Hej Wszystkim.
Parę moich uwag (wybaczcie że bez składu i ładu).
1. Nawet jeśli gondola by się nie znalazła to nie należy się bardzo martwić. Ryzyko utraty gondoli zawsze istnieje a zabezpieczenie się na wszystkie sposobności kosztuje więcej niż sprzęt w gondoli (np traker satelitarny Argos czy wynajęty helikopter do poszukiwań

)
2. Zamiast wymyślać system do zbierania danych, wrzucania go na serwer itd. może lepiej było by zacząć nadawać dane w systemie APRS na 144.800 MHz i skorzystać z gotowej infrastruktury. W razie konieczności misja mogła by być pod patronatem klubu radioamatorskiego SP5PAS którym szefuje

3. Efekt Dopplera dla Ziemskich prędkości jest do pominięcia. w paśmie 450 MHz ma to znaczenie dopiero dla obiektów które mają problemy by spaść na Ziemię

4. Dla trakerów GSM dość ważne jest by posiadały anteny dookólne (zysk 0 dB) tak by obracająca się gondola nie wymuszała ciągłej zmiany BTS-ów.
5. Podczas pogoni proponuje aby samochody korzystały z CB radia. Te radia są tanie i dostosowane właśnie do takiej pracy.
6. Jako internet polecam sieć Plus (w moim przypadku był to iPlus prepaid) i antenę albo modem na przedłużaczu USB na dachu. Dodatkowo poza miastem typ połączenia EDGE (2G) na stałe. Ja tak miałem i nie miałem żadnego problemu z siecią.
7. Zapewne ekipa z Warszawy znowu przyjedzie na polowanie no ale nie obiecujemy bo czasami grafik wyjazdów mamy napięty.
8. Do nagrywania polecam format wave (albo cokolwiek innego bezstratnego). Formaty stratne nastawione są na niedoskonałości ludzkiego słuchu a nie na sygnały cyfrowe. Kiedyś nagrałem sygnał APRS od razu do mp3 128kbps i niestety nie zadziałało pomimo że APRS wykorzystuje audio do 3 kHz. Swoją drogą niewiele brakowało abym Hevelius 1 był nagrany na rekorderze audio no ale niestety rekorder wypadł jak zacząłem ograniczać ilość zabieranego sprzętu

9. Jak ktoś chce zażyć odrobinę teorii na temat poprawiania łącza radiowego poprzez wykorzystanie wielu stacji naziemnych odsyłam do pewnego doktoratu:
http://www.cbk.waw.pl/~mstolars/publikacje/Marcin_Stolarski_rozprawa_doktorska_1_12.pdfTo chyba na razie tyle
73 (radioamatorskie pozdrowienia)
Marcin S.