Autor Wątek: SpaceX  (Przeczytany 1811943 razy)

Offline JSz

• Weteran
Odp: SpaceX
« Odpowiedź #3945 dnia: Grudnia 17, 2017, 13:28 »
Ciekawa analiza na temat rynku używanych rakiet nośnych opublikowana na space24.pl: http://www.space24.pl/685917,rosnie-zainteresowanie-rakietami-z-odzysku-ubezpieczyciele-nie-wkladaja-kija-w-szprychy-komentarz.

M.in. ciekawa informacja, że firma ubezpieczeniowa nie podwyższa stawki za wykorzystanie używanego 1. stopnia do wyniesienia satelitów Iridium.

Offline AdamN

• Nowy
  • *
  • F9 has landed!
« Odpowiedź #3946 dnia: Grudnia 22, 2017, 19:15 »
mamy zdjęcia  złożonego Falcona Heavy
https://www.facebook.com/SpaceX/posts/10160279700440131

Widziałem też takie zdjęcie Tesli, ale nie wiem czy to nie jest jakaś grafika

Offline Burgund

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3947 dnia: Grudnia 24, 2017, 15:30 »
U florydziaka są oficjalne zdjęcia wysokiej jakości, niestety nie mam jak teraz wstawić.

Offline wini

• Weteran
  • LOXem i ropą! ;)
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3948 dnia: Grudnia 24, 2017, 17:23 »
Te zdjęcia są już w wątku o FH:)

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3948 dnia: Grudnia 24, 2017, 17:23 »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #3949 dnia: Grudnia 24, 2017, 22:58 »
U florydziaka są oficjalne zdjęcia wysokiej jakości, niestety nie mam jak teraz wstawić.

Tak jest - zapraszam do wątku o starcie Falcona Heavy. :)
http://www.forum.kosmonauta.net/index.php?topic=2077.0

Offline Adam.Przybyla

• Weteran
  • Realista do bólu;-)
« Odpowiedź #3950 dnia: Grudnia 31, 2017, 11:46 »
Ciekawie zapowiada sie ten nowy rok, w koncu spacex bedzie miala ponownie mozliwosci wystrzelenei czegokolwiek na zupelnei inne niz zwykle  orbity. Misja TESS i pierwszy FH powinny juz udowodnic, ze spacex moze podchodzic do wyslania czegokolwiek poza LEO/GEO i cos w koncu poleci w strone Ksiezyca czy Marsa;-) Ale to dopiero w kolejnym kroku. Z powazaniem
                                                                                         Adam Przybyla
https://twitter.com/AdamPrzybyla
JID: adam.przybyla@gmail.com

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #3951 dnia: Grudnia 31, 2017, 23:23 »
Jeżeli ten rok będzie udany dla FH - to SpaceX będzie istotnie na jak najlepszej i najszybszej drodze do BEO.
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline 0x3ffe

• Pełny
  • Rzeczpospolita Marsjańska
    • Moja gra mobilna - testujcie
« Odpowiedź #3952 dnia: Stycznia 15, 2018, 17:29 »
Artykuł o metanie :) ale pojawia się tam Raptor, Spacex i nawet Elon Musk

http://cng-lng.pl/motoryzacja/technika/Elon-Musk-stawia-na-metan-w-locie-na-Marsa,artykul,9289.html
Moc obliczeniowa dwóch Commodore 64 wystarcza do lądowania na księżycu!

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #3953 dnia: Stycznia 18, 2018, 07:38 »
Artykuł o metanie :) ale pojawia się tam Raptor, Spacex i nawet Elon Musk

http://cng-lng.pl/motoryzacja/technika/Elon-Musk-stawia-na-metan-w-locie-na-Marsa,artykul,9289.html

Ten fragment tekstu z arta mnie powala:

Metan z uwagi na swą prostą budowę chemiczną jest znakomitym paliwem stosowanym w wielu gałęziach gospodarki, m.in. w transporcie. Okazuje się, że niedługo może być stosowany także w podróżach międzygwiezdnych, np. na Marsa. Co ważne umożliwi także powrót na Ziemię.

Nie wiedziałem, że Mars jest w innym systemie gwiezdnym  :P Ostatnio widać jak dziennikarstwo popularnonaukawe (nie mylić z popularnonaukowym) spada na łeb!

