Autor Wątek: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)  (Przeczytany 86971 razy)

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline mstolars

• Nowy
  • *
Odp: Luźne rozmowy na temat misji Hevelius 2 (dla wszystkich)
« Odpowiedź #135 dnia: Maja 02, 2011, 01:53 »
Hej Wszystkim.

Parę moich uwag (wybaczcie że bez składu i ładu).

1. Nawet jeśli gondola by się nie znalazła to nie należy się bardzo martwić. Ryzyko utraty gondoli zawsze istnieje a zabezpieczenie się na wszystkie sposobności kosztuje więcej niż sprzęt w gondoli (np traker satelitarny Argos czy wynajęty helikopter do poszukiwań :) )
2. Zamiast wymyślać system do zbierania danych, wrzucania go na serwer itd. może lepiej było by zacząć nadawać dane w systemie APRS na 144.800 MHz i skorzystać z gotowej infrastruktury.  W razie konieczności misja mogła by być pod patronatem klubu radioamatorskiego SP5PAS którym szefuje :)
3. Efekt Dopplera dla Ziemskich prędkości jest do pominięcia. w paśmie 450 MHz ma to znaczenie dopiero dla obiektów które mają problemy by spaść na Ziemię :)
4. Dla trakerów GSM dość ważne jest by posiadały anteny dookólne (zysk 0 dB) tak by obracająca się gondola nie wymuszała ciągłej zmiany BTS-ów. 
5. Podczas pogoni proponuje aby samochody korzystały z CB radia. Te radia są tanie i dostosowane właśnie do takiej pracy.
6. Jako internet polecam sieć Plus (w moim przypadku był to iPlus prepaid) i antenę albo modem na przedłużaczu USB na dachu. Dodatkowo poza miastem typ połączenia EDGE (2G) na stałe. Ja tak miałem i nie miałem żadnego problemu z siecią.
7. Zapewne ekipa z Warszawy znowu przyjedzie na polowanie no ale nie obiecujemy bo czasami grafik wyjazdów mamy napięty.
8. Do nagrywania polecam format wave (albo cokolwiek innego bezstratnego). Formaty stratne nastawione są na niedoskonałości ludzkiego słuchu a nie na sygnały cyfrowe. Kiedyś nagrałem sygnał APRS od razu do mp3 128kbps i niestety nie zadziałało pomimo że APRS wykorzystuje audio do 3 kHz. Swoją drogą niewiele brakowało abym Hevelius 1 był nagrany na rekorderze audio no ale niestety rekorder wypadł jak zacząłem ograniczać ilość zabieranego sprzętu :)
9. Jak ktoś chce zażyć odrobinę teorii na temat poprawiania łącza radiowego poprzez wykorzystanie wielu stacji naziemnych odsyłam do pewnego doktoratu:
http://www.cbk.waw.pl/~mstolars/publikacje/Marcin_Stolarski_rozprawa_doktorska_1_12.pdf

To chyba na razie tyle

73 (radioamatorskie pozdrowienia)
Marcin S.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #136 dnia: Maja 02, 2011, 07:50 »
Heloł!

2. Zamiast wymyślać system do zbierania danych, wrzucania go na serwer itd. może lepiej było by zacząć nadawać dane w systemie APRS na 144.800 MHz i skorzystać z gotowej infrastruktury.  W razie konieczności misja mogła by być pod patronatem klubu radioamatorskiego SP5PAS którym szefuje :)

My chcieliśmy skorzystać z APRS przez PMR. Oba komputerki mają kodować dane w APRS, no ale jeśli chcielibyście nas objąć patronatem, to ja powiem że było by fajnie, znacznie uprościło by to nam sprawę, ale niech sie Kanarek wypowie.

4. Dla trakerów GSM dość ważne jest by posiadały anteny dookólne (zysk 0 dB) tak by obracająca się gondola nie wymuszała ciągłej zmiany BTS-ów. 

Ja się zastanawiałem nad kolinearną anteną. Dookólna, ale z wiązką bardziej płaską. Myślisz żeby się w to nie pakować? U nas ogólnie będa 2 trackery. Może temu 2 choć zostawię kolineraną?

8. Do nagrywania polecam format wave (albo cokolwiek innego bezstratnego). Formaty stratne nastawione są na niedoskonałości ludzkiego słuchu a nie na sygnały cyfrowe. Kiedyś nagrałem sygnał APRS od razu do mp3 128kbps i niestety nie zadziałało pomimo że APRS wykorzystuje audio do 3 kHz.

Ja myślałem o mp3 dla DTMF (może by przeszło) ale dla APRS to masz rację, nie dało by rady.

A jeszcze jedno.
Jaki sens jest stosowania takiej anteny GPS jak na obrazku poniżej?
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2011, 08:18 wysłana przez skrzyp »

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
  • Ja z tym nie mam nic wspólnego!
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #137 dnia: Maja 02, 2011, 10:26 »
Dzięki za te komentarze! Od APRS się trzymaliśmy z daleka, bowiem po prostu nikt z nas nie ma licencji. Jeśli natomiast można by to to zrobić pod patronatem klubu radioamatorskiego, to prawdopodobnie bardzo to nam uprości sprawę. Skrzypie, jakie modyfikacje w sprzęcie są potrzebne?

