Na tym forum nie pomagamy SpaceX tylko dyskutujemy o SpaceX
. Szkoda, że w tej frustracji zabrakło poruszenia tematu, o który pytałem czyli potężnych heat shield analogicznych do wahadłowcowych, które:
- będą musiały wytrzymać powrót z wyższych prędkości niż z pierwszej kosmicznej z LEO
- będą wystawione na wszystko co lata w trakcie długiego lotu w przestrzeni międzyplanetarnej
- na Marsie nie będą miały ekipy, która przez pół roku szuka i zalepia ubytki
Póki co SpaceX powtórnie wysłało w przestrzeń Dragona po trzyletnim przeglądzie (CRS-4 -> CRS-11), a Dragony po lądowaniach wyglądają jak w załączniku poniżej, więc skąd to zaufanie do spalania w atmosferze relatywnie ogromnego sprzętu?
Według tej prezentacji Elon tez nie chciał skrzydeł ale "matematyka ich do tego zmusiła". Czyli zrobili symulacje i wyszło im, że aby to miało działać to muszą być. Te skrzydła będą i tak chyba dużo mniejsze niż w wahadłowcu i jeżeli wierzyć renderom to będą bardziej dużymi lotkami. Także osłona ma być innego typu niż w wahadłowcach więc nie robiłbym jeszcze takich porównań dopóki wszystkiego się nie dowiemy.
A co do zdjęcia z Dragonem to nie wiem do czego to uwaga bo akurat na nich jest jedna z najlepszych osłon ablacyjnych na świecie (jeżeli nie najlepsza) a czarny nalot to tylko sadza i fizycznie kapsule nic się podczas powrotu nie dzieje. Ponowny lot używanej kapsuły zajął tyle czasu głownie dlatego, że NASA nie chciała o używanych w ogóle słyszeć:)
Na razie SLS jest już w produkcji, a BFR na renderkach.
Jeżeli dobrze zrozumiałem, to zbiornik dla BFR został już przetestowany, zatem to nie chyba nie tylko rendery.
Zbiornik został przetestowany i to w wersji 12m a potrzebują 9m. Do tego mają już przetestowany silnik. Czyli właściwie to co najważniejsze w pierwszym stopniu i drugim towarowym mają już przetestowane.
Bo póki co jest to najbardziej sensowny pomysł na wykorzystanie BFR. Budowa dużej stacji na LEO i/lub budowa stacji w cis-lunar i/lub budowa statku międzyplanetarnego.
Ale pytanie brzmi: czy jest coś, co będzie dało się zrobić z BFR, a nie będzie się dało z SLS?
najważniejsza różnica to kilka do kilkunastu lotów BFR w cenie SLS? no i przy opcji tankowania możliwość dostarczenia na powierzchnie Księżyca ponad 100t ładunku itd