Autor Wątek: Bigelow Aerospace  (Przeczytany 224610 razy)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
Odp: Bigelow Aerospace
« Odpowiedź #330 dnia: Lutego 08, 2014, 17:32 »
- Może wówczas kapsuły nie musiałyby mieć dodatkowej osłony przed promieniowaniem, jeśli miałby taką Olympus.

- Jeśli start miały odbyć się jednym FH, FX czy SLS, wówczas kapsuły nie mogłyby być na zewnątrz Olympusa, bo: (a) musiałyby zmieścić się razem w nim w osłonie, (b) Olympus będzie w stanie nie całkiem rozwiniętym, (c) połączenie samym węzłem cumowniczym byłoby zbyt delikatne.

Ale podejrzewam, że opcja nośnika kapsuł nie jest głównym punktem tego pomysłu. Pewno w przyszłym tygodniu więcej się o nim dowiemy...
             ... hmm, ale takie cos wymaga duzej sluzy, samo wyjscie przez taka sluze kosztuje duzo n. zasobow np. traconego tlenu, hmmm, 
no ni przestrzen w srodku tez jest tracona w duzej ilosci. Dobrze, do serwisow to by sie nadawlo jak znalazl. Tak zreszta powoli dzieje sie z Kibo, satki leca na LEO, tam sa sprawdzone i dopiero leca w przestrzen. W sytuacji gdy najbardziej "trzesie" na trasie do LEO, to moze pomoc naprawic dosc duzo usterek jakie sie wtedy moga pojawic. Z powazaniem
                                                             Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline russex

• Krystian Rusiniak
  • Weteran
  • five, four, three, two, one - and Lift Off !!!
    • Młody Narodowiec
« Odpowiedź #331 dnia: Lutego 08, 2014, 18:34 »
Koncepcja Olympusa niezbyt udana. Lepiej i wygodniej byłoby transportować kapsuły na zewnątrz.
Mój osobisty blog Młody Narodowiec

"Śmiało dążyć tam, gdzie nie dotarł jeszcze żaden człowiek"

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #332 dnia: Lutego 08, 2014, 23:02 »
Koncepcja Olympusa niezbyt udana. Lepiej i wygodniej byłoby transportować kapsuły na zewnątrz.

Z pewnością o tym myśleli, więc naprawdę mnie ciekawi, czy dowiemy się czegoś więcej o tym pomyśle "wewnętrznych kapsuł". Musi być jakiś sensowny argument "za".

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #333 dnia: Lutego 09, 2014, 11:47 »

Z pewnością o tym myśleli, więc naprawdę mnie ciekawi, czy dowiemy się czegoś więcej o tym pomyśle "wewnętrznych kapsuł". Musi być jakiś sensowny argument "za".
            ... jedyne co przychodzi na mysl, to dostarczenie tam satelitow z Ziemi, sprawdzenie we warunkach prawie laboratoryjnych i wystrzeelenie, juz po weryfikacji. MOgloby o tym swiadczyc ostatnie dzialania amerykanow dotyczace technologii bezpiecznego paliwa, tz takiego ktore mozna uzywac np. w pojazdach wystrzeliwywanych z ISS albo innych pojazdow zalogowych. Z powazaniem
                                                                                                              Adam Przybyla

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #333 dnia: Lutego 09, 2014, 11:47 »

Borys

• Gość
« Odpowiedź #334 dnia: Lutego 09, 2014, 14:29 »
Trzymanie kapsuł w module jest niepraktyczne i niebezpieczne. IMO Bigelow chciał jedynie pokazać, jak wielki jest Olympus.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #335 dnia: Lutego 09, 2014, 18:02 »
Wtedy obrazek nie przedstawiałby astronautów pracujących przy nich, a byłby nałożony obok celem pokazania skali. Najwyraźniej jakiś sens w tym widzą, zawsze mnie zadziwia chęć dyskredytacji innych ludzi na forach internetowych i to nie nawet kolegów dysputantów, ale np firm inwestujących dziesiątki i setki mln dolarów w "bezsensowne", "niepraktyczne" i "niebezpieczne" rozwiązania. Dajmy im może przemówić tak na dobry początek, zanim uznamy ich za skończonych idiotów? ;)

