Autor Wątek: MPCV Orion  (Przeczytany 86935 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

LooZ^

• Gość
Odp: MPCV Orion
« Odpowiedź #90 dnia: Grudnia 05, 2014, 17:00 »
Apollo Moduł Dowodzenia:
średnica maksymalna - 3,9m
6,2 m3 przestrzeni
wysokość - 11m
3 członków załogi
waga: 11,9 tony
pojemność towarów: 1,05 tony

Orion:
średnica maksymalna: 5m (+1,1m)
przestrzeń: 19,6 (+13,4m3)
wysokość - 11m
7 członków załogi (+4)
waga: 7,8 tony (-4,1 tony)
pojemność towarów: ? tony (+?)

Ja jakoś nie jestem specjalnie porażony tym postępem ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #91 dnia: Grudnia 05, 2014, 17:16 »
A ja jestem. :) A czego oczekiwałeś np. przy masie? Dwóch ton może? ;)

Borys

• Gość
« Odpowiedź #92 dnia: Grudnia 05, 2014, 18:11 »
Warto popatrzyć na parametry tych dwóch kapsuł a przede wszystkim na masę - wtedy się okazuje jak niesamowity postęp jest między Apollo a Orionem.

5.6 tony "suchej masy" w przypadku Apollo i 8.7 tony dla Oriona. Kapsuła Oriona jest większa od Apollo i o 50% cięższa, poza tym wielkich różnic nie widać.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 05, 2014, 19:10 »
kanarkus: Tzn ja ogólnie oczekiwałem postępu nie wielkości małych kroczków na przestrzeni 45 lat ;) Oczekiwałbym skoku jak między kapsułami kosmicznymi Apollo, a wahadłowcami, naturalną drogą postępu wydawałyby się samoloty SSTO wielokrotnego użytku + jakiegoś rodzaju statki międzyplanetarne w stylu latającego Bigelowa ;)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #93 dnia: Grudnia 05, 2014, 19:10 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #94 dnia: Grudnia 05, 2014, 19:21 »
Looz, wiem o co ci chodzi, ale tak naprawdę rewolucja w materiałach i zasilaniu, czyli tam, gdzie w hardware będzie duża (największa?) część oszczędności masowych, się dopiero dokonuje. Można to zobaczyć na przykładzie lotnictwa cywilnego czy raczkujących samochodów elektrycznych/na ogniwa albo małych źródeł zasilania.

Największa zmiana - czego się można spodziewać - jest w telekomach przy Orionie - tutaj ilość danych zdolnych do wysyłki z tej kapsuły względem Apollo to z pewnością kilka rzędów wielkości.

Poza tym pamiętajmy, że MPCV Orion będzie składową całej misji do planetoidy/marsjańskiej - reszta może się okazać zbudowana z dopiero powstających materiałów (np. kwestie wykorzystania grafenu, słowa klucza tej dekady, a zatem zbyt niskie jeszcze TRL jak na misje kosmiczne), gdzie będzie największy zysk.

Tak naprawdę wewnątrz Oriona załoga w trakcie misji na Marsa spędzi może kilka dni. Reszta systemów jeszcze nie istnieje - tutaj widzę szanse na wielki postęp.

LooZ^

• Gość
« Odpowiedź #95 dnia: Grudnia 05, 2014, 19:29 »
Tak naprawdę wewnątrz Oriona załoga w trakcie misji na Marsa spędzi może kilka dni.

Bzdury! W Gazecie Wyborczej napisali, że to pojazd umożliwiający przetrwanie w nim astronautom przez okres podróży na Marsa!

;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #96 dnia: Grudnia 05, 2014, 19:32 »
Bez obaw, w Najwyższym Kwasie pewnie napiszą, że to wszystko jest bez sensu. :) Ot, profesjonalność medyjów.

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #97 dnia: Grudnia 05, 2014, 20:46 »
Tak mi sie ydaje, ze prawdziwa roznica istnieje w zabezpieczeniu astronautow przed promieniowaniem, W Apolllo mogli liczyt tylko na lut szczescia i to szczescie im dopisalo, w nowej kapsule maja juz jakies troche wieksze szanse przezycia. Z powazaniem
                                                                                                                                                                                                          Adam Ptrzybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline jsc

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #98 dnia: Grudnia 05, 2014, 21:29 »
MPCV Orion w przyszłości stanie się elementem kilku pojazdów, które będą elastycznie dobierane w zależności od celu misji.

Rozumiem, że statek będzie uczestniczył w ewolucji takiej jak w Sojuzie (jak towarzysze wymyślą go wysłać na Marsa to się da go tak przerobić, że poleci:))?

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #99 dnia: Grudnia 05, 2014, 23:39 »
Dobra porcja informacji technicznych o Orionie:
http://www.spaceflight101.com/orion-spacecraft-overview.html
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline MarekFloryda

• Weteran
  • docent
    • Mój blog rakietowo-samochodowy
« Odpowiedź #100 dnia: Grudnia 06, 2014, 02:25 »
Apollo Moduł Dowodzenia:
średnica maksymalna - 3,9m
6,2 m3 przestrzeni
wysokość - 11m
3 członków załogi
waga: 11,9 tony
pojemność towarów: 1,05 tony

Orion:
średnica maksymalna: 5m (+1,1m)
przestrzeń: 19,6 (+13,4m3)
wysokość - 11m
7 członków załogi (+4)
waga: 7,8 tony (-4,1 tony)
pojemność towarów: ? tony (+?)

