chodziło o rozpoznanie rynku, a właściwie jego reakcji, a w końcu budżet NASA w szczegółach ustalany jest co roku. Dlaczego Bigelow? Może dlatego, że np. za śmiesznie niskie pieniądze NASA dostanie od niego BEAM-a. Ale sądzę, że eksperyment typu BEAM i tak Bigelow musiałby przeprowadzić zanim wysłałby ludzi na swoją stację, zatem interes jest korzystny dla obu stron. Może Bigelow i NASA dostrzegają, że podobny interes można zrobić na Księżycu, włączając do niego przede wszystkim jeszcze SpaceX, o którym też mowa.

Możliwe też, że NASA szuka sobie furtki na wypadek ostrej krytyki, gdy program SLS/Orion będzie już rozwinięty i pochłonie gruuube miliardy, a spektakularnych efektów w postaci lądowania na Księżycu nie będzie, a do Marsa jeszcze bardzo daleko. Jakieś tam ewentualne lądowanie na planetoidzie to nie to. A tu dzięki kilku niskokwotowym porozumieniom można będzie utrzymać w gotowości kilku prywaciarzy, którzy jakby co - gdy już będą latały cięższe Falcony, a BA-330 zostaną przetestowane na orbicie - w ciągu kilku lat będą w stanie coś zmontować za stosunkowo niewielkie pieniądze.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #303 dnia: Maja 30, 2013, 22:34 »
Przy okazji - Bigelow już kilka lat temu opatentował lądowanie nadmuchiwanego habitatu na Księżycu :D:

https://docs.google.com/viewer?url=patentimages.storage.googleapis.com/pdfs/US7469864.pdf

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #303 dnia: Maja 30, 2013, 22:34 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #304 dnia: Maja 30, 2013, 22:52 »
Przy okazji - Bigelow już kilka lat temu opatentował lądowanie nadmuchiwanego habitatu na Księżycu :D:

https://docs.google.com/viewer?url=patentimages.storage.googleapis.com/pdfs/US7469864.pdf

I chce się to im utrzymywać? Z roku na rok patent jest coraz droższy...

Offline magiczny

• Senior
« Odpowiedź #305 dnia: Maja 31, 2013, 09:19 »
Czy te firmy które w ciągu kil następnych lat zdołają zbudować tą bazę, będą na tym w stanie zarobić?
W dłużej perspektywie firmy mogą zarabiać na księżycu, tworząc tam przemysł,czy infre turystyczną, ale obecnie?
W początkowym okresie nie ma chyba innego sposobu na zarobek jak zbieranie zamówień rządowych.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #306 dnia: Maja 31, 2013, 09:28 »
Czy te firmy które w ciągu kil następnych lat zdołają zbudować tą bazę, będą na tym w stanie zarobić?
W dłużej perspektywie firmy mogą zarabiać na księżycu, tworząc tam przemysł,czy infre turystyczną, ale obecnie?
W początkowym okresie nie ma chyba innego sposobu na zarobek jak zbieranie zamówień rządowych.

Dopóki nie powstanie żaden "kosztowo-rozsądny" system transportu ludzi na powierzchnię Księżyca, to dopóty jedynie można rozmawiać o rządowych zamówieniach.

Osobiście sądzę, że komercyjne wykorzystanie konstrukcji Bigelowa na Księżycu raczej nastąpiłoby nie wcześniej jak za około 15 lat, ale chciałbym się tutaj mocno mylić. :) Wpierw - co może nastąpić przed końcem dekady - nastąpiłoby "zamodułowienie" niskiej orbity wokółziemskiej.

Offline Matias

• Moderator Globalny
« Odpowiedź #307 dnia: Maja 31, 2013, 13:52 »
Osobiście sądzę, że komercyjne wykorzystanie konstrukcji Bigelowa na Księżycu raczej nastąpiłoby nie wcześniej jak za około 15 lat, ale chciałbym się tutaj mocno mylić. :) Wpierw - co może nastąpić przed końcem dekady - nastąpiłoby "zamodułowienie" niskiej orbity wokółziemskiej.

A może jednak według stanowiska prywaciarzy "etap obecności turystów na LEO" powinien być pominięty na rzecz od razu bardziej atrakcyjnego Księżyca?

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #308 dnia: Maja 31, 2013, 14:35 »

A może jednak według stanowiska prywaciarzy "etap obecności turystów na LEO" powinien być pominięty na rzecz od razu bardziej atrakcyjnego Księżyca?
             ... nie stac prywaciarzy na takie cos jeszcze. Policz sobie, moon lander wedlug ostatniego projektu esa, zakladal wyslanie sojuzem okolo 750kg ma Ksiezyc. Powrotnik powinien byc co njamniej 10 razy wiekszy, kto zoplaci za taka wycieczke 10*100mln$? Licze na oko, mozesz podac inne wyliczenia. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                   Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #309 dnia: Maja 31, 2013, 15:22 »
LEO jest zbyt atrakcyjna by z niej rezygnować na rzecz Księżyca.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #310 dnia: Maja 31, 2013, 15:38 »
LEO jest zbyt atrakcyjna by z niej rezygnować na rzecz Księżyca.

Szczególnie, że dla prywatnych klientów oferuje "wystarczająco dobre" ;) widoki - czyt. planetę Ziemię.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #311 dnia: Maja 31, 2013, 16:47 »
Między innymi, ale to też tańsze i bardziej przystępne.

velo

• Gość
« Odpowiedź #312 dnia: Czerwca 13, 2013, 23:56 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #313 dnia: Czerwca 14, 2013, 00:14 »
Nie wiem czy już było:

http://www.spacenews.com/article/civil-space/35757sierra-nevada-corp-to-build-iss-berthing-hardware-for-bigelow-module#.Ubo_dfk3BAL

Sierra Nevada Co. zrobi łącznik dla modułu Bigelowa do ISS :)

A to bardzo ciekawa informacja - zamiast próbować robić wszystko samemu BA próbuje znaleźć partnerów. To akurat fajna forma współpracy w powstających niszach sektora kosmicznego.

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #314 dnia: Listopada 13, 2013, 01:06 »
http://www.newspacejournal.com/2013/11/12/bigelow-report-calls-for-use-of-cots-model-for-cislunar-transportation/
A report prepared by Bigelow Aerospace for NASA concludes that the commercial approach that the space agency used successfully for developing commercial cargo transportation to the International Space Station should also be applied to developing transportation beyond Earth orbit, including in the vicinity of, and to the surface of, the Moon.
Bigelow sugeruje aby zrobić odpowiednik COTS dotyczący lotów BEO.

Po drugie, uważają, że firmy prywatne powinny mieć możliwość nabywania praw własności na Księżycu czy innych ciałach.
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #314 dnia: Listopada 13, 2013, 01:06 »