Autor Wątek: Flexible Path - nowa era NASA  (Przeczytany 811732 razy)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
Odp: Flexible Path - nowa era NASA
« Odpowiedź #1965 dnia: Lutego 16, 2017, 02:10 »
Jeszcze link z potwierdzeniem z NASA:
https://www.nasa.gov/feature/nasa-to-study-adding-crew-to-first-flight-of-sls-and-orion

Ciekawa opcja, nie powiem, ale pewnie oznaczałaby ona maksymalną redukcję ryzyka misji. Żeby się nie okazało, że LEO i ISS będzie celem takiej misji...

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #1966 dnia: Lutego 16, 2017, 07:30 »

Ciekawy pomysł... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno przesunięcie w czasie (2019 na 50 rocznicę lądowania Apolla 11?) No cóż promy STS też od razu latały z załogą.

Promy STS owszem, ale np. rakiety Saturn już nie. Nasuwają mi się przy okazji podejrzenia, że zrobią załogową misję orbitalną, niekoniecznie do ISS bo to nie miałoby w tym przypadku sensu. Po prostu wystrzelą Orion aby go dogłębnie i całkowicie przetestować na orbicie, cos jak kiedys mialo miejsce w przypadku Apollo-7.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1967 dnia: Lutego 16, 2017, 09:21 »

Ciekawy pomysł... Zobaczymy co z tego wyjdzie. Na pewno przesunięcie w czasie (2019 na 50 rocznicę lądowania Apolla 11?) No cóż promy STS też od razu latały z załogą.

Promy STS owszem, ale np. rakiety Saturn już nie. Nasuwają mi się przy okazji podejrzenia, że zrobią załogową misję orbitalną, niekoniecznie do ISS bo to nie miałoby w tym przypadku sensu. Po prostu wystrzelą Orion aby go dogłębnie i całkowicie przetestować na orbicie, cos jak kiedys mialo miejsce w przypadku Apollo-7.

Brzmi to sensownie. Ale wydaje mi się, że pchnięcie Oriona w kierunku Księżyca, czyli na bardzo wydłużoną orbitę obejmującą Księżyc, nie spowodowałoby zbytniego utrudnienia misji.

Offline Wuzetek

• Pełny
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1968 dnia: Lutego 16, 2017, 10:55 »
Rrrany, ale po co "human-ratingować" ICPS? Użycie od razu EUS do pierwszego lotu załogowego było wg mnie b. dobrym pomysłem :(

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1968 dnia: Lutego 16, 2017, 10:55 »

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
GG 8698011

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #1970 dnia: Lutego 16, 2017, 14:19 »
A co powiecie na pomysł nazwania pierwszej rakiety SLS - "Cernan 1" na pamiątkę Gena Cernana? :)

http://culberson.house.gov/news/documentsingle.aspx?DocumentID=398648
GG 8698011

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #1971 dnia: Lutego 16, 2017, 16:15 »
Wg opinii wielu  Gene Cernan był bardzo zaangażowany w powrót ludzi na Księżyc. Rok, w którym odszedł powinien być kluczowy dla decyzji księżycowych NASA. Nie chciał być ostatnim człowiekiem, który chodził po Księżycu i nazwanie w tym kontekście pierwszej rakiety SLS, która zapewni powrót ludzi na Księżyc,  wydaje się być pomysłem bezkonkurencyjnym.
Wg mnie  astronauci programu Apollo jednogłośnie popierają tę inicjatywę.

« Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2017, 16:21 wysłana przez Orionid »

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #1972 dnia: Lutego 16, 2017, 16:26 »
Ja bym wolał, żeby jego imieniem nazwano załogowy lub bezzałogowy (np. łazik) statek, który poleci na Księżyc. Choć nie mam nic przeciw, aby takie imię miała pierwsza rakieta SLS  :)

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #1973 dnia: Lutego 16, 2017, 17:08 »
Osobiście uważam, że ciekawiej by było nazwać pierwszego Oriona "Eugene A. Cernan" :)
GG 8698011

Offline juram

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #1974 dnia: Lutego 16, 2017, 17:31 »
Cernan jako nazwa-symbol dla pierwszego załogowego ORIONA, który dotrze do Księżyca - tak, jak najbardziej!