Pytanie - jak by to wyglądało ze strony organizacyjnej i sprzętowej? Co jest potrzebne?

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #138 dnia: Maja 02, 2011, 10:58 »
Nie kupujemy wtedy paczki PMRow, tylko jeden nadajnik na 144.800. Ewentualnie ja jeden nadajnik atv-51 posiadam (kosztował mnie 25zł), który mozna przestroic (Marcin na pewno wie o co chodzi, nie wiem czy nie chciałby go przed wysłaniem sprawdzić czy nie sieje albo cuś). No i nie do końca działa tak jak powinien, bo nie odbiera a tym samym może zakłócać inne stacje APRS.
Sam komputer jeden jak 2 już będą nadawać w standardowym APRSie, więc zmiana będzie związana tylko z nadajnikiem.
Ja może kiedyś zrobię licencję, ale raczej nie w tym roku, gdyż w czerwcu powiększy mi się rodzinka. Już nie raz o tym myślałem, ale siedzenie przy radiu to nie jest moja pasja więc nie było powodu.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #138 dnia: Maja 02, 2011, 10:58 »

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #139 dnia: Maja 02, 2011, 11:14 »
1. My chcieliśmy skorzystać z APRS przez PMR. Oba komputerki mają kodować dane w APRS, no ale jeśli chcielibyście nas objąć patronatem, to ja powiem że było by fajnie, znacznie uprościło by to nam sprawę, ale niech sie Kanarek wypowie.
2. Ja się zastanawiałem nad kolinearną anteną. Dookólna, ale z wiązką bardziej płaską. Myślisz żeby się w to nie pakować? U nas ogólnie będa 2 trackery. Może temu 2 choć zostawię kolineraną?
3. Ja myślałem o mp3 dla DTMF (może by przeszło) ale dla APRS to masz rację, nie dało by rady.
4. A jeszcze jedno.
Jaki sens jest stosowania takiej anteny GPS jak na obrazku poniżej?

Ad 1. APRS przez PMR powoduje że nie możecie skorzystać z infrastruktury sieciowej APRS-IS czyli wielu stacji odbierających i wysyłających dane do sieci, potem skorzystania z aplikacji cieciowych do obrazowania itd. Jak balon będzie nadawać na 144.800 MHz w APRS to stacje w całej Polsce będą same wrzucać dane do internetu. Dodatkowo radioamatorzy w samochodach też będą widoczni na tych mapach itd. A w ogóle to idźcie na egzamin radioamatorski. Egzamin prosty jest jak barszcz a sporo ułatwia. W Wawie organizowałem kursy jednodniowe i i zdawalność miałem na poziomie 100%. Jako nie radioamatorzy będziecie mogli odbierać dane radiowo, oglądać dane w sieci ale nie możecie wysyłać danych do sieci APRS-IS.

Jednym z najfajniejszych rozwiązań na balonowy APRS jest Micro-Track 300:
http://www.byonics.com/mt-300

Ad 2. Generalnie czym bardziej okrągła charakterystyka tym lepiej. Przy balonach nie jest problemem moc wypromieniowywana ale zaniki związane z polaryzacją i charakterystyką anteny. W sumie najlepszy byłby dublet na balonie charakterystyka liniowa a na ziemi kołowa.

Ad 3. Przed użyciem sprawdzić. Mnie mp3 sprawdzało się przy alfabecie Morsea czy mapach pogodowych a zawiodło mnie przy AFSK w APRS.

Ad 4. To jedna z najlepszych anten. Mam taka antenę (helix) w GPS-e ręcznym i odbiera nawet wewnątrz budynków. Pytanie czy jest naprawdę potrzebna bo podczas lotu raczej nie ma problemu z sygnałem GPS a na Ziemi/podczas eksplozji balonu antenka może ulec uszkodzeniu.
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2011, 12:34 wysłana przez mstolars »

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #140 dnia: Maja 02, 2011, 11:23 »
Ad 1. APRS przez PMR powoduje że nie możecie skorzystać z infrastruktury sieciowej APRS-IS czyli wielu stacji odbierających i wysyłających dane do sieci, potem skorzystania z aplikacji cieciowych do obrazowania itd. Jak balon będzie nadawać na 144.800 MHz w APRS to stacje w całej Polsce będą same wrzucać dane do internetu.

Wiem o tym, to mial byc taki prywatny APRS dla ubogich ;)

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #141 dnia: Maja 02, 2011, 11:28 »
A w ogóle to idźcie na egzamin radioamatorski. Egzamin prosty jest jak barszcz a sporo ułatwia. W Wawie organizowałem kursy jednodniowe i i zdawalność miałem na poziomie 100%.

Sprawa jak najbardziej do rozpatrzenia!