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #336 dnia: Lutego 09, 2014, 18:21 »
Nie mozemy, wtedy kazdy naciagacz tez bylby "koszerny" bo oferuje cos kosmicznego. BTW, sa tacy nawet tu na forum, sa pomysly dobre sa tez zle, dobrze je oddzielac. BTW, jakbys pocztal co tu zostalo napisane, to istotnie mowilismy o tym, ze moze to byc dla robot serwisowych a kapsuly sa tam pokazane dla skali (sam satelita bylby malo ciekawy - zlota kostka, nikt by nawet na to nie zwrocil uwagi). A powrotniki choc sa tam bez sensu przynajmniej sie kojarza;-)
Z powazaniem
                           Adam Przybyla

Offline Stazx

• Pełny
  • Arkady Darell
« Odpowiedź #337 dnia: Lutego 09, 2014, 20:00 »
Tutaj musi chodzić o serwisowanie kapsuł, inaczej nie ma to sensu.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #338 dnia: Lutego 09, 2014, 21:05 »
Wtedy obrazek nie przedstawiałby astronautów pracujących przy nich, a byłby nałożony obok celem pokazania skali. Najwyraźniej jakiś sens w tym widzą, zawsze mnie zadziwia chęć dyskredytacji innych ludzi na forach internetowych i to nie nawet kolegów dysputantów, ale np firm inwestujących dziesiątki i setki mln dolarów w "bezsensowne", "niepraktyczne" i "niebezpieczne" rozwiązania. Dajmy im może przemówić tak na dobry początek, zanim uznamy ich za skończonych idiotów? ;)

Nie mam ich za idiotów, ale pomysł jest niepraktyczny i niebezpieczny - bez względu na to, ile dolarów wydano.

Offline rad

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #339 dnia: Lutego 10, 2014, 21:29 »
Borysie rozwiń myśl dlaczego trzymanie kapsuł wewnątrz modułu jest niebezpieczne.

Borys

• Gość
« Odpowiedź #340 dnia: Lutego 10, 2014, 21:49 »
Borysie rozwiń myśl dlaczego trzymanie kapsuł wewnątrz modułu jest niebezpieczne.

Zagrożenie pożarem (silniki rakietowe), skażeniem toksycznym (hipergole), eksplozją (szereg mechanizmów pirotechnicznych), uszkodzeniem mechanicznym powłoki i dekompresją modułu (masa i rozmiar kapsuły przemieszczanej w śluzie i wewnątrz modułu). Plus parę pomniejszych powodów (chociażby wymagane gabaryty śluzy, czyniące ją bardziej podatną na rozszczelnienie).

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #341 dnia: Lutego 10, 2014, 22:57 »
To i tak dobrze, ze to kapsuly dragona, roisyjskie kapsuly zwykly byly sobie subtelnie promieniowac od "spodu" (szerszy koniec) ;-) Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                    Adam Przybyla

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #342 dnia: Lutego 11, 2014, 00:25 »

Zagrożenie pożarem (silniki rakietowe), skażeniem toksycznym (hipergole), eksplozją (szereg mechanizmów pirotechnicznych), uszkodzeniem mechanicznym powłoki i dekompresją modułu (masa i rozmiar kapsuły przemieszczanej w śluzie i wewnątrz modułu). Plus parę pomniejszych powodów (chociażby wymagane gabaryty śluzy, czyniące ją bardziej podatną na rozszczelnienie).

No chyba, że Bigelow sugeruje budowę kapsuł na orbicie! Wtedy jak ulał pasuje praca wewnątrz takiego modułu. :)

Borys

• Gość
« Odpowiedź #343 dnia: Lutego 11, 2014, 09:45 »
No chyba, że Bigelow sugeruje budowę kapsuł na orbicie! Wtedy jak ulał pasuje praca wewnątrz takiego modułu. :)

Nie, kapsuły są na tyle małe (zdecydowanie mniejsze od Olympusa), że bezproblemowo da się je wynosić w jednym kawałku, więc ich składanie z części w kosmosie nie ma sensu.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #344 dnia: Lutego 11, 2014, 11:06 »
A inne statki?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #344 dnia: Lutego 11, 2014, 11:06 »