Ja jakoś nie jestem specjalnie porażony tym postępem ;)

Ponad 3 razy wieksza pojemność w m3 i o ponad 30% mniejsza masa. Zauważ ze Apollo było ówczesnym szczytem techniki, nie żałowano na nie pieniedzy. A Orion jest "tanią"kapsułą - zbudowaną jako kompromis ceny i możliwości. Jak widać nasze umiejętności w dziedzinie osłon termicznych oraz wytrzymałych materiałów poszły niesamowicie do przodu.
Zapraszam na mój blog :)

Borys

• Gość
« Odpowiedź #101 dnia: Grudnia 06, 2014, 13:54 »
Ponad 3 razy wieksza pojemność w m3 i o ponad 30% mniejsza masa.

Orion wcale nie jest lżejszy. Looz podał suchą masę całego Apolla (CM + SM), a w przypadku Oriona tylko masę suchej kapsuły (CM). Zerknij do dokumentów, które podesłałem.

PS: W tym dokumencie (str 46) masa całkowita Oriona jest szacowana na ponad trzydzieści ton, jakieś dwa razy więcej niż w przypadku Apollo.
« Ostatnia zmiana: Grudnia 06, 2014, 14:05 wysłana przez Borys »

Offline Air Q

• Weteran
« Odpowiedź #102 dnia: Grudnia 06, 2014, 22:19 »
PS: W tym dokumencie (str 46) masa całkowita Oriona jest szacowana na ponad trzydzieści ton, jakieś dwa razy więcej niż w przypadku Apollo.
To jest stary dokument.

Obecnie zatankowany Orion CM + SM (4 osoby) to:
10.4t + 15.5t = 25.9t
http://www.nasa.gov/sites/default/files/fs-2014-08-004-jsc-orion_quickfacts-web.pdf

Zresztą i tak nie ma co porównywać masy. Silnik SM w Apollo miał większy ciąg niż ten od Oriona i niż było to naprawdę potrzebne. DV dla Orion jest też mniejsze. Właśnie dlatego zatankowany moduł serwisowy Apollo ma większa masę. Wynika to z tego, że gdy zaczęto pracować nad Apollo to dominującą koncepcją było lądowanie całego statku na powierzchni Księżyca. Rolą modułu serwisowego miało być opuszczenie powierzchni Księżyca i transfer w kierunku Ziemi. Stąd takie parametry.

Tutaj: "Final Direct Configuration April 1962"
"One could write a history of science in reverse by assembling the solemn pronouncements of highest authority about what could not be done and could never happen."
http://qt.exploratorium.edu/mars/opportunity
Sprawdź SOL: http://www.greuti.ch/oppy/html/filenames_ltst.htm

Offline Romek63

• Weteran
  • 68-my ROK EKSPLORACJI KOSMOSU
« Odpowiedź #103 dnia: Grudnia 07, 2014, 11:46 »
kanarkus: Tzn ja ogólnie oczekiwałem postępu nie wielkości małych kroczków na przestrzeni 45 lat ;) Oczekiwałbym skoku jak między kapsułami kosmicznymi Apollo, a wahadłowcami, naturalną drogą postępu wydawałyby się samoloty SSTO wielokrotnego użytku + jakiegoś rodzaju statki międzyplanetarne w stylu latającego Bigelowa ;)

[...]
Poza tym pamiętajmy, że MPCV Orion będzie składową całej misji do planetoidy/marsjańskiej - reszta może się okazać zbudowana z dopiero powstających materiałów (np. kwestie wykorzystania grafenu, słowa klucza tej dekady, a zatem zbyt niskie jeszcze TRL jak na misje kosmiczne), gdzie będzie największy zysk.[...]

Tak naprawdę wewnątrz Oriona załoga w trakcie misji na Marsa spędzi może kilka dni. Reszta systemów jeszcze nie istnieje - tutaj widzę szanse na wielki postęp.
Całkowicie zgadzam się z tym co napisał  kanarkusmaximus. Też uważam że większość systemów potrzebnych do załogowej wyprawy na Marsa jeszcze nie istnieje. Szczególnie w zakresie napędu do członu załogowego potrzebny będzie duży postęp konstrukcyjny by znacznie skrócić czas podróży.

Offline JSz

• Weteran
« Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 07, 2014, 12:15 »
Też uważam że większość systemów potrzebnych do załogowej wyprawy na Marsa jeszcze nie istnieje. Szczególnie w zakresie napędu do członu załogowego potrzebny będzie duży postęp konstrukcyjny by znacznie skrócić czas podróży.

Poza tym jeszcze takie nieistniejące wciąż "drobiazgi", jak habitat, lądownik, itd.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #104 dnia: Grudnia 07, 2014, 12:15 »