Czy możesz polecić jakieś materiały do nauki? Skoro egzamin jest prosty to może i takie nieuki jak my ( ;) ) damy radę? ;D
(Oczywiście to temat na oddzielny wątek).

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #143 dnia: Maja 02, 2011, 12:30 »
Odnośnie egzaminu

Wirtualny egzamin (aby potrenować a nie zdać :) ). Są tam też inne materiały np lista najczęściej popełnianych błędów:
http://www.egzaminkf.pl/news.php

Pytania egzaminacyjne (jak ktoś chce zaliczyć metoda ZZZ):
http://www.egzaminkf.pl/pliki/kf/pytania2009.pdf

Jak ktoś chce temat przestudiować to polecam poszukać u wujka Google pliku:
Kurs krótkofalarski.chm

Jednodniowe kursy jakie organizowałem polegały głównie na obyciu się z radiem, rozmowach z radioamatorami przez radio z wykorzystaniem slang radioamatorskiego i wskazaniem na materiały teoretyczne do zakucia :)

Egzamin polega na wylosowaniu 4 kartek(1. Wiadomości techniczne z zakresu radioelektroniki; 2. Bezpieczeństwo pracy przy urządzeniach elektrycznych i radiowych; 3. Przepisy i procedury operatorskie; 4. Przepisy dotyczące radiokomunikacyjnej służby amatorskiej). Na każda kartce jest 5 pytań i aby zaliczyć każda kartkę trzeba przepołowić. Egzamin zdaje się ustnie przed ludźmi którzy ciągną za język i uszy jak potrafią. Koszt egzaminu i wyrobienia papierów to niecałe 200 PLN.
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2011, 12:32 wysłana przez mstolars »

Offline Maquis

• Bóg-Imperator ;)
  • Administrator
  • Muhahahahaha
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #144 dnia: Maja 02, 2011, 15:25 »
interesujący ten microtrack, choć musielibyśmy go przerobić na płytkę w rozmiarze komputera pokładowego.

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #145 dnia: Maja 02, 2011, 16:01 »
Do tego Micro Tracka trzeba podłączyć tylko sygnał NMEA z GPS oraz zasilanie i nic więcej. W sieci APRS balon byłby widoczny z informacja o położeniu wysokości prędkości itp. Świetne do śledzenia. W zasadzie mogło to być takie oddzielne małe pudełeczko z modulikiem GPS, MT-300 i bateria CR223 i antenkami GPS oraz VHF.

Offline skrzyp

• Weteran
« Odpowiedź #146 dnia: Maja 02, 2011, 16:03 »
W zasadzie wystarczyłby sam moduł hx1-144.800 jesli reszta zajmuje sie juz ktorys z komputerow pokladowych.

Nie za słaby? 300mW?
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2011, 16:06 wysłana przez skrzyp »

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #147 dnia: Maja 02, 2011, 17:01 »
W zasadzie wystarczyłby sam moduł hx1-144.800 jesli reszta zajmuje sie juz ktorys z komputerow pokladowych.

Nie za słaby? 300mW?

W zasadzie tak :) Moc RF jest w sam raz.

Offline kanarkusmaximus

• Administrator
    • Kosmonauta.net
« Odpowiedź #148 dnia: Maja 02, 2011, 19:25 »
Tak a propos znalazłem dziś coś takiego:
http://www.funcubedongle.com/

Czy ktoś o tym kiedyś coś słyszał? Jak dobrze kumam, to do użytkowania tego urządzenia potrzeba licencji krótkofalarskiej, przynajmniej tej nasłuchowej?
(Ale nie powiem - nasłuch Cubesatów to jest coś naprawdę ciekawego!)

--------
Edit - Skrzyp twierdzi, że do nasłuchu to ja żadnych papierków nie potrzebuję. Hmm... :) Coś mi zaczyna świtać po głowie! :P

--------
I jeszcze jeden Edit - jutro ten sprzęcik będzie dostępny przez chwilę do kupna. Cena - 130 funtów z przesyłką do mnie = coś koło 600 zł. Chyba mogę sobie tyle wygospodarować. Na allegro jest ktoś, kto to sprzedaje za 800 zł. :P
Napiszcie tylko, by podnieść na duchu - jest sens? :) Czy potencjalnie może się to to nam przydać? Zakres odbioru ma dość szeroki, więc może złapać i sygnał z naszej gondoli. (Tak, do tego można by dodać np jakąś antenę - chyba jakieś dedykowane samochodowe się tutaj przydadzą?).
« Ostatnia zmiana: Maja 02, 2011, 23:14 wysłana przez kanarkusmaximus »

Offline mstolars

• Nowy
  • *
« Odpowiedź #149 dnia: Maja 02, 2011, 23:26 »
To urządzenie wydaje się ciekawe. Z SDR dopiero zaczynam więc niewiele powiem ci o czułości czy selektywności itp. O jednym pamiętaj, że to urządzenie bardzo mocno obciąża procesor komputera.

73

Marcin S.

Polskie Forum Astronautyczne

« Odpowiedź #149 dnia: Maja 02, 2011, 23:26 »