Offline station

• Sir Astronaut
  • Weteran
  • Let there be Space!
« Odpowiedź #3954 dnia: Stycznia 18, 2018, 12:04 »
To akurat niegroźne przejęzyczenie, sugeruję sprawdzić rubrykę Buble Medialne, gdzie znajdują się kwiatki-giganty, których nie da się zakwalifikować do żadnej kategorii tzw. dziennikarstwa. tak przy okazji - sam osobiscie w 2004 roku ...dzwoniłem lekko zażenowany do TVN24, aby natychmiast zmienili/poprawili banner na dole ekranu (sprawa dotyczyła lądowania łazika marsjańskiego, chyba pierszego z nich czyli Spirit'a), też walnęli tam sporą gafę, a dotyczyła ona ...wstawienia słowa Pathfinder w miejscu własnie łazika Spirit........
Leć Elon na Marsa...leć...i nie wracaj.

Offline Orionid

• Weteran
  • Very easy - Harrison Schmitt
« Odpowiedź #3955 dnia: Stycznia 24, 2018, 23:23 »
Nowy statek morski SpaceX
BY MICHAŁ MOROZ ON 24 STYCZNIA 2018

Mr Steven - nowy statek morski SpaceX

(...) Imiona obu barek zostały zainspirowane statkami kosmicznymi z powieści science fiction Gracz (A player of games) szkockiego pisarza Iaiana M. Banksa. Do floty pojazdów morskich SpaceX dołączył teraz Mr Steven. Długi na 62,5 metra statek wyposażony jest w cztery wielkie ramiona. Ma on służyć do odzyskiwania owiewek aerodynamicznych (ang. launch fairing) chroniących ładunek rakiety podczas startu. Te owiewki funkcjonują jedynie w dolnych warstwach atmosfery i szybko są odrzucane. (...)

http://kosmonauta.net/2018/01/nowy-statek-morski-spacex/#prettyPhoto
https://www.teslarati.com/spacex-fairing-grabber-claw-recovery-boat/

Offline Rafał

• Weteran
  • Nie zapomnijmy o Wenus.
« Odpowiedź #3956 dnia: Lutego 07, 2018, 20:46 »
W sumie to dlaczego zdecydowali się na wahadłowiec bis z tymi samymi problemami co STS? Znów będzie drżenie przed każdym spalaniem w atmosferze (czy na pewno skrzydła są w całości), niesamowicie skomplikowany sprzęt do serwisowania, i stanie przynajmniej po pół roku w hangarze gdzie sprawdzane jest czy nic się nie zepsuło.

Napisz im na help-us-to-not-explode@spacex.com - na początek zauważą, że zapomnieli o skrzydłach, bo w ich projekcie jest jedno, a nie sztuk kilka. Z pewnością będą panicznie "drzeć" razem ze wszystkimi innymi, bo to absolutnie niemożliwe, żeby technologia nie zmieniła się od 50 lat. Mam również parę pytań natury technicznej do BFR, skoro jak widać znasz doskonale "poziom komplikacji serwisowania".
Na tym forum nie pomagamy SpaceX tylko dyskutujemy o SpaceX :). Szkoda, że w tej frustracji zabrakło poruszenia tematu, o który pytałem czyli potężnych heat shield analogicznych do wahadłowcowych, które:
- będą musiały wytrzymać powrót z wyższych prędkości niż z pierwszej kosmicznej z LEO
- będą wystawione na wszystko co lata w trakcie długiego lotu w przestrzeni międzyplanetarnej
- na Marsie nie będą miały ekipy, która przez pół roku szuka i zalepia ubytki

Póki co SpaceX powtórnie wysłało w przestrzeń Dragona po trzyletnim przeglądzie (CRS-4 -> CRS-11), a Dragony po lądowaniach wyglądają jak w załączniku poniżej, więc skąd to zaufanie do spalania w atmosferze relatywnie ogromnego sprzętu?

