Autor Wątek: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)  (Przeczytany 86475 razy)

Offline skrzyp

• Weteran
Odp: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 19, 2011, 19:56 »
He, albo sugerując się konstrukcja Copernicusa zrobic "płaską" gondolę. Przeciez na waskim boku nie będzie stała, tylko przewroci sie na jedna z duzych powierzni, trzeba tylko zadbac zeby to nie byla ta gorna.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #16 dnia: Kwietnia 19, 2011, 20:15 »
Obecnie całkowite wymiary to 34x18cm. Zdecydowałem się na 1cm izolację na bokach sondy, po tym jak sprawdziła się ta lekka izolacja na Heveliusie 1. Tylko spodnia ścianka będzie miała 2 cm, żeby dodatkowo amortyzować uderzenie. Myślę, że to wystarczy do przewrócenia się gondoli na właściwą stronę?

Zresztą przy tym systemie z większym spadochronem, tudzież ze sterowaniem otwarciem lądowanie będzie chyba na tyle spokojne, że raczej wywrotka nam nie grozi - chyba, że stałoby się coś nieoczekiwanego.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #17 dnia: Kwietnia 19, 2011, 20:44 »
Ja się tylko boję podmuchu w momencie lądowania.
Moze pomiar odległości od podłoża i odcinanie nożem spadochronu? ;) Przesadzam chyba troche ;)

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 19, 2011, 20:55 »
trzeci odcinacz? ;)

Jak chcesz pomiar zrobić? Ultradźwiękowo? Ale chyba z uzbrojeniem odcinacza po opadnięciu poniżej 500 metrów?

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #18 dnia: Kwietnia 19, 2011, 20:55 »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #19 dnia: Kwietnia 19, 2011, 21:01 »
Serio byś to montował? ;) ja tak w formie żartu :)
Uzbrojenie jak uzbrojenie. Metr od ziemi wlaczam tranzystor, ktory włącza serwo z nożem. Za cięzkie. Mysle ze przy porządnym spadochronie i wolnym opadaniu traker musi dopasc jakas siec GSM.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #20 dnia: Kwietnia 19, 2011, 21:09 »
Pod warunkiem, że będzie namiar GPS, żeby mieć wysokość jeśli nie ultradźwiękowo (bo wysokość gruntu też się zmienia).

Ano, tracker z GSM to podstawa. Tak myślę co mówiłeś o tym MMS... gdyby się dało wrzucić jakiś mały układ optyczny pod komputer... i zespolić to z trackerem. To by było coś.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #21 dnia: Kwietnia 19, 2011, 21:24 »
Jak tak dzis patrzylem na moja komorke (k800i nie zebym sie chwalil cegla) to az mi sie przypomnialo jak jest zbudowana. Przednia kamerka wyjmowalna z podstawki (vga) tylna 3Mpix aparat to kompletny moduł aparatu. Tylko gdzie znaleść pinouty to tych cudów. Ta VGA jest wielkosci 6x6x6mm tak na oko.
No i zawsze moge na tym AVR32 zrobic hosta usb i webcamerke z laptopa podlaczyc. Tylko napisac pod to soft... USB tez sie nie bawilem ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #22 dnia: Kwietnia 19, 2011, 22:53 »
Proponowałbym zakończyć ten etap rozmów (czyli 'czy jest sens' i 'co w ogóle robić') do 25 kwietnia. Następnie do 30 kwietnia byśmy doprecyzowali cel nadrzędny misji Hevelius 2 oraz zaczęli zbierać ekipę działającą.

Czy zgadzacie się na to?

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #23 dnia: Kwietnia 19, 2011, 23:13 »
Możemy tak zrobić, choć dla mnie sens jest oczywisty skoro mamy jeszcze dwa balony na składzie.

Co do celów, to wydaje mi się, że powinniśmy spróbować powtórzyć założenia misji Hevelius 1, żeby po pierwsze nie przesadzić ze sprzętem, po drugie, żeby przetestować nowe rozwiązania (głównie odzyskiwanie). Jeśli ten system trackingu się nie sprawdzi to przynajmniej nie stracimy całego sprzętu, więc raczej nie pakowałbym zbyt wiele cudów.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #24 dnia: Kwietnia 19, 2011, 23:32 »
W teorii powinno to by pozwolić na przyśpieszenie prac przygotowawczych. Czyli - za kilka miesięcy znów start mógłby się odbyć! :)

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #25 dnia: Kwietnia 19, 2011, 23:33 »
Z 2 strony jeżeli chcielibyście szybko puścić kolejny balon, to moge zrobic taka sama elektronikę jak obecnie z tym, że skoro mamy przetestowany i dzialajacy GPS, to wywale obsluge 2, nadawanie morsem, zrobi sie troche miejsca w pamieci i zmieszcze obsluge trackera.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #26 dnia: Kwietnia 19, 2011, 23:45 »
Generalnie "na szybko" jak byśmy chcieli, to byśmy musieli się zastanowić, czy chcemy kupić komercyjny tracker jako dodatkowe zabezpieczenie czy też system od gdziejestdziecko.pl. Tutaj (rozmowa z Maquisem) można by kupić jakąś starszą komórkę, która miała wyjście na zewnętrzną antenę - i zasięg byłby lepszy od razu. :)

Offline Lubański Robert

• Pełny
  • Mars Society Polska
« Odpowiedź #27 dnia: Kwietnia 19, 2011, 23:51 »
Witam!   
Do tej pory nie brałem czynnego udziału w tym projekcie, lecz bardzo mnie on zainteresował i z uwagą śledzę jego postępy.
Mam kilka pomysłów może któryś z nich będzie dla was interesujący.
Oczywiście priorytetem w kolejnych misjach powinno być opracowanie niezawodnego systemu śledzenia gondoli od startu do jej odnalezienia.  Dopiero po tym etapie należy pomyśleć o dodawaniu kolejnych modułów.
Pomysł z płaską gondolą bardzo mi się podoba. Wystarczy zamontować dwa niezależne układy nadawcze razem z antenami po dwóch płaskich stronach gondoli (dublowanie najważniejszych układów) oraz czujnik który włączy akurat ten układ który będzie na wierzchu.
Równolegle można pomyśleć o rozwoju „infrastruktury naziemnej”. Mam tu na myśli taki przepływ informacji aby każdy zainteresowany mógł na żywo obejrzeć przygotowania i start balony oraz śledzić dane napływające z gondoli na swoim komputerze z dowolnego miejsca na świecie.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #28 dnia: Kwietnia 19, 2011, 23:54 »
Równolegle można pomyśleć o rozwoju „infrastruktury naziemnej”. Mam tu na myśli taki przepływ informacji aby każdy zainteresowany mógł na żywo obejrzeć przygotowania i start balony oraz śledzić dane napływające z gondoli na swoim komputerze z dowolnego miejsca na świecie.

To by zapewnilo wysylanie danych na serwer www.

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 19, 2011, 23:58 »
Z 2 strony jeżeli chcielibyście szybko puścić kolejny balon, to moge zrobic taka sama elektronikę jak obecnie z tym, że skoro mamy przetestowany i dzialajacy GPS, to wywale obsluge 2, nadawanie morsem, zrobi sie troche miejsca w pamieci i zmieszcze obsluge trackera.

Hmm, wolałbym jednak rozwinąć "kanapkę"  ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #29 dnia: Kwietnia 19, 2011, 23:58 »