Był by to symboliczny powrót do strefy Srebrnego Globu. O tym często mówili i marzyli wszyscy uczestnicy wypraw programu APOLLO.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #1975 dnia: Lutego 16, 2017, 18:03 »
Virgil "Gus" Grissom bylby lepszy ale szanse na to sa zerowe ... Z powazaniem
                                                                                                           Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Online Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #1976 dnia: Lutego 16, 2017, 18:36 »
Virgil "Gus" Grissom z powodu 27 stycznia 1967 zapewne nie wylądowal na Księżycu. Dobra kandydatura na nazwanie następnego załogowego księżycowego  lądownika  :)

W czasach Apollo rakiety księżycowe nosiły nazwę Saturn.
CSM (Command Service Module)  miały indywidualne nazwy. Tak samo było w przypadu LM ( Lunar Module).
I tak w przypadku misji Apollo 17:
CSM-114 : America
LM-12 : Challenger.

Wg mnie statki załogowe mają już nazwę Orion. Ale bardziej zasadne wydaje mi się, by ta nazwa odnosiła sie tylko do pierwszej kapsuły, a zatem nazewnictwo pozostałych powinno za bardzo nie  odbiegać schematem od 'pierwszego Oriona" ( można też wzorem Cygnusów nazywać je imionami zmarłych astronautów).

Ale chyba niewiele tych statków załogowych zostanie zbudowanych, skoro mają być wielokrotnego użytku, chociaż ostatnio pisano, że środowisko wodowania z powodu słonej wody może negatywnie wpływać na niektóre struktury wodownika. I może zaistnieć potrzeba wymiany niektórych elementów.

W każdym razie każda kapsuła powinna nosić indywidualną nazwę, ale skoro będzie ich chyba niewiele , to zbyt mało można by w ten sposób uchonorować astronautów.
W przypadku jednorazowych SLS jest większe pole do zagospodarowania :)

SLS jest akronimem określającym strukturę systemu i aż się prosi o jakąś nazwę indywidualną. A wg mnie jak rakieta będzie miała już imię to mała będzie szansa na jej uziemienie  :)
Wyobrażacie sobie , żeby  anulowano "Cernana" ?  :)

http://www.collectspace.com/news/news-021617a-sls-name-cernan-rocket.html
« Ostatnia zmiana: Lutego 16, 2017, 18:46 wysłana przez Orionid »

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #1977 dnia: Lutego 16, 2017, 18:58 »
Przeczytałem tę rezolucję Kongresu, i szczerze mówiąc - nie rozumiem.

(1) We wstępie napisano, że: "To express the sense of Congress that the first launch of the Space Launch System should be named for Captain Eugene Andrew “Gene” Cernan."

(2) Natomiast w treści bardzo podobnie, ale: " That it is the sense of Congress that the Space Launch System (SLS) should be named the Cernan 1, in recognition of [...]".

W drugie wersji brakuje istotnych słów "the first launch of". Czyli nie, że pierwsza misja, ale że cały system SLS ma nosić nazwę "Cernan 1". Może ktoś, kto lepiej zna ten język w wersji prawniczej, czy choćby powszechnej, da jakąś wiarygodną wykładnię?

Offline Mikkael

• Weteran
  • "Per aspera ad astra"
« Odpowiedź #1978 dnia: Lutego 16, 2017, 19:44 »
Ale chyba niewiele tych statków załogowych zostanie zbudowanych, skoro mają być wielokrotnego użytku, chociaż ostatnio pisano, że środowisko wodowania z powodu słonej wody może negatywnie wpływać na niektóre struktury wodownika. I może zaistnieć potrzeba wymiany niektórych elementów.

W każdym razie każda kapsuła powinna nosić indywidualną nazwę, ale skoro będzie ich chyba niewiele , to zbyt mało można by w ten sposób uchonorować astronautów.

Może więc uhonorują w ten sposób w pierwszej kolejności tych, którzy spacerowali po Księżycu jak Irvin, Mitchell czy Conrad? Albo inne legendy jak Glenn? Zobaczymy :)

Nie jestem przekonany czy Oriony będą wielokrotnego użytku. To znaczy w czasach "Constellation" były takie plany, ale czy nadal są aktualne?
GG 8698011

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #1979 dnia: Lutego 16, 2017, 19:57 »
Nie - Orion ma być typu "chlup do wody" i to kończy możliwość wielokrotnego użytku...

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #1979 dnia: Lutego 16, 2017, 19:57 »