No i jednak mail na help-us-to-not-explode@spacex.com pomógł, ponieważ jak pisze Florydziak na podstawie konferencji Muska:
Największym problemem BFR są osłony termiczne. SpaceX nie wie jeszcze jak to rozwiązać.
;)

Offline ekoplaneta

• Weteran
« Odpowiedź #3957 dnia: Lutego 07, 2018, 21:25 »
Ciekawe nad jakimi osłonami myślą? Wykonanymi z pianki jak u STSów czy metalicznymi jakie były proponowane dla Venture Star? Może warto zapytać jakie osłony ma Dragon? Może tu znajdzie się odpowiedź?  :)

Offline DreamBigOrGoHome

• Nowy
  • *
  • LOXem i ropą! ;)
« Odpowiedź #3958 dnia: Lutego 08, 2018, 11:02 »
W sumie to dlaczego zdecydowali się na wahadłowiec bis z tymi samymi problemami co STS? Znów będzie drżenie przed każdym spalaniem w atmosferze (czy na pewno skrzydła są w całości), niesamowicie skomplikowany sprzęt do serwisowania, i stanie przynajmniej po pół roku w hangarze gdzie sprawdzane jest czy nic się nie zepsuło.

Napisz im na help-us-to-not-explode@spacex.com - na początek zauważą, że zapomnieli o skrzydłach, bo w ich projekcie jest jedno, a nie sztuk kilka. Z pewnością będą panicznie "drzeć" razem ze wszystkimi innymi, bo to absolutnie niemożliwe, żeby technologia nie zmieniła się od 50 lat. Mam również parę pytań natury technicznej do BFR, skoro jak widać znasz doskonale "poziom komplikacji serwisowania".
Na tym forum nie pomagamy SpaceX tylko dyskutujemy o SpaceX :). Szkoda, że w tej frustracji zabrakło poruszenia tematu, o który pytałem czyli potężnych heat shield analogicznych do wahadłowcowych, które:
- będą musiały wytrzymać powrót z wyższych prędkości niż z pierwszej kosmicznej z LEO
- będą wystawione na wszystko co lata w trakcie długiego lotu w przestrzeni międzyplanetarnej
- na Marsie nie będą miały ekipy, która przez pół roku szuka i zalepia ubytki

Póki co SpaceX powtórnie wysłało w przestrzeń Dragona po trzyletnim przeglądzie (CRS-4 -> CRS-11), a Dragony po lądowaniach wyglądają jak w załączniku poniżej, więc skąd to zaufanie do spalania w atmosferze relatywnie ogromnego sprzętu?

No i jednak mail na help-us-to-not-explode@spacex.com pomógł, ponieważ jak pisze Florydziak na podstawie konferencji Muska:
Największym problemem BFR są osłony termiczne. SpaceX nie wie jeszcze jak to rozwiązać.
;)

Nic nie poradzę, że twoja wiedza o SpaceX ogranicza się do przeczytania bloga Florydziaka. Który, wyobraź sobie, też się czasem myli. Nic takiego Musk nie powiedział.

Odsyłam do treści wywiadu, który "ktoś' już nawet dla ciebie przetłumaczył:

Tak więc będziemy przeprowadzać loty z rosnącym poziomem skomplikowania. Chcemy porządnie przetestować materiał na osłonę termiczną. Więc odlecimy, odwrócimy się, przyspieszymy naprawdę mocno i powrót będzie strasznie gorący, żeby przetestować osłonę termiczną, bo chcemy mieć osłonę zdatną do wielokrotnego ponownego użycia, która będzie w stanie absorbować ciepło powstałe przy wejściu w atmosferę z prędkościami międzyplanetarnymi. Także jest to naprawdę trudne.

https://spacex.com.pl/wiadomosci/tlumaczenie-konferencji-prasowej-po-starcie-falcona-heavy

Offline NilQ

• Weteran
« Odpowiedź #3959 dnia: Lutego 08, 2018, 18:16 »
Ciekawe nad jakimi osłonami myślą? Wykonanymi z pianki jak u STSów czy metalicznymi jakie były proponowane dla Venture Star? Może warto zapytać jakie osłony ma Dragon? Może tu znajdzie się odpowiedź?  :)
To żadna tajemnica, osłona Dragona wykonana jest z PICA-X, BFS też wykorzysta tan materiał (możliwe, że zmodyfikowany).

Nowy statek morski SpaceX
Tutaj moim zdaniem pojawiła się dość interesująca sugestia ze strony Muska, że być może ten statek nada się do łapania Dragonów w sieci, co znacznie ułatwiłoby ponowne wykorzystanie kapsuł. Ale znając życie NASA nie będzie zachwycona :P
« Ostatnia zmiana: Lutego 08, 2018, 18:20 wysłana przez NilQ »

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #3959 dnia: Lutego 08, 2018, 18:16 »