Autor Wątek: Misja minimalna - gondola  (Przeczytany 36813 razy)

Offline symndz

• Nowy
  • *
  • This bus stops here except on Tuesdays in February
Odp: Misja minimalna - gondola
« Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 03, 2010, 13:09 »
Ja już zrobiłem odcinanie, zobacz sobie schemat/płytke w temacie o rejestartorze.
a to dziwne, z Leszkiem ustalilem i obecnie rozmawiam detale na PW (min. ze ja sie Tym zajmuje :D), chyba trzeba z nim to wyjasnic

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 03, 2010, 13:11 »
Prosiłbym o szybkie wyjaśnienie tej sprawy oraz napisanie w tym wątku kto się zajmuje tym elementem misji. :)

Offline Leszek Szamocki

• Weteran
  • Elen sila lumenn omentielvo.
« Odpowiedź #17 dnia: Sierpnia 03, 2010, 14:00 »
Na wstępie przepraszam za brak koordynacji i już wyjaśniam o co chodzi z wykonaniem odcinacza.

Odcinacz w zamyśle (moim) został rozdzielony na dwa podzadania:

1. Układ wyzwalający, który daje impuls do odcięcia balonu na podstawie programowalnych parametrów, tzn. czasu lotu, detekcji gwałtownego opadania lub długotrwałego braku wznoszenia itp. Ten układ kolega Skrzyp włączył do swojej elektroniki.

2. Układ wykonawczy, z własnym zasilaniem i autopodtrzymaniem oraz elementem odcinającym linkę. Ten układ wykonał kolega Symndz.

Widzę, że obaj bardzo chcą zrobić całość, ale skoro mamy już oba niezbędne elementy - proponuje na tym poprzestać i je połączyć. Jeszcze raz wybaczcie niedomówienia i zamieszanie, to wszystko dlatego że ostatnio bardzo zabiegany jestem i przestałem na bieżąco śledzić wszystkie postępy prac.

Czy takie postanowienia są do zaakceptowania?

Pozdrawiam.
Pozdrowienia z Redy, N 54°36'39", E 18°21'25"

Offline rad

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 03, 2010, 16:19 »
Tam polegają - to norma, jeśli się wspólnie pracuje nad projektem. Zawsze rozwiązań jest co najmniej kilka i wybiera się najbardziej praktyczne.

nie do konca. zazwyczaj wybiera sie projekt osob bardziej aktywnych, pewnych siebie i z lekka nuta arogancji (np. "a po co?", "nie panikuj!" itd.).

Maquis i Leszek nie bierzecie pod uwage wywazenia calej konstrukcji. jesli nie bedzie odpowiedniego wywazenia , srodka ciezkosci calej konstrukcji  w odpowiednim miejscu to prady powietrza spowoduja odchylenie osi pionowej gondoli po katem do pionu. wtedy zamiast zdjec horyzontu moga wyjsc zdjecia czerni kosmosu. tez ciekawe.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Sierpnia 03, 2010, 16:19 »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #19 dnia: Sierpnia 03, 2010, 16:30 »
Przecież aparat będzie po drugiej stronie, a to chyba najcięższy, pojedynczy element.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #20 dnia: Sierpnia 03, 2010, 17:12 »
Są jeszcze baterie elektroniki i odcinacza.
Ostatnio zważyłem, akumulator Li-Pol 1500mAh 3,7V waży 42g, ale jest płaski i niemal identycznej wielkości jak moja płytka. Pozostają paluszki alkaliczne... którymi myślę można by wyważyć gondolę.

Aha, co do odcinacza.. ja robię tylko elektronikę/program. Z rozmów z Toba Leszku myślałem, że to Ty robisz że tak powiem mechanikę odcinacza, wyszło teraz że Symndz.
Ja po prostu dodałem kolejną funkcjonalność do procesorka, która może (nie musi) być wykorzystana.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2010, 17:16 wysłana przez skrzyp »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #21 dnia: Sierpnia 03, 2010, 17:26 »
Ano, Tak czy siak - przed lotem trzeba będzie wyważyć gondolę.

Offline Leszek Szamocki

• Weteran
« Odpowiedź #22 dnia: Sierpnia 03, 2010, 18:11 »
Maquis i Leszek nie bierzecie pod uwage wywazenia calej konstrukcji. jesli nie bedzie odpowiedniego wywazenia , srodka ciezkosci calej konstrukcji  w odpowiednim miejscu to prady powietrza spowoduja odchylenie osi pionowej gondoli po katem do pionu. wtedy zamiast zdjec horyzontu moga wyjsc zdjecia czerni kosmosu. tez ciekawe.

Rad - a ty nie czytasz uważnie wszystkich postów w wątku...

...

Wnioski i spostrzeżenia.

...

2. Spore znaczenie ma precyzyjne (symetryczne) wykonanie gondoli, dobre wyważenie, a także jej zawieszenie (poziome, nie przechylone). Wszelkie "nierównomierności" geometryczne i rozkładu masy zwiększają tendencję do wpadania w chaotyczne ruchy.

...

Ponieważ w najbliższym czasie zabieram się do wykonania gondoli i uprzęży (właśnie rozglądam się za materiałami), będę potrzebował waszej pomocy. Muszę wstępnie rozplanować położenie wszystkich urządzeń pod kątem:

- ostatecznej weryfikacji, czy wszystko się zmieści,
- w miarę możliwości symetrycznego wyważenia zawartości
- zapewnienia dostępności na stercie do wszystkich urządzeń
- optymalnego prowadzenia okablowania (szczególnie przewodów do anten i układu odcinania)
- mocowania / izolacji urządzeń wewnątrz gondoli

...

Offline Leszek Szamocki

• Weteran
« Odpowiedź #23 dnia: Sierpnia 03, 2010, 18:16 »
Ano, Tak czy siak - przed lotem trzeba będzie wyważyć gondolę.

Bez nadmiernej staranności - ważne, żeby środek ciężkości gondoli z grubsza pokrywał się ze środkiem geometrycznym. Rozkład masy nie musi być symetryczny we wszystkich kierunkach. 

Uprząż zapewni możliwość korekty w pewnym zakresie - a łatwiej przed startem regulować długość pasków uprzęży, niż zmieniać położenie elementów w środku...

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #24 dnia: Sierpnia 03, 2010, 19:11 »
Leszku, Symdz i Skrzypie - czy już wszystkie wątpliwości co do odcinacza zostały rozwiązane? Jak widzę, wygląda na to, że Symdz i Skrzyp wspólnie zbudują ten układ.

Offline Leszek Szamocki

• Weteran
« Odpowiedź #25 dnia: Sierpnia 03, 2010, 19:45 »
Leszku, Symdz i Skrzypie - czy już wszystkie wątpliwości co do odcinacza zostały rozwiązane? Jak widzę, wygląda na to, że Symdz i Skrzyp wspólnie zbudują ten układ.

Wątpliwości? Tak, rozwiązane...

Prawdziwe schody, to się zaczną jak przyjdzie do składania wszystkiego w działającą całość .... ;)

Offline rad

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #26 dnia: Sierpnia 03, 2010, 20:36 »
Leszek, ja nie mowie o wywazeniu samej gondoli, ale o wywazeniu calosci, czyli gondola + stabilizator, tak aby srodek ciezkosci przechodzil prze srodek gondoli. trzeba tutaj oprocz wywazenia statycznego pomyslec o tym jaka sila bedzie dzialac na stabilzator w przedstawionej przez was wersji (a wiec z jednej strony na wysiegniku) podczas lotu. a sila ta bedzie tym wieksza, im dluzszy bedzie wysiegnik i wystarczy ze "komar" usiadzie na koncu stabiilizatora w proponowanym przez Was was projekcie, a gondola odchyli sie od osi. dlatego zapropowalem inne rozwiazanie, choc mozliwosci wywazenie sa rozne.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2010, 20:40 wysłana przez rad »

Offline Łukasz Rodziewicz

• Weteran
    • Moje portfolio
« Odpowiedź #27 dnia: Sierpnia 03, 2010, 23:14 »
Na wstępie przepraszam za brak koordynacji i już wyjaśniam o co chodzi z wykonaniem odcinacza.
No i gdyby ktoś jeszcze miał wątpliwości właśnie po to nam jest potrzebny Redmine ;-) Tylko musimy się zmusić by na nim pracować, potem będzie z górki :-)

Dwie uwagi:
Pierwsza: Układ wykonawczy odcinacza
Co myślicie by kawałkiem odpowiednie wygiętego druta (w taką sprężynę) zapewnić równy nacisk i parcie przewodu na linkę by odcięcie szło gładko i prostopadle?

Druga sprawa: Moja propozycja stabilizatora

Do przemyślenia. Według mnie najlepsza jest opcja ze statecznikiem z tyłu zamocowanym po ukosie.
« Ostatnia zmiana: Sierpnia 03, 2010, 23:17 wysłana przez Łukasz Rodziewicz »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #28 dnia: Sierpnia 03, 2010, 23:54 »
W takim razie dobrze by było gdyby zarówno Symdz jak i Skrzyp mieli konta na Redmine. :)

Offline Łukasz Rodziewicz

• Weteran
    • Moje portfolio
« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 04, 2010, 00:30 »
W takim razie dobrze by było gdyby zarówno Symdz jak i Skrzyp mieli konta na Redmine. :)

Oczywiście :-) Niestety potrzebuje do tego maili kolegów. Jeśli tylko Skrzyp i Symdz mi je podadzą i wyrażą chęć korzystania z Redmine (ustalaliśmy, że dla misji min. nie będzie to obowiązkowe) od razu założę konta :-)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Sierpnia 04, 2010, 